Erhan KAN


SAHİ EN SON SEÇİM NE ZAMANDI?

İlimizde en son Futbol İl Temsilciliği seçi-mi ne zaman yapıldı bilen var mı? Hadi geçtim Futbol İl Temsilciliği´nin seçim ile gelebileceğini bilen kaç yöneticimiz var Kayseri kulüplerinde?


Kayseri futbolunun son yıllarda hızla kan kaybetmesini değerlendirdiğim köşe yazılarımın sonuncusunu bugün yazayım da sezon başlamadan halkaları tamamlamış olalım. Hakem camiası, amatörlerin çatı örgütü ASKF, Futbol İl Temsilciliği, antrenörlere değindikte hiç değinmediğimiz tek kesim kaldı. Kulüpler ve yöneticiler. Peki bu kötü durumda kulüplerimizin ve onları yöneten yöneticilerin hiç mi kabahati yok? Elbette var. Bizler hep amatör kulüp yöneticilerinin ne kadar cefakâr insanlar olduğunu söyledik. Ceplerinden, zamanlarından ve de ailelerinden fedakârlık yaptıklarını biliyoruz ve her daim söylüyoruz. Peki ama bu kadar büyük bir özveri ile mücadele eden kulüp yöneticilerinin ne gibi bir suçu olabilir Kayseri utbolunun geri gitmesinde?

 

           ********************

   Hemen söyleyeyim. Kendilerini geliştirmemek! Haklarını aramamak? Mücadele ettikleri kulvardaki yönetmelik ve kanunlardan haberdar olmamak. Kendi haklarını bile bilmemek! Hatta ve hatta kurum ve kuruluşların kendi kulüplerine olan sorumluluklarından bihaber olmak! Bakın çevrenize. Hepimiz bu camianın içindeyiz. Gerçekten kulüplerimizde çok büyük özveriler veren insanlar var. Ama bu insanlar sadece özverileri ile kalmak zorunda. Zira, haklarını ve hukuklarını koruma iç güdüsü gelişmemiş durumda. Bu da haliyle kendilerini geliştirmeme ile ilgili.

 

           ********************

   Futbolun ana unsuru kulüplerdir. Kulüpler olmazsa, futbolcu, antrenör ve yöneticinin vasfı boşa düşer. Hakemlerin maç yönetmesi söz konusu bile olamayacağı gibi Futbol İl Temsilciliği ve ASKF gibi statü ve kuruluşlara gerek kalmaz. Yani bu kurum ve statülerin asli görevi kulüplere hizmet etmektir. Kulüpleri kendi çıkarları için basamak olarak görmek değil. Yani eli en güçlü olan kesim kulüpler ve yöneticilerdir. Ama hangi kulüp yöneticisi bir kulübün hakkı yendiğinde karşısına dikilipte bu kurumlardan hesap sorabiliyor? Kimse! Niye? Çünkü herkes korkuyor. Bana değmeyen yılan çok yaşasın denilerek sıra kendisine gelmesini bekliyor. Bugün yapacağım bir itirazın ardından bunun hesabı benden sorulur nihayetinde güçler ayrılığı yok. Herkes bir kişiye ve bir yere bağlı düşüncesi ağrılıkta.

 

           ********************

   İlimizde en son Futbol İl Temsilciliği seçimi ne zaman yapıldı bilen var mı? Hadi geçtim Futbol İl Temsilciliği´nin seçim ile gelebileceğini bilen kaç yöneticimiz var acaba? Kayseri alıştırılmış atama ile Futbol İl Temsilciliği koltuğunun doldurulmasına. Hiçbir kulüp ses çıkarmıyor. Herkes halinden memnun ama lig başladığında serzenişler başlıyor. Be kardeşim sen kulüp yöneticisi olarak üzerine düşeni yaptın mı ki söyleniyorsun? Asli unsur olarak atamalara ses mi çıkardın yıllardır. İsimler önemli değil. Gerçekten çok sevdiğimiz insanlar oturdu o koltukta. Şimdi yine çok sevdiğimiz bir abimiz oturuyor. Ama bu iş için seçim yapılsa, kulüpler isteklerini dillendirebilse, baskı ile atama kararı aldırmaya gerek kalmasa doğru olmaz mı? Hem sezon içinde bir sorun çıktığında ´´Arkadaş siz seçtiniz´´ deme lüksünüz olmaz mı? Ama şimdi çıkacak sorunlarda birinci dereceden kimin suçu olacak diye sorulur işte

  

           ********************

   Son günlerde aldığım telefonlar, yaptığım görüşmeler bu konunun derin bir yara açtığını bir kez daha gösterdi aslında. Bakın Futbol İl Temsilcileri ve İl?Tertip Komiteleri Talimatı 1. Bölüm Genel Hükümlerde ne diyor: ´´Futbol İl Temsilcileri göreve seçimle gelirler.TFF tarafından İl Temsilciliği seçiminin yapılmasına gerek görülmeyen illerde Futbol İl Temsilcisi TFF tarafından atanır. Futbol İl Temsilciliği seçimleri 2 yılda bir Temmuz-Ağustos aylarında o ilde tescilli futbol kulüplerinin birer temsilcisinin katılımı ile yapılır.´´

   Ne zamandan beri Kayseri seçim yapılmasına gerek duyulmayan iller arasına girdi? Bunu kim sağladı? Kulüpleri bu kadar etkisizleştirme cürretini kim gösterdi? Kayseri´de amatör kulüp yöneticileri o kadar mı etkisiz yani?

 

           ********************

   Şimdi anladınız mı kulüp yöneticilerinin Kayseri futbolunun gerilemesinde nasıl bir payı olduğunu? Kayseri´de ki kulüpleri güçlü hale getiremediler. Asli unsur olduklarını unuttular. Kendilerini geliştirmedikleri için yaptıkları tüm özveriler havada kaldı. Kayseri futboluna olduğu kadar kendi emeklerine de ihanet ettiler. Kendilerinin seçmeleri gereken Futbol İl Temsilcisinin yıllardır atanmasına ses çıkaramadılar yada çıkarmadılar. O zaman bu konuda önemli bir vebal aldılar. Şimdi sezon başladığında hiç bir yöneticinin ´´Arkadaş benim hakkım yendi´´ deme gibi bir lüksü yoktur bu da böyle biline.