Burak ÇELİKTAŞ


Ligde geri sayım

Bu hafta şampiyonluk yarışındaki 4 takımın da zor maçlarını kazandığı bir hafta oldu.


 

Bu hafta şampiyonluk yarışındaki 4 takımın da zor maçlarını kazandığı bir hafta oldu. Avrupa kupaları yarışındaki takımlardan sadece Sivasspor kazandı. Küme düşmeme motivasyonunun Avrupa kupaları motivasyonundan çok olduğunu düşünüyorum. Ligin ilk 4ü arayı açarken kalan takımların içinde rahat ve hedefsiz takım olmaması sevindirici. Bu haftaki yazıma ligin tepesinden başlayacağım.

Bu hafta Lider Galatasaray, uzun süredir yenemediği Trabzonspor´u başarılı iç saha performansını sürdürerek 2-1 yendi ve liderliği bırakmadı. Bu sene ve Tudor yönetiminde de hiçbir büyük maçı kazanamayan Galatasaray, güçlü Trabzonspor´u yenerek Fatih Terim ile birlikte güven tazeledi. Lig 2.si Başakşehir ve 3.sü Beşiktaş ile kendi sahalarında bu sırayla karşılaşacaklar. İçeride üstüste 9.maçını kazanan Galatasaray, ligde 5 maçtır yenilmiyor. Trabzonspor´un ise 2 maçlık galibiyet serisi sona ermiş oldu. Galatasaray şampiyonluk yarışına, Trabzonspor ise Avrupa Ligi yarışına devam edecek.

Şampiyonluk yarışı kızışırken hata yapmak istemeyen ve Beşiktaş galibiyetini daha da anlamlı hale getirmek isteyen Başakşehir, zorlu Akhisarspor deplasmanında maçın başında yenik duruma düşüp ilk yarıyı da 0-1 yenik kapatmasına rağmen bulduğu 2 golle maçı kazandı ve lideri takibini sürdürdü. Akhisarspor maçı 10 kişi tamamladı. 2 maç üstüste kazanan Başakşehir geçen sene bu hafta olduğu gibi yine 56 puanda. Ligin ilk yarısında deplasmandaki Trabzonspor galibiyetinden sonra 12 maç kazanamayan Akhisarspor, ikinci yarısında deplasmandaki Fenerbahçe galibiyetinden beri 3 maçtır kazanamıyor.

25.haftada 2.liğe yükselen ve son 9 maçının 7sini İstanbul´da 5ini kendi sahasında oynayacak olan Beşiktaş, Başakşehir mağlubiyetinde aldığı yarayı telafi etmek için Göztepe ile birlikte oynayacağı 2 üstüste iç saha maçının ilkinde Mesut Bakkal geldiğinden beri 3 maçta 7 puan alan Alanyaspor´u ağırladı. İlk yarıda Mesut Bakkal yönetimindeki Gençlerbirliği hem Beşiktaş hem Başakşehir´i yenmiş, yine Mesut Bakkal´lı Alanyaspor, Başakşehir´i 4-1 yenmişti. Beşiktaş zorlandığı maçı 1-0 kazanarak kendi sahasında üstüste 7.kez kazanmış oldu. Beşiktaş´ın üzüntüsü ise Tolgay, Atiba ve Oğuzhan´ın sarı kart cezalısı olması oldu.

Haftanın kapanış maçında Kaysersirpor´un konuğu Kadıköy deplasmanından ilk yarıda 3-3 ile döndüğü Fenerbahçe idi. Fenerbahçe bu sene ilk kez 5 gol atarken Kayserispor ise ilk kez 5 gol yiyor ve maç 0-5 bitiyordu. Kayserispor 2 maçtır gol atamadan kaybederken Fenerbahçe bir kritik deplasmandan daha galibiyetle dönüyordu. Ligin deplasmanlarda en çok puan toplayan takımı Fenerbahçe, deplasmanda evindekinden daha fazla puan alan tek takım. Kendi sahalarında dolu tribünlere oynayamayan Fenerbahçe´nin taraftar desteği bulsa daha iyi olacağı gözüküyor. Son 7 haftaya liderin 6 puan gerisinde giren Fenerbahçe, kazanıp rakiplerinin puan kaybını bekleyecek.

Avrupa kupaları iddiasını sürdüren Sivasspor ise yeni hocası Ünal Karaman ile anlaşan ve ligde gün sayan Karabükspor´u 1-0 yendi. Ligde 2 maç aradan sonra kazanan Sivasspor, kendi sahasında 2-1 yenildiği Trabzonspor maçından beri 7 maçtır yenilmiyor, bir sonraki iç saha maçları ise Fenerbahçe ile. Deplasmanda galibiyeti olmayan Karabükspor ligde 7 maçtır üstüste yeniliyor. Haftaya matematiksel olarak düşmeleri kesinleşebilir.

Haftanın sürpriz sonuçlu maçında Göztepe, kendi sahasında Kasımpaşa´ya 0-2 kaybetti. İlk yarıda yediği golü 71. Dakikada kırmızı kart görene kadar çok sayıda pozisyon bulan Göztepe, golü bulamayıp 10 kişi kalınca yenilmekten kaçamadı. Çok sayıda gol kaçıran Demba Ba, haftaya çok sevildiği Vodafone Arena´da şansını denerken sarı kart cezalısı Gouffran ve kırmızı kart cezalısı Kosanovic´ten yoksun olacak. 2 maçtır kazanamayan Göztepe, ilk yarıda 21 puan kaybederken ikinci yarıda bitime 7 hafta kala şimdiden 20 puan kaybetmiş oldu. 4 maç aradan sonra kazanan Kasımpaşa, küme düşmeme yolunda çok kritik bir galibiyet aldı.

Yeni Malatyaspor karşısına Gençlerbirliği ligde kalma yarılında altın değerinde puanlar için çıkarken Yeni Malatyaspor ligin kalan haftalarında küme düşmeme mücadelesi mi yoksa Avrupa kupaları mücadelesi mi vereceğini anlamak için çıkıyordu. Gençlerbirliği erken golle umutlansa da ilk yarıda beraberliğe maç sonunda mağlubiyete engel olamadı. Küme düşme hattından çıkamayan Gençlerbirliği 5 maçtır kazanamıyor ve haftaya Galatasaray´ı konuk edecek. Lig 5.si ile puan farkını 5´e indiren Yeni Malatyaspor ise 2 maç aradan sonra kazandı.

Antalyaspor ise Bursaspor´u kendi sahasında 2-0 yenerek hem rakibini düşmeme yarışının içine çekti, hem de derin bir nefes aldı. İç sahada iyi, dış sahada kötü performans gösteren 2 takımın maçında ligde 2 maçı da iç saha takımları kazanmış oldu. Aynı zamanda Hamza Hamzaoğlu da eski takımına karşı kazanmış oldu. Antalyaspor ligde 2 maç üstüste kazanırken Bursaspor deplasmanda üstüste 6.yenilgisini aldı.

Alt sıraların kritik maçında Osmanlıspor ile Konyaspor 0-0 berabere kaldılar. Kendi sahasında altındaki takımlardan birini yenerek büyük avantaj hedefleyen Osmanlıspor fırsatı kaçırırken deplasmanda 5.puanını alan Konyaspor, son 7 haftaya umutla giriyor. Ligde 5 maçtır yenilmeyen Osmanlıspor, haftaya Fenerbahçe ile başlayan zorlu seriye girecek. 2 maçtır gol yemeyen ve yenilmeyen Konyaspor ise son 7 maçının 4 ünü deplasmanda oynayacak.