UNUTKANLIK DEYİP GEÇMEYİN!

22.09.2014 10:03:02

Basit Sandığınız Unutkanlıklar Alzheimer Habercisi Olabilir

Basit Sandığınız Unutkanlıklar Alzheimer Habercisi Olabilir

Unutkanlık hepimizin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Stres, yoğun iş ortamı ve yorgunluk gibi faktörler yaşadığımız basit unutkanlıkların kaynaklarıdır. Basit sandığımız unutkanlıklarla karıştırdığımız alzheimer hastalığı ise yaşam kalitemizi düşürüp, sağlımız açısından ciddi boyutlara varabilecek önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır.

 

Alzheimer sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Kadınlarda biraz daha sık karşılaşılmaktadır.      65 yaşın üstündeki ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğü ortaya çıkmaktadır.        80-85 yaşın üzerindeki her iki kişiden birinde alzheimer görülmektedir. Ayrıca bu hastalık sadece 65 yaş üzerinde değil, kırk ve ellili yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.

 

Alzheimer hastalığına dikkat çekip bu konuda farkındalık oluşturmak adına dünyada her yıl 21 Eylül     günü “Dünya Alzheimer Günü” olarak kabul ediliyor. Alzheimer hastalığı ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.Azad Koçkaya şunları söyledi:” Alzheimer; yaş ilerledikçe daha çok yeni bilgileri öğrenme güçlüğü ve unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma  gibi durumlarda sorunlar yaşayan ve sonunda günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır.

 

Unutkanlığın yaş ilerledikçe doğal bir süreç olduğunu düşündüğümüzden dolayı alzheimer hastalığı genellikle geç teşhis edilmektedir. Halbuki alzheimer tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın bulguları azaltılır.

 

Alzheimer Hastalığının Belirtileri

 

Bu hastalıktan korunmak için günlük yaşamımızda beyin kaynaklı bazı uyarılara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçının bulunması alzheimer belirtisi olabilir.

 

  • günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olmak (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamamak),
  • gündelik işleri yapamamak (yemek yapamamak gibi),
  • kelimeleri bulurken zorlanmak,
  • tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamamak,
  • çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekmek,
  • hesap yapamamak, pratik düşünmede zorluk çekmek,
  • eşyaların yerlerini karıştırmak (koyarken başka yere koymak),
  • davranışlarda ve ruh halinde değişiklik,
  • karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlamak,
  • sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak, alzheimer hastalığının belirtileridir.

Alzheimer Hastalığının Nedenleri

 

*Kalıtsal faktörler,

*Beyinde protein birikimi,

*Beyin hücrelerinin ölümü, 

*Sinirsel iletim bozukluğu

*İleri yaş

*Çeşitli zehirli maddelere maruz kalmak alzheimer hastalığının nedenleri arasında yer almaktadır.

 Ancak hastalığın kesin nedeni henüz bilinmemektedir.

 

Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalıktır. Bu süreçte beyindeki sinir hücreleri yok olmaya başlar. Hastalık önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkar. Örneğin hasta bir gün önce ne yaptığını, ne yediğini hatırlayamaz. Hastalık ilerledikçe kişinin günlük işleri çok aksamaya başlar. Sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz. Konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve yatağa bağımlı hale gelir.

 

 

Alzheimer Hastalığının Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Nörolojik muayene, radyolojik tetkikler ve laboratuvar tetkikleri ile alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilir.

 

Alzheimer tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın bulguları azaltılır. Tedavideki amaç yaşam kalitesini artırmaktır.”