Dernek binasında basın açıklaması yapan Kayseri Bosna Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Naşit Eşlik, Srebrenitsa Katliamının üzerinden 21 yıl geçmiş olmasına rağmen, Müslümanlar olarak aynı acıları hissettiklerini dile getirdi. Srebrenitsa´yı katliam olarak tanımayan Birleşmiş Milletler (BM)´i kınayan Başkan Naşit Eşlik, ?O kente kendim gittim eve katliamın boyutlarını gördüm. BM´nin katliam olarak kabul etmediği olayda, Hollandalı askerler, bir gece Sırpları içkiye davet etti ve 130 bin nüfuslu kentte tek bir erkek kalmayacak biçimde insanlar kıyıma uğrattı. Bu bir vahşettir ve Müslümanlara yapılmıştır. Fakat kimsenin sesi soluğu çıkmamaktadır. 21 yıldır olduğu gibi bu yıl da katliamı kınıyoruz ve Allah´ın Müslüman halklara bir daha bu acıları yaşatmamasını arzu ediyoruz.?diye konuştu.
SREBRENİTSA KATLİAMI NASIL OLDU?
Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)´nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu´nun Srebrenitsa´ya karşı giriştiği Krivaya ´95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995´te yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak´ın Bosna-Hersek´in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasindaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Bosna Sırp ordusunun dışında katliama ?Akrepler´ olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa´yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlememiştir.
Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı´ndan bu yana Avrupa´da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa´daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.