Begüm BÜYÜKNALBANT


Yaklaşan Ramazan´a ne yapmalı?


Ramazan geliyor diye şimdi bütün evlerde bir telaş, ramazan hazırlığı şimdiden başladı. Şimdiden neler yaptık evlerimize ya da yapacağız? Kayserimizin vazgeçilmezlerinden mantılar hazırlandı. Gece için kete,katmer gibi şeyler illaki büyüklerimiz yapmak isteyecektir. Ama benim tavsiyem bu kadar ağır şeyler yememek gerek. Özellikle sıcaklarda başladığında kalorisi çok olan yiyeceklerden uzak durmalı. Gün boyu bizi rahatsız edebilir.

Ben sahurda karpuz, sade puaça ve yanında süt (tok tutsun diye), yemeyi çok severim. Hem doyurucu hem de ertesi gün susamıyorsunuz. dişlerinizi fırçaladıktan sonra bol bol su içmeli ki diş macunu ağızda kuruluk yapmasın diye.

Ee biraz da en sevdiğim kısma geçelim. İftar menüsü hazırlamaya. İftariyeliklerin olmazsa olmazları var benim için. Sofrada onlar hep olmalı. Bu yıl bir tanesini daha ekledim. Sizlerle onu da paylaşayım. Sonra da gün gün neler yaparız onları yazarım.

Karnıbaharın son demlerini yaşarken umarım Ramazan´a yetişir diye umut ediyorum. Fosfor ve vitamin bakımından çok zengin olan bu sebzeyi patates ve havuçla birleştiriyoruz. Yapımı çok kolay bir yemek yerine de yiyebilirsiniz salata yerine de. Ben çorbanın üzerine ana yemek olarak yemeyi tercih ediyorum çünkü gayet doyurucu oluyor.

Karnıbaharı kişi sayısına göre kesiyorsunuz küçük küçük. Güzelce yıkıyorsunuz ve saplarından ayırıyorsunuz. Ayırdığınız karnıbaharları bir fırın borcamının zeminine döşeyin. Bu arada fırın 180-190 derece açın ki ısına dursun. Daha sonra havuçları jülyen kesin. 2 büyük havuç yeterli oluyor. jülyen ne demek yassı bir şekilde ince ince kesin, uzunluğu çok fazla olmasın işaret parmağı kadar yeterlidir. Kalınlığı isteiğinize göre olabilir ama bence çok kalın yapmayın hemen pişsin. Kestiğiniz havuçları karnıbaharın üzerine yayın. Son olarak da 2 adet orta boy patatesi elma dilin şeklinde doğrayın ve borcama yayın. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirip, önceden ısıttığınız fırının içerisine koyun. 30-45 dakika arasında piştiğini göreceksiniz. Bu her fırına göre değişiklik gösterir. Fırından almadan kontrol ediniz. Fırında piştiği yerde siz bir kaseye yoğurdunuzu koyun ve çırpın 3-4 diş sarımsak ezin bir çay kaşığı da tuz ekin, karıştırın. Çıkan borcamı masanızın ortasına koyun üzerine öğüttüğünüz tuz ve karabiberi istek üzerine ekin ve bütün yoğurdu borcama gezdirin. Afiyet Olsun?