KAYSERİ ŞEKER TOPRAK YILINDA TOPRAĞI KORUMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATTI

 KAYSERİ ŞEKER TOPRAK YILINDA TOPRAĞI KORUMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATTI

´Sağlıklı Hayatlar İçin Sağlıklı Toprak´ sloganı ile yola çıkan FAO ve BM tarafından 2015 yılı Toprak Yılı ilan edildi. Kayseri Şeker´de Toprak yılında toprağı koruma seferberliği başlattı.


Kayseri Şeker olarak Toprak yılında toprağı koruma faaliyetleri kapsamında ilk olarak bir avuç toprağın değeri göz önüne alınarak, Kampanya süresi içerisinde pancar ile Fabrikaya taşınan 100 bin ton verimli toprağın tarlada kalması çalışmaları kapsamında Maus uygulaması olarak bilinen makine ile tarladan pancar toprağının elenerek yükleme hizmeti sayesinde, 2014 yılında 16 maus makinası ile yapılan çalışma sonucunda yüzde 50 verim sağlanmış olup 2015 -2016 Kampanya döneminde, Kayseri şeker adına Almanya´dan 3 adet yeni maus alımı yapılarak sezon öncesinde teslimatı gerçekleşecek olup Kayseri Şeker pancar ekim bölgelerinin tamamında birkaç yıl içerisinde Maus uygulaması ile pancar nakil işlemlerinin yapılması kararlaştırıldı.
Tarımsal alanlarda ideal olan organik madde oranı yüzde 3-4 olması gerekirken topraklarımızın yüzde 70´i organik maddece fakir konumuna, yüzde 22´sinde ise organik madde oranının yüzde1´in altına düşmesi sonucu toprağımız çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya bulunmakta olup, bu kapsamda bilinçli gübre ve tohum kullanılması yanında kimyasal gübrelerinde azaltılması için 2015 yılında 6 bin çiftçiye eğitim seminerleri düzenlendi.
Erozyon felaketinin doğuracağı sonuçlar, alınacak önlemler konusunda çiftçiyi bilgilendirmek ve örnek uygulamaları yapmak için çölleşmeyle mücadelede başlatılarak, Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile birlikte İncesu Yavaş Mevkiinde 2.500 dekar arazi ıslah çalışması ile bölgedeki kum tipisi ve toprak erozyonunu önlemeye sağladığı katkı, Kayseri Şeker´in toprağın değeri ve örnek çevre duyarlılığı çalışmaları, TEMA Vakfı, çevreci STK´lar ve Üniversitelerin takdirini kazanıyor.
Amerika Toprak Bilimi Derneği tarafından Bir avuç toprakta dünyadaki insanların sayısından daha çok canlı olduğu belirtilerek toprak içinde yetenekli minik işçilerin çalıştığı canlı bir fabrika olarak değerlendirilirken, ?Ayaklarımızın Altındaki Toprak? adlı kitaplarında ünlü toprakbilimci Prof. Hans Jenny´nin ?Afrika´daki tüm filler vurulacak olsa bunun bize pek etkisi olmaz. Fakat toprakta bulunan azot dönüştüren bakteriler yok edilecek olsa, toprak artık bizi besleyemeyeceğinden pek uzun hayatta kalamazdık.? sözlerinin toprağın önemini anlatmada önemli bir unsur olduğuna dikkat çekildi.