Mehmet Tarık ÇAY


Uzun İlişkinin Formülü Bu Yazıda

Bu hafta da köşemize bir soru ile başlayalım.


Bu hafta da köşemize bir soru ile başlayalım. Sizce Ferhat, Şirin´e aşık mıydı yoksa seviyor muydu? Bu soru şimdilik burada dursun ? Günümüzde en çok aşk ve sevgi kavramları karıştırılıyor. Ama aralarında çok ince ve çok önemli bir fark var. Bu fark yıllardır edebiyatçılar tarafından tartışılsa da hâlâ net bir sonuç elde edilemedi. Ve bana kalırsa edebiyatçılar bu konu hakkında birkaç yüzyıl daha tartışacağa benziyor. Psikolojik olarak düşünmemiz gerekirse ise aralarındaki farkları anlatmaya çalışacağım.
*****
Aşk Nedir sorusunun cevabını her hafta bu köşeden açıklıyoruz. Aşk: Genlerimizi gelecek nesillere aktaracak kişiyi arayan fizyolojik, biyolojik, psikolojik durumdur. Tabi ki bu açıklama doğrultusunda aşık olmuyoruz. Bilinçdışımız bu şekilde çalışıyor. Ve ne yazık ki aşkın bir ömrü vardır. Yani şarkılar pek te yalan söylemiyor her aşk gibi bu da bir gün biter derken. Angelina Jolie- Brad Pitt çiftini düşünelim. Ekranlar önünde gördüğüm en yakışan çiftti. Ve birbirlerine sırılsıklam aşıklardı. Sonuç: Boşandılar. İşte olay tam da bu. Onlar sadece aşıktı fazlası yoktu. Beklenen son da gecikmedi. O yüzden sadece aşk temeli sağlam bir ilişki olmaz. Karşınızdaki kişiyle olan ilişkinizi öyle bir temel üzerine kurmalıyız ki sonunu da mutlu bitirelim.
******
Gelin size mutlu ilişkinin formülünü vereyim: Mutlu İlişki=(3s + 1a )Zaman
Neyse formülümüz biraz karışık olabilir onun yerine yine örneklerle gidelim. Yazıya başlarken Sizce Ferhat, Şirin´e aşık mıydı yoksa seviyor muydu? Şeklinde bir soru yöneltmiştim. Aşık olan çifti bir üst paragrafta belirttik. Ferhat ile Şirin ise biraz önce verdiğimiz formül için güzel bir örnek. Ferhat ile Şirin de (Sevgi, Saygı, Sadakat)+ (Aşk) / Zaman formülü işlemiştir.
Fark ettiyseniz sadece aşık değiller aynı zamanda seviyorlar aynı zamanda sadıklar ve aynı zamanda kocaman bir sadakatleri var. Uzun lafın kısası tek başına aşk kelebeğe benzer. Çok güzeldir ama sonu belli. Aşkın yanına bu kavramları koyup sağlam bir temel oturtursak ise güzel ilişkiler sizlerle olabilir. Aşık olun ama daha çok sevin azizim sevin? 2017 herkese mutluluk, sağlık ve güzel günler getirsin.
Havva İlhan hocam yan köşede sizleri bekliyor, iyi okumalar ?