Memduh BORAZAN


OCAK 10!..

Her yıl kutlanır 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü? Tv ekranlarında görürdüm yada gazete sayfalarında okurdum?


 Her yıl kutlanır 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü? Tv ekranlarında görürdüm yada gazete sayfalarında okurdum? Türkiye´nin neresine giderseniz gidin 10 Ocak işte böyle kutlanır. Nasıl kutlanır, Atatürk Anıtına çelenk bırakılır, ziyaretler kokteyl filan. İşte bitti. Çalışanlar günümüz kutlu olsun (!) Gazeteciler, genç gazeteciler? Yeni evlenecek gazeteciler yada evlenmiş yeni yuva kurmuş gazeteciler var. Sorunları ortak? İçerisinde bulunduğu sıkıntı tüm gazeteler de mevcut? Şartlar maalesef gün geçtikçe kötüyü gidiyor? Adı gazeteci ama gelin görün ki sorunları dağlar kadar büyük? Gecesi gündüzü olmaz, aklı fikri çalışmakta, haberde, fotoğraf görüntüde olur. Bu mesleğe aşk olmak gerekir. Ben bu mesleğe aşığım. Ben onca zorluğa rağmen işimi yapıyorum.

Gazetecilikle artık bağdaşan ?sıkıntı´ bir bütün olmuş durumda. Yani yıllardır bu böyleymiş ve böyle gidiyor. Kimse elinden gelenin ötesine gidemiyor. Sıkıntılar yerinde saymıyor aksine hızlı ilerliyor artık. Hele hele son gelişmeler Anadolu basını için daha da zor günler getireceği anlamına geliyor. Yani ?borcu yoktur kâğıdı´ zorunluluğu getirildi. Anadolu da yayın yapan gazetelerin hangisinin borcu yoktur, kimin sıkıntısı yoktur, borcu yoktur kâğıdı öyle kolay mı.

Vergi, SGK, Stopaj, KDV bunla gününde zamanında yatırmak kolay mı?... Gelir ne kadar ki gideri zamanında yapacak gazeteler. Yani bir çalışan olarak iş verenin sıkıntılı günlerine yeni sıkıntılar ekleneceği ortada. İşte çalışan gazeteciler bayramını böyle kutluyor. Yani yarın ne olacak diye düşünen o kadar çalışan var ki! Çare var mı yok. Cemiyet, Anadolu yayıncılar bilmem ne derneği hepsi fasa fiso. Sorunlara çare olan bir Allah´ın kulu yok memlekette.

İşte Çalışan Gazeteciler Günü?

Ne diyelim. Kutlu olsun bayramımız.