Durdu ASLANTAŞ


SİZ NE İŞ YAPIYORSUNUZ

Adım başı, köşe başı, her yerde çoğaldılar. Mahallerde küçük esnafın yok olma noktasına getirdiler.


Adım başı, köşe başı, her yerde çoğaldılar. Mahallerde küçük esnafın yok olma noktasına getirdiler. İsimleri yazmaya gerek yok? Bu marketler nasıl böyle çoğaldı. Nasıl bu kadar gelişti. Neden küçük market ve bakkalların önüne geçti ya da geçirildi. Ne faydası var şehre. İş istihdamı desen yok, kalite desen inanın yok. Yani tam anlamıyla adı markası bilinmeyen ucuz kalitesiz ürünleri dolduruyorlar raflara koli koli koli, birde indirim çakıyorlar sarı etiketle. Her mahallede bu marketleri görmek mümkün. Öldürdüler resmen küçük esnafı. Ekmeğinden ettiler onlarca garibanı. Çalıştırdıkları kişi sayısına şöyle bir gidin bakın 2 kişi. Biri kasada biri ortada? Kayseri´yi bırakın ilçelere de aktılar bunlar. Her ilçede açıldı bu marketlerden. Pınarbaşı´nı örnek gösterelim. Zaten esnaf kan ağlıyor. Bakkallar özellikle Cuma günleri kurulan halk pazarını iple çekiyordu ve köylerden gelenlere satış yapıyorlardı. Şimdi bu işte bitti. Neden? Çünkü mantar gibi biten bu marketler maalesef oralarda da açılmaya başladı. Evine ekmek götürmekte zorlanan esnaf artık iyice işin içinden çıkamaz hale getirildi. Peki bu marketler açılırken, izin verilirken, küçük esnaf  akıllara gelmiyor mu? Gelmiyor tabiki. Yaşasın bizim oğlan. Yaşasın bu marketler. Şimdi soralım bakalım Esnaf ve Sanatkârlar Odalarına, Bakkallar Bayiler Odasına. Ne iş yapıyorsunuz? Sizin işiniz nedir?. Küçük esnafla işiniz yok mu?. Onların derdi dert değil mi?. Bu esnafa  kim sahip çıkacak. Şarkıcılar mı, Sanatçılar mı? Nedir sizin göreviniz Allah aşkına? Sadece yarım yamalak yazılı bülten gönderip gazete ve TV´lere E posta mı göndermek işiniz. Yana ayda yılda bir program olup protokol masasında yer kapmak mı işiniz(!)? Masada oturup gelenle gidenle çay mı içmek işiniz. Ya bir ele dokunacak, bir yüzü güldürecek, bir işe yarayacak bir iş yapın. Esnaf küçük esnafa bakın. Dönüp bir bakın arkanıza. Bu insanlara destek olmak, yol göstermek bu kadar mı zor? Yapamıyorsanız bırakın gidin yapıştığınız koltuktan. Ayıptır günahtır.

Kalite artması gerekirken, kaliteyi düşüren bu zihniyet öyle görünüyor ki küçük esnaf diye bir kesimi yaşatmayacak. Ekmek yedirmeyecek. Allah küçük esnafa yardım etsin.

İbrahim Tokpınar
17.05.2017 11:41:14
Herşey eksiksiz bir şekilde anlatıyor satırlarda peki duyan veya okuyup ya duyarlı davranan varmı yönünde bizi anlatan arkadaşıma çok teşekkür ederim