Burak ÇELİKTAŞ


LİDER YİNE DEĞİŞTİ!...

Bu hafta Başakşehir, 5 hafta aradan sonra liderliği yeniden Galatasaray´ın elinden aldı. Liderliği daha önce 3 kez ele alan Başakşehir 2 keresinde 1 hafta, 1 keresinde 5 hafta liderliği elinde tutabilmişti.


Bu hafta Başakşehir, 5 hafta aradan sonra liderliği yeniden Galatasaray´ın elinden aldı. Liderliği daha önce 3 kez ele alan Başakşehir 2 keresinde 1 hafta, 1 keresinde 5 hafta liderliği elinde tutabilmişti. Bu sefer haftaya liderliği elinde tutabilmek için deplasmanda Galatasaray´a yenilmemeli, şampiyon olabilmek için de liderliği 6 hafta daha tutabilmeli. Ligin ilk 28 haftasında lider ya Galatasaray ya da Başakşehir oldu. 29.hafta sonunda da durum değişmeyecek.

Haftaya 2.giren Başakşehirspor, liderliği Cuma akşamı kazandığı 1-0´lık Yeni Malatyaspor maçı ile aldı ve bir daha bırakmadı. Başakşehir, ligde 3 maçtır kazanıyor ve kendi sahasında 4 maçtır kaybetmiyor. Başakşehirspor, haftaya oynayacağı Galatasaray´ı ligde ve kupada 4 maçtır yeniyor. Başakşehir´in kalan iç saha maçları nispeten hedefsiz takımlara karşı kolay gözükürken deplasmanları zor gözüküyor. Malatyaspor ise kalan 6 haftada hedefsiz kalacak gibi duruyor.

Haftaya lider giren Galatasaray ise unutmaya çalıştığı deplasman fobisine geri döndü. 5 maç sonra kaybeden Galatasaray, deplasmanda 2 maçtır gol atamıyor. Önünde zorlu 4 maçı olan Galatasaray, şampiyonluk için rakiplerini yenmek zorunda. Kalan maçlarını kazanması şampiyonluğa yetiyor ancak kredileri kalmadı. 5 maç aradan sonra kazanan Gençlerbirliği, içeride kalan 3 maçında rakiplerini ağırlayacak ve ipleri eline aldı diyebiliriz.

Beşiktaş ise Göztepe´yi 5-1 gibi farklı bir skorla yenerken iç sahada üstüste 9.kez kazandı. Son 6 maçında 3 favori olduğu iç saha maçına çıkacak ve 3 zorlu deplasmana çıkacak Beşiktaş´ın lider Başakşehir´i geçmek için tüm maçlarını kazansa bile Başakşehir´in 2 kez puan kaybına ihtiyacı olacak. Ligde 3 maçtır, deplasmanda 7 maçtır kazanamayan Göztepe, son 6 maçının 4 ünü içeride oynayacak olsa da 5 puan geride olduğu Avrupa kupaları yarışına ortak olamayacak gibi duruyor.

Son 4 maçtır gol yemeyen Fenerbahçe, kendi sahasında Osmanlıspor´u 2-0 yenerek kendi sahasında 2 maç aradan sonra galip geldi. Fikstür avantajını kullanarak tüm maçlarını kazanmak isteyen Fenerbahçe, üst sıralar için rakiplerinin puan kaybını bekleyecek. 5 maç aradan sonra kaybeden Osmanlıspor, rakiplerinin kazanmasıyla 17.sıraya düştü ve kalan maçları en zor takım olarak çok zorlu bir 6 hafta onları bekliyor.

Avrupa kupaları yarışının kritik maçında Trabzonspor, Kayserispor´u 4-0 yenerek en yakın rakibine 4 puan fark atmış oldu. Kendi sahasında 2 maçtır 4 gollü galibiyet alan Trabzonspor´da keyifler yerinde. Ligde 3 maçtır, deplasmanda 4 maçtır kaybeden Kayserispor´da Sumudica ile devam kararı da oyuncuları motive etmemiş gözüküyor. Motivasyonunu kaybetmiş gözüken Kayserispor´un kalan maçları da çok zor gözüküyor.

Avrupa kupası motivasyonunun hem ligde kalma, hem şampiyonluk motivasyonundan daha düşük olduğunu gösteren haftada Sivasspor da Kayserispor ve Göztepe gibi farklı yenildi. 5-0´lık Konyaspor mağlubiyeti ile ligdeki hedefinden uzaklaşan Sivasspor, haftaya Fenerbahçe maçı ile ligde zorlu fikstüre başlıyor. 3 maçtır gol yemeyen Konyaspor, küme düşmeme yarışına ciddi biçimde ortak oldu ve son haftaya kadar savaşacak gibi duruyor.

Haftanın kritik maçında Kasımpaşa, deplasmanda Bursaspor´u yenerek küme düşmeme hattından uzaklaştı ve Bursaspor´u ateşe attı. Bursaspor ise alt sıralardaki takımların kazandığı haftada içeride kaybederek geçen seneki gibi korkulu rüyaya yaklaşıyor. Deplasmanda üstüste 2.kez kazanan ve 3 maçtır yenilmeyen Kasımpaşa, haftaya Karabükspor´u da yenerek matematiksel olarak ligde kalmayı garantilemeyecek de olsa kritik 40 puan barajına ulaşıp rahatlayabilir. Kendi sahasında 4 maç aradan sonra kaybeden Bursaspor, 2 maç üstüste yenilmiş oldu.  Son 4 maçı zorlu gözüken Bursaspor, üstüste oynayacağı 2 kritik deplasman maçında Göztepe ve Karabükspor´u yenip içeride Konyaspor maçında ligde kalmayı garantileme maçı olarak dönebilir.

Alanyaspor, kendi sahasında Akhisarpor´u yenerek hem çok kritik bir galibiyet ile küme düşme hattının 3 puan üzerine çıktı, hem de rakibini aşağıya çekmiş oldu. Kendi sahasında 3 maçtır kaybetmeyen Alanyaspor, Mesut Bakkal yönetiminde çıktığı 5 maçta sadece 1 kez yenildi. Son 4 maçta sadece 1 puan alabilen Akhisarpor´un 2si Beşiktaş ve Galatasaray ile olmak üzere kalan 6 maçının 4ü iç sahada.

Karabükspor´u yenenler kervanına katılan Antalyaspor 3 maç üstüste kazanmış oldu ve çok önemli bir avantaj elde etti. Kalan 6 maçı zor gözüken Antalyaspor, haftaya Konyaspor´u yenerse çok ciddi bir avantaj elde etmiş olacak. Yenilgi serisi 8 maça çıkan Karabükspor´un matematiksel olarak ligden düşmesi kesinleşti.