İsmail ŞAMLI


SALGIN VE TEKNOLOJİ

Ülkemizde görülen korona virüs salgınının ardından henüz sokağa çıkma kısıtlaması gelmemesine rağmen cumhurbaşkanı ve bakanlardan, "Evinizde kalın, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın" uyarısı geliyor.


Firmalar, mağazalarını kapatıyor ve online alışveriş sistemine yoğunluk veriyor. Bütün bunlar olurken "internetten bir şey almam, dolandırılırım" ya da "Aldığımdan başka bir şey gelir" diye dünyanın yıllardır kullandığı online işlemler Türkiye'yi pas geçiyordu. Bu salgının olması ile birlikt,e belki de toplumumuz ve bizim için en iyi şey teknolojiye zorlama da olsa bir geçiş süreci yaşanacak.

   Açıklananlara göre, korona virüs testimizin sonucu internetten e-devlet üzerinden öğrenebileceğiz. Alışverişlerimizi güvenli olarak internet üzerinden yapabileceğiz kredi ve banka kartlarının kullanımı artacak bu süreç esnasında dikkat etmemiz gereken en önemli şeylerden birisi ise, kredi kartı ekstireleri olacak gibi duruyor. İnsanlarımız umarsızca yaptıkları alışveriş ve stoklama çabalarını, pandeminin bitmesinden sonra ağır ekonomik sorunlarla ödeyebilir.

  Ülkemizde, salgının dünyadan ve Avrupa'dan çok sonra görülmesi ise bizim için büyük şans. Önümüzde olumlu ve olumsuz şekilde onlarca örnek var. İtalya'nın yaptığı gibi umursamaz ve alaycı bir yaklaşımla karşılamak ağır sonuçlar doğurabilirken. Güney Kore gibi hazırlıklı ve sıkı çalışmalar ile virüsün vereceği zararrı en aza indirme şansımız var. Son açıklama ile ülkemizde 359 vaka ve 4 ölüm söz konusu.  Ve tüm ilgililer, halka zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması öneriliyor. Lütfen herkes bu karara saygı duysun ve uygulasın.

  Meydanlar , parklar ve bahçeler boş. İnsanlar evlerinden dışarı çıkmamaya özen gösteriyor. Bununla birlikte e-ticaret patlama yapmaya çok yakın. Artık insanlar yavaş yavaş normal alışveriş alışkanlıklarını değiştirerek e-ticarete yöneliyor.

  Dünyada, ülkemizden çok önce kullanılmaya başlayan ve yaygınlaşan e-ticaret ülkemizde ise sadece yurt dışı alışverişlerde kullanılıyordu. İnsanlar alışverişlerini eski türden marketlere giderek kendilerinin gördüğü , seçtiği ve dokunduğu ürünleri almayı uygun buluyordu ama şu an en büyük risklerden birisini de bu durum;  Marketlerde satılan ürünler arasında gezerek ve ürünü elimizle seçmek ciddi bir sorun. Bazı ürünlerin etiket fiyatına bakmak ve son kullanma talimatına bakmak için elimize alıp geri bırakmamız neticesinde bulaşabilecek virüs ve hastalıkları ne yazık ki bu salgın sebebiyle öğrenmiş durumdayız. Aman ha dikkat.