Muhammed AFACAN


YERLİ VE MİLLİ TASARRUFA DEĞER   

Son yıllarda bankaların enflasyon yanında hem ülke hem de müşteri düzeyinde artan risk primleri nedeniyle kaynak ve kredi faizleri üzerinde bir baskı oluşmuş bu da öncelikle uzun dönemli konut kredi faizlerinin yükselmesine ve bankacılık sisteminin artan sorunlu kredi ve kaynak yetersizliği nedeniyle kredi vermede isteksiz davranma politikası uygulamasına neden olmuştur.


   Son yıllarda bankaların enflasyon yanında hem ülke hem de müşteri düzeyinde artan risk primleri nedeniyle kaynak ve kredi faizleri üzerinde bir baskı oluşmuş bu da öncelikle uzun dönemli konut kredi faizlerinin yükselmesine ve bankacılık sisteminin artan sorunlu kredi ve kaynak yetersizliği nedeniyle kredi vermede isteksiz davranma politikası uygulamasına neden olmuştur. Gelinen noktada alt, orta ve üst gelir gruplarının işyeri, konut ve araç edinmesinin önünde önemli bir engel oluşturmaktadır.
   Bununla birlikte hem tasarruf etme hem de inançları nedeni ile faize karşı hassasiyeti bulunan kesimler için de alternatif finansman ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Türkiye’de mevcutta görülen ipotekli konut finansmanı sistemine tek alternatif olarak 1991’den bu yana “Tasarruf Finansmanı Sistemi” oluşmuş ancak 2016 yılına kadar sınırlı kalan sistem, bu yıldan sonra artan faiz ve enflasyon baskısı ile hızlı bir büyüme göstermiş bu nedenle de detaylı olarak incelenmesi ve regüle edilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

    Mevcut yapıda bu sistemin herhangi bir yasal ve düzenleyici altyapısı bulunmamaktaydı. Sistem katılımcılarının önümüzdeki dönemde mağdur olmaması için sermaye ve diğer yeterlilikler yanında lisanslama, yasal sorumluluk, toplanan mevduatın kullanılması gibi ana başlıklarda acil düzenleme ihtiyacı ortaya çıkmaktaydı. Sistemin mevcut durumu risk doğurmaması için yüksek talep ile ihtiyaç duyulan uzun vadeli konut/araç finansmanında alternatif yaratılması açısından 7 Mart 2021’de  FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG, FİNANSMAN VE TASARRUF FİNANSMAN ŞİRKETLERİ KANUNU çıkarılmış ve resmi gazetede yayınlanmıştır.. Bu nedenle öncelikle sistemin Dünya’da ve Türkiye’deki durumu incelenmiş olup daha sonra sistemin avantaj ve dezavantajları ele alınarak her bir madde bazında çözüm önerileri ile kanun (6361 sayılı kanun) resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Tasarruf Finansman Kanunu’nu destekleyen, kendini geliştirmiş ve müşterilerine insani değerler hizmet anlayışıyla  yasal düzenlemeye en hazır finansman firmalarından Değer Tasarruf’un Kayseri Şube Müdürlerinden Emre Uçar ile sektör ile alakalı  kısa bir röportaj gerçekleştirdik.

   Sektöre uzun yıllar hizmet veren Değer Tasarruf Kayseri  Şube Müdürü Emre Uçar şunları ifade etti;‘’Tasarruf Finansman Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasalaştı. Öncelikle tüm sektör paydaşlarına, çalışanlarına ve ülkemize hayırlı olsun. Tasarruf Finansman Sisteminin en önemli avantajı; bireylerin borçlanarak değil, kendi birikimleriyle konut, araç ve iş yeri sahibi olabilmeleri için finansman desteği sağlamasıdır.

  Müşterilerine ev, iş yeri veya otomobil alabilmeleri için finansman vereceği taahhüdünde bulunan tasarruf finansman şirketlerinin sayısının 40 civarı ve sisteme dahil olan müşteri sayısının ise 400 binin üzerinde olduğunu ifade eden Uçar; ‘’Bu şirketler BDDK'nın izin ve denetimi altına alındı. Şirketler varlığını sürdürmek için en az 100 milyon liralık asgari sermaye şartını sağlamak zorunda faaliyet göstermek suçundan işlem başlatılacak ve kurulacak tasfiye komisyonu ile bu firmaların tasfiyelerini gerçekleştirilecekleri bildirildi. Eksiğiyle fazlasıyla her şeye rağmen bu yasanın çıkması önemli. Bugüne kadar Türk Ticaret Kanunu’na göre yürütülen bu sistemin kendine özgü bir yasaya kavuşması, piyasanın standardize ve disipline edilmesi açısından çok yerinde olacaktır, dedi.‘’
Sektör ile alakalı sorularımızı da yanıtlayan sayın Emre Uçar Bey şu sorularımızı yanıtladı;

-Değer Tasarruf Nedir?
Değer Tasarruf adından da anlaşılacağı üzere Tasarruf Finans Sistemi içerisinde faaliyet gösterip, insanların borçlanarak değil, tasarruflarıyla varlıklar edinmesinin yolunu açar. Bu sistem içerisinde müşteriler, alacakları ev ya da araba için faiz, vade farkı ödemezler. Ayrıca müşterilerin peşinat verme zorunluluğu bulunmaz. Peşinat vermek isteyenler ise vermeyenlere göre daha avantajlı konumda bulunurlar.

-Değer Tasarruf finansal çözümlerinden kimler yararlanabilir?
Ev ve araba başta olmak üzere temel ihtiyaçlara uygun maliyetle, hızlı ve kolay ulaşmak isteyen herkes Değer Tasarruf yöntemlerini kullanabilir.

-Hangi ihtiyaçlarım için başvurabilirim?
Değer Tasarruf müşterilerine bireysel ve ticari ihtiyaçları için finansman desteği sağlar. Ev, araba, işyeri ve ticar araç Değer’in Tasarruf Finansman ürünleriyle en uygun şartlarda gerçekleştirebilirsiniz.

-Süreç nasıl ilerler?
Ev, araba vb. için öncelikle ihtiyaç duyduğunuz tutarı belirlersiniz. Sizi bu tutara en kısa sürede ve en uygun şekilde ulaştıracak bir ödeme planı belirlenir. Seçmiş olduğunuz plan doğrultusunda teslim tarihiniz ortaya çıkar. Teslim tarihiniz geldiğinde teslimatınız gerçekleştirilir.


-Ödenecek aylık tutar nasıl belirlenir?
İhtiyacınız olan finansman tutarını, peşinat ya da ara ödeme yapıp yapmama tercihinizi ve aylık ödeyebileceğiniz tasarruf tutarınızı bütçenize göre siz belirlersiniz.

-İstediğim evi ya da arabayı alabilir miyim?
Teslim tarihi gelen müşteriler, Türkiye’nin istediği yerinden beğendiği satılık herhangi bir evi alabilirler. Aynı şekilde, almak istedikleri arabayı da müşteriler kendileri belirlemektedir.

-Değer Tasarruf’un müşterilerine sunduğu avantajlar nelerdir?
Ek maliyetler yoktur. Değer Tasarruf, sunduğu hizmetler karşılığında müşterilerinden yalnızca çalışma bedeli talep eder.Değer Tasarruf müşterileri, ödeme planlarını kendileri belirler. Küçük ödemelerle de ev, araba sahibi olunabilir ya da diğer ihtiyaçlar karşılanabilir.Peşinat verip vermeyeceklerine ya da ara ödeme yapıp yapmayacaklarına kendileri karar verirler.Finansman ihtiyaçlarını en uygun maliyetle karşılar. Toplam ödemeler, Değer Tasarruf yöntemleri sayesinde olması gerekenden çok daha kısa sürede tamamlanır.

-Nasıl bir güvence sağlıyorsunuz?
Değer Tasarruf, müşterilerine pek çok güvence sunmaktadır. Bunların başında 4T metodu gelmektedir. 4T metodunun açılımı: Tasarruf-Tahsilat-Teslimat-Teminattır. Teslimatı gerçekleştirilen müşterilerin almış oldukları eve veya arabaya borç bitimine kadar satılamaz kaydı konulur. Böylelikle tüm müşterilerin hakları korunmuş olur. 4T metoduyla birlikte müşteri ve Değer Tasarruf arasında hakların açıkça belirtildiği sözleşme imzalanır. Ayrıca Değer Tasarruf, dileyen müşterilerine teminat senedi ya da katılım bankalarından teminat mektubu da verir.

-Değer Tasarruf’a başvurmak istediğimde kredi notuma bakılır mı?
Başvuru esnasında kredi notunuza bakılmaz.

-İhtiyaç duyduğum tutarın üzerine farklı masraflar eklenir mi?
Değer Tasarruf’ta ek maliyetler bulunmaz. Değer Tasarruf, sunduğu hizmetler karşılığında müşterilerinden yalnızca çalışma bedeli talep eder. Çalışma Bedeli, müşterilerimizin belirlediği finansman tutarına, seçtiği yönteme ve ödeme planına göre değişiklik gösterir.

-Çalışma Bedeli nedir?
Çalışma Bedeli, işletmenin tüm hizmet giderlerinin karşılanması ve makul bir kar elde edilmesi amacıyla müşterilerden talep edilen ücrettir. Çalışma bedeli; ihtiyaç duyduğunuz tutar, tercih ettiğiniz yöntem ve ödeme planınıza göre belli oranlarda değişiklik gösterir.

-Taksit ödemekte zorlanırsam ne olur? 
Taksit ödemekte zorlanan müşterilerimiz için “Taksit Erteleme” kolaylığı sunarız. Bu sayede teslimatını almamış tüm müşterilerimiz, diledikleri zaman taksitlerini ileri bir tarihe cezasız erteleyebilir sonra toplu ödeme yapmadan belirlenen aylık tasarruf tutarlarını ödemeye devam edebilirler.

-Teslimatımı aldıktan sonra taksitlerimi ödeyemezsem ne olur?
Teslimatın gerçekleşmesinden sonraki süreçte taksitlerini ödemekte zorlanan müşterilerimiz için memnuniyet sonuçlu çeşitli kolaylıklar sunulur. Müşterimiz ile gerçekleştireceğimiz görüşmeler neticesinde gerekli şartların sağlanması halinde en uygun çözüme birlikte ulaşılır.

-Vazgeçme hakkım var mı?
Herhangi bir nedenle vazgeçmek isterseniz, hiçbir koşul aranmadan o güne kadar yapmış olduğunuz tüm tasarrufunuz iade edilir. Değer Tasarruf Çalışma Bedelinin iadesi yapılmaz.

Sorularımzı yanıtlayan ve sektörün geleceğinin ülkemizin ekonomisi adına ve vatandaş nezdinde parlak olduğunu dile getiren Emre Uçar, tüm sektör paydaşlarına da başarılar diledi.