Erhan KAN


MUHTEMELEN GÖRMÜŞÜZDÜR

Kayseri´de gazetecilik yapmak zor zenaattır. Yıllarca sırtınızda taşıdığınız kişi, kurum, kulüp ve kuruluşların aksi yönde bir haberini yaptığınızda bir anda kendinizi hakaret ve sövgüler arasında bulursunuz. Geçmişte yapılanlar unutulurda gözleriniz ile


Kayseri´de gazetecilik yapmak zor zenaattır. Yıllarca sırtınızda taşıdığınız kişi, kurum, kulüp ve kuruluşların aksi yönde bir haberini yaptığınızda bir anda kendinizi hakaret ve sövgüler arasında bulursunuz. Geçmişte yapılanlar unutulurda gözleriniz ile gördüğünüz sorumlu gazetecilik ilkeleri doğrultusunda yazdığınız iki cümle batar insanlara. Bir de haberin tamamına yakını o kulübün başarısı ile ilgili olsada.

 

Bu durumun son örneğini maalesef Yahyalıspor sergiledi. Sosyal medya hesabından yayınladığı açıklama ki en doğal hakkıdır, Kayseri basınına ağır hakaretler edilmesine çanak tuttu. Kamuoyuna Duyurulur diye başlayan açıklama tam bir yumuşak diken şeklinde... Her ne kadar isim belirtilmeden yapılmış ise de bu açıklamaya konu haber gazetemizde yayınlandı. Çok şükür yıllardır bu camia içinde arkasında duramayacağımız hiçbir haberi yapmadık. Bundan sonrada yapmayacağız. Bunu öncelikle belirtelim. Kinayeli bir şekilde Penaltı kazandığımız pozisyon için maçı izleyen muhabir arkadaşın veya haberi yazan gazeteci arkadaşın (Haberde isim olmadığı için kimin yazdığını bilemiyoruz) cümlesi oldukça ilgincimize gitti doğrusu. Evet küçük bir unutkanlık ile o gün habere isim koyma unutulmuş. Ama merak edenlere buradan yazalım. O haberi muhabirimiz Cihat Yıldız yaptı. Maçı başından sonuna kadar takip ettikten sonra cümlelere döktüğü o habere Spor Müdürü olarak ben okuduktan sonra onay verdim. Zira bizler takım arkadaşlarımızın maç takibine, gördüklerini yorumlamalarına güveniriz ki her şartta bu sürecektir. Buraya kadar sadece bilinmeyenleri anlattık. Bahsi geçen haber bizim emeğimizdir, yazarı Cihat Yıldız, onayı verende Erhan Kan´dır... Ha birde açıklamayı yapmadan önce sitenizde paylaştığınız fotoğrafları aldığınız muhaberin kim olduğunu bilmiyorsanız o da sizin ayıbınız. Açıklama burada bile bir riyayı barındırıyor.

 

           ********************

   Şimdi gelelim, tüm Kayseri basınına hakaretlere ayna tutan bu açıklamadaki büyük çelişkilere. Dedim ya yumuşak diken şeklindeki açıklamanın özü şu: ´´Tüm doğruları Yahyalıspor bilir. Diğerleri tırışka´´ öyle mi? Şimdi, muhabir arkadaşımızın pozisyonu takip ettiği yerden en az 20 metre geriden takip eden Yahyalıspor teknik ekibi ve yöneticileri daha oyuncuları yerden kalkmadan penaltı itirazları yapacak ve muhtemelen onlar pozisyonu görecek, Cihat muhtemelen görmeyecek öyle mi? Hadi diyelim Cihat gördüğü pozisyonu yanlış algıladı. Peki hakem Necati Celçuk Şahin de mi muhtemelen (!) görmedi? Hakem görmedi, muhabir görmedi, kaleye daha yakın olan Özvatanlı teknik adam ve yönetiler görmedi, taraftarlar görmedi sadece ama sadece Yahyalılı teknik ekibi pozisyona en uzak noktada olmasına rağmen gördü öyle mi? Yüzde 90´lık kısım yalancı bir tek siz doğrusunuz öyle mi? Yapmayın. Kendiniz ile çelişmeyin. Böyle açıklamalar ile Kayseri basınına küfürler ettirip oturduğunuz yerde kıs kıs gülmeyin.

 

           ********************

    Algı oluşturmaya yönelik bir haber olarak nitelendirilen haberimizin sadece iki üç cümlesine takılacağınıza haberin tamamını okumuş olsaydınız muhtemelen(!) bu açıklamayı yapmazdınız. Algı oluşturmak istesek, sanırım sosyal medyada dolaşan ki bakın bunlar ciddi iddialardır, maç sonrasında hakem ile yöneticilerinizin içerde gırgır şamata yaptıklarını iddia eden söylemleri sayfalarımıza taşırdık. Algı yaratmak zordur hele ki elinizde ciddi delliler ve şahitler yok ise. Aksi takdirde tüm iddialarınız havada asılı kalır. Muhtemelen (!) siz bu konuyu basit sanıyorsunuz ki resmi sosyal medya hesabınızda küfürlere ses çıkarmıyorsunuz. Sorun değil! Kötü söz sahibine aittir. Biz çiğ yemedik ki karnımız ağrısın. Asıl sizlerin bu yolla mağduru oynayarak bazı emellerinize ulaşmak gibi bir hedefiniz olduğunu düşündüren bu açıklamayı yazmadan önce keşke paylaştığınız sosyal medya hesabınızı kontrol etseydiniz. Algı yapmakla suçladığınız bizim gazetede çıkan kaç haberiniz o sayfada paylaşılmış! O kadar çok haberiniz yapılmış ve sizler büyük bir gururla paylaşmışsınız. Ee peki o zaman bizler o haberleri yaparken sizin adınıza algı mı oluşturmuş olduk? Diğer kulüpler bunu böyle mi düşünsün?

   Birde açıklamanın komik bir tarafı var. Pozisyon 1,5-2 metre içerde olduğu belirtilmiş. Kardeşim akıl var nizam var. Neredeyse dediğiniz nokta penaltı noktasına geliyor. Peki o hakem bu kadar bariz bir penaltıyı yardımcısının uyarısı ile mi verebiliyor? O kadar mı oyuna hakim değil. Yazıktır insanları bu kadar töhmet altında bırakmayın. Kendinizi aklamak için sizin en uzak olduğunuz pozisyona daha yakın insanların görüşlerini yalancılıkla suçlamayın. Son olarak basınımızın yanındayız diye bitirdiğiniz açıklamanızın altındaki Kayseri basınına isnat edilen akla mantığa sığmayacak hakaretlere çanak tutmaya devam ederek mi, basının yanında olacaksınız? Bu şartlarda biz sizi yanımızda istemiyoruz. Bu hakaretleri kabul eden, kendine yedirebilen basın mensupları ve kuruluşları varsa onların yanında olabilirsiniz!