Necmettin ÇUHADAROĞLU


ÜÇ KONU

Kayseri de üç konu


 

 

 

SÜRGÜNÜN 153 YILI

Çerkesler

Rusya´nın akıl almaz politikaları nedeni ile sürgüne maruz bırakılan asil bir millet. 153 Yıldır bu olayın soykırım ve sürgün olarak tanınmasını bekliyorlar. Peki sürgünde neler yaşandı: Beş yüz bin civarında Çerkes hayatını kaybederken 1,5 milyon Çerkeste sürgüne maruz kaldı. Tamamına yakını da Anavatanını terk etmek zorunda kaldı.  Çarlık Rusya böyle istedi ve oldu. Batıdan umudumuzu kestik ama bu sürgünü ne Rusya nede Türkiye tanıdı. Hep içimizde bir ukte olarak kaldı bu sürgün.

Ermeni diasporası kadar olamadık.

80 Milyon Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbeycan ve Türki Cumhuriyetleri.

Her 21 Mayıs içimizden akan kan gibi, gözü yaşlı çaoluk çocuk demeden sürgünde hayatını kaybedenleri bir göz önüne getirin. Yada yaklaşık 600 kilometre sırtınızda küfe elinizde bir bebekle şu modern şartlarda yürümeyi deneyin. Belki o zaman anlayabiliriz bu zulmü.  Hani hep Ermeni yada ABD arşivleri açılsın diyoruz ya  bu sürgün içinde Rus arşivleri açılsın.

Çerkes sürgününde ne yaşandı?

101 yıl süren ve 1864 yılında sonlanan Rus-Kafkas savaşları sonunda yüz binlerce Çerkes anavatanını terk etmek zorunda kaldı. Çarlık Rusyası savaşı kazanırken nüfus politikası kapsamında yaklaşık 1,5 milyon Çerkesi Varna, Samsun, Sinop ve Trabzon gibi Osmanlı topraklarına sürdü. Sürgün sırasında yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerle, resmi olmayan rakamlara göre 500 bin civarında Çerkes hayatını kaybetti.

Anadolu´ya sürülen Çerkesler arasında daha sonra Suriye ve Ürdün´e göçenler de oldu.

Ruhları Şad, mekânları cennet olsun.

Ak Partide yeni dönem

998 günün ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tekrar evine döndü.  16 yıl önce çıkılan bu kutlu yolun lideri şimdi kendi evinde. Büyük kongrede Kayseri´den İsmail Emrah Karayel in dışında, Yaşar Karayel ve Ayhan Oğan yok.  Hayırlısı olsun diyeceğiz. Yeni dönem tüm değişikliklere gebe. Bu köprünün altından daha çoookk sular akacak. Bu bir başlangıç. Kayseri ölçeğinde de daha neler olur ona da bakacağız. Ak Partiyi İl Başkanlığını acımasızca eleştirenler  hatta adına STK´ dediğimiz örgütler vasıtası ile getirdikleri küçük insanları  parti içi muhalefet oluşturmaya çalışanlara da sıra gelecek. Kısacası herkes sırasını bekleyecek.

Bu arada ustasından kin, nefret, şantaj öğrenen gazeteci müsveddesi de sırasını bekleyecek.

Son olarak Kayseri de CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal gelmesi. Baykal buraya yani Kayseriye bir düğün için geldiğini ve CHP İl Başkanlığını ziyaret etmek istediğini söyledi. Burada bir açıklama yapan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal  referandum sonuçlarına değindi ve referandum dan bir sonuç çıkmadığını söyledi.  Çok fazla konuya da değinen Baykal a göre görünen o ki demokrasi pek işlememişti. Ama tecelli eden sonuca göre Atı alan Üsküdar´ı geçmişti.

Ona da bir hayırlı olsun demek gerekir her halde.

Kalın Sağlıcakla.