Necmettin ÇUHADAROĞLU


Tadımızı Kaçırma

Zaten bir atımlık mermimiz kalmış.


Zaten bir atımlık mermimiz kalmış.

  Emeklilerin durumu malum.

 Kıt kanaat geçinirken emekli olan milletvekillerine yapılan zammı mı konuşalım. Yoksa karın tokluğuna çalışanları mı?

Neyi konuşacağız bilmiyorum ama dün yaptığı açıklama ile Sayın Mustafa Alan neyi anlatmak istediğini bence kendisi de pek bilmeden kredi dilimlerinin ve vadesinin arttırıldığını anlattı durdu. Halk bankasından kullandırılan ve 60 ay vadesi olan kredilerin kullandırılmak istendiğine dem vurdu. Sayın Alan affına sığınarak bir ekonomist olarak anlatmaya çalıştığınız olay ?´ekonominin kötüye gitmesinden kaynaklanan olaylarda kullandırılan kredilendirilmeden bahsedilir. Kısacası milletin alacağı borcuna denk gelmez, çalıştığı ile tükettiği arasında uçurumlar olur onu da STK lar destekler. Ama nasıl destekler? Babasının malı gibi değil. Adamın her şeyini hatta donunu ipotek alır ve uygun görülürse bu krediler verilir.

Yeni kredi düzenlemelerinin yapılması ekonominin çan sesleridir.

Gelin bence kredilendirme konusunu bu işin profesyonellerine bırakalım.  Zaten vatandaş diken üzerinde duruyor. Kredilendirmenin açılması demek ekonominin durması demek anlamındadır. Vatandaşın zaten işleri iyi olsa kredi kullanmaz.  Tamam anladı herkes söylemek istediklerinizi. Ak Parti hükümetleri döneminde en çok krediyi siz kullandırmışınız ama demek ki iyi gitmeyen bir şey var ortada. Bunu ayan beyan sizin söylemleriniz ortaya çıkartıyor. İsterseniz bu işleri ekonomist ya da iktisatçılar açıklasın.

Ne dersiniz?

Yoksa kimse kimseye babasının bağından üzüm bağışlamıyor.

Üç beş kuruşumuzla kıt kanaat zaten zor geçiniyoruz.

Tadımızı kaçırma.

Bazıları gibi huzur hakkı falan aldığımız falanda yok.

Bağımız yok.

Evimiz var, yedi sene daha kredisi var.

1990 model arabamız var.

Birde emekli maaşımız.

Bize krediyi zaten kimse hiçbir banka vermez.

Kooperatiflerle uğraşmadık. Huzur hakkı almadık. Kıçımızı yirmi beş yıldır bir koltuğa dayamdık. Bağ evleri çifter çifter, Alpaslan´da evler yapmadık. Kooperatiflerden dükkânlar elde etmedik. Yediğimiz yemeğin hep parasını ödedik. Esnaf odalarına ödetmedik. Meşhur İskender var ya oralardan yemek yiyip faturalarını bilmem nerelere kestirmedik.

Gidin işinize de tadımızı tuzumuzu kaçırmayın.

Bu yazımız genelleme işine gelmeyen üstüne alınabilir.

Bu memlekette her üç kişiden iki kişinin bankalara borcu olduğu istatistiğini unutmadan konuşmak lazım. Birde her yerde sırf konuşmak için konuşulmaz. Malum yerin kulağı vardır. Duyanın duymayanlara yala yanlış bir şeyler anlattığı bu memlekette dikkatli olmak lazım.

Bu arada kooperatifler kuran muhterem yazıyorum buraya sen ne zaman bırakacaksın koltuğu. Maaşını ve aldığın huzur hakkını ne zaman açıklayacaksın. Yoksa vaz mı geçtin açıklamaktan. Eğer sen açıklamazsan ben açıklayacağım buradan. Malum seçimlerinize de pek bir şey kalmadı.

Normal kooperatifte almadıklarını senin kurduğun kooperatife almaya devam ediyorsun anlaşılan. Var git işine, artık bırak bu işleride birazda ahiret bankasına yatırım yap. Biliyorsun orada huzur hakkı da yokkkk, kooperatiften attığın tüfekte.

Ne dersin.

Kalın Sağlıcakla.