Necmettin ÇUHADAROĞLU


S.O.S

Cumhurbaşkanımızın tüm uyarılarına rağmen kredi vermeyen bankalar olduğunu söyleyen nice sanayiciler var.


Gerek telefonla gerekse bizzat görüştüğümüz sanayiciler son zamanlarda özellikle adı CHP ile anılan bankaların kendilerine yeterli ipotekleri olmalarına rağmen kredilerini açmamalarını risk yönetiminden bahsettiklerini ifade ediyorlar.
Yani bir taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın dövizlerinizi bozdurun talimatı, bir taraftan bankacılara seslenmesinin ardından hala bankaların böyle uygulamalarla sanayicileri zor duruma düşürmesine de bir anlam veremiyorum.
Bankalar ne yapmaya çalışıyorlar.
Sanayicilerin önünü açmak yerine onları sık boğaza getirip elinde avucunda ne varsa onu mu almak istiyorlar onu da bilmiyoruz. Ekonomik bir seferberlik yapacak olan Türkiye Cumhuriyetinde bu bankaların akıl almaz tutumları da ne?
Bu sorulara birilerinin cevap vermesi gerekiyor. Yeterince teminat almış olan bankalar daha ne istiyorlar. Aldıkları ipoteklerin zaten üçte biri oranında nakit kredi çıkartıyorlar. Buna rağmen nakit kredide esnafın, tüccarın önünü açacaklarına birde kredileri dondurmaları yada geri çağırmaları da neyin nesi.
Esas ekonomik terörizm ile karşı karşıya olduğumuzun hatırlatılması hatta uyarılmasına rağmen. İddia ediyorum Kayseri OSB ye bir gidin ve bankalardan kredi kullanan tüccar ile konuşun. Bankaların yeni yeni uygulamalarını anlatsınlar. Daha doğrusu bir dokunun bin ahhhh işitirsiniz.
Fetö sorgulamalarında Bank Asya´nın dışında hiç gözaltına alınan özel ya da kamu bankalarından kişiler var mı? Ekonomik anlamda canlanma beklenen ve can suyu olan kredilerin kısaltılmasını neye bağlayacağız acaba? Ağacın kurdu içerde derlermiş. Maalesef de öyle, ağacın kurdu içinde. Sıra anlaşılan bankacılara doğru gelecek gibi. Ne hikmetse hiç bankacıdan FETÖ cü olmaz demeyiz. Her kurumda herkesten bal gibi fetöcü olur. İyi niyet yok, uyarılara aldırış eden yok, neye güveneceğiz demekten insan kendini alamıyor.
Bu arada kredileri açmayan faizi düşürmeyen bankaların sayesinde maalesef ve maalesef böyle giderse ayakta kalan firma sayısı gittikçe azalacak. Bu işe ya OSB nin yada bankaların bir dur demesi lazım.
Yoksa mı?
Yoksa atı alan Üsküdar´ı geçecek.
OSB de batan batan onu seyrederiz ona göre.
Bir fıkrayla özetlemek gerekirse;
nasrettin hoca bir gün kızını yanına çağırmış:´´şu testiyi alda su getir´´demiş.
çocuk testiyi almış, yürümüş. hoca bir şey unutmuş gibi kızının arkasından koşmuş,yetişince de iki tokat atmış.´´dikkatli ol, sakın testiyi kırma.´´demiş.
kız ağlayarak kuyuya doğru yürümüş.bu durumu gören komşuları şaşırmışlar.hocaya sormuşlar:
´´pes doğrusu hoca,hiçbir suçu olmayan çocuğa neden tokat attın?´´
hoca düşünmeden yanıt vermiş:´´testiyi kırmadan döveceksin ki işe yarasın.kırdıktan sonra dövmenin ne yararı olur´´
Kalın Sağlıcakla.