Memduh BORAZAN


SOKAK FUTBOLU İLE AYNI!...

17-18 ve 19 yaş aralığındaki çocuklar. Futbol oynamak, futbolcu olmak istiyor. Kayseri´de amatör ha var ha yok denecek kadar kötü.


 17-18 ve 19 yaş aralığındaki çocuklar.  Futbol oynamak, futbolcu olmak istiyor. Kayseri´de amatör ha var ha yok denecek kadar kötü.

Sahası, çevresi futbolu onu bunu yani her şeyi ile geri kalmış? Futbolcu olmak, futbolcu çıkarmak çor zor bu şehirde? Sokak futbolu daha heyecanlı bence! Bakın 2. Amatör Küme U19 maçlarını takip ediyorum. Yaşı tam futbol oynamaya elverişli hale gelmiş pırıl pırıl çocuklar, sahada maalesef nerede duracaklarını, nasıl oynayacaklarını bilmiyorlar. Birbirlerine bakarak sen mi koşacaksın ben mi atacağım, sen mi kaçacaksın dercesine birbirlerine bakıyorlar. Futbol oynamaya değil daha futbolun nerede nasıl oynanacağını dahi öğrenememişler. Bu nasıl iş yahu? Bu çocuklar 19 yaşına gelmiş. Sadece meşin yuvarlağa gelişi güzel vurmakla futbol oynanacağını öğretmişler bunlara yazıktır günahtır. Futbolcu olma hayalleri ile sahaya çıkan bu gençlere kimler nasıl ne öğretiyor? Bu gençlerin yaşı gelmiş geçme çağına gelmiş ama hala sahada nasıl oynanacağını nerede duracağını nasıl olacağını bilmiyorlar! Çok tuhafıma gitti? Bunların yaşındaki çocuklar Milli Takımlarda top koşturuyor. Avrupa´da oynuyor. Yani sokak futbolu oynayan çocuklar bile inanın U19 maçlarında oynayanlardan daha iyi oynuyor. Aslında suç kimin bunu araştırmak gerekli. Bu çocukları sahaya sürüp hadi koşun hadi vurun diye sözde futbol dersi verenler kim acaba? Kendilerini kandırdıkları gibi hem futbolcu olma hayali kuran çocukları hem de ailelerin umutlarını yıkanlar kim acaba? Görmüyorlar mı, bilmiyorlar mı, öğretmiyorlar mı? Yoksa ensesinden tuttuğu kişileri getirip sahaya mı sürüyorlar? Nedir kafam almıyor yani? Burada suçun başı teknik direktör arkadaş? Oynatacaksın, koşturacaksın, sistemi bileceksin, oyuncularınla iç içe olup analizler yapacaksın. Kimin nerede duracağını öğreteceksin! Yok, bilmiyorsanız bunları da size de diyecek sözümüz yok. Olmuşsunuz teknik direktör eliniz arkada sanki bir sanat eseri yaratmış gibi bakıyorsunuz! Ya sizin gibi insanların yüzünden futbolcu yetişmez oldu. Nice cevherler varken bulup ortaya çıkaramıyorsunuz? Kayseri her yıl çok geriye gidiyor. Amatör futbol ölü ölü? Maçları izlerken gülüyoruz, gülerken yoruluyoruz uykumuz geliyor! Tatsız tuzsuz karma karışık bir hal. Futbol oynuyorlar diyemezsiniz o derecede saçma bir oyun çıkarıyorlar! Sözüm o ki, Bu işi yapacaksan, yaptıracaksan hakkını vereceksin. Futbolcu olmak için hayal kulan gençlerde artık şöyle bir geriye baksın. Biz ne yapıyoruz arkadaş desin. Bize öğrettikleri bu ama yanlış desin. Biz futbol oynamak istiyoruz, tiyatro değil desinler. Ağızları açsınlar, aileleri ile birlikte bu işe bir çözüm bulsunlar. Susmakla olmaz arkadaşlar. Bakın yaşınız geçiyor. Sizin yaşınızdaki çocuklar Avrupa´da oynuyor, Milli takımlarda oynuyor yahu.