Begüm BÜYÜKNALBANT


KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARINI YAŞIYORUZ?

Küresel ısınmayla birlikte hava sıcaklığının azalmayacağı söyleniyor ki şuan tam da ortasındayız bu durumun.


Küresel ısınmayla birlikte hava sıcaklığının azalmayacağı söyleniyor ki şuan tam da ortasındayız bu durumun. Eskiden eylül sonu ekim başı dendi mi Kayseri´de bağlarda durulmaz. Soğuktan çocuklar okula giderken muhakkak hırka alırlardı üstlerine. Ama şimdi bakıyorum da hala t-shirt lerle geziyoruz. Üzerimize ceket alacak bir hava bile yok. Bunlar hep Dünyanın düzeninin bozulmasından kaynaklanıyor. Peki, nasıl bozuldu bu düzen? İnsanların çevreyi hor kullanmasından kaynaklandı aslında. Sadece sıcaklar değil soğuklar da bunun bir etkisidir.

Atmosfere salınan sera gazlarının, atmosferin yapısını bozarak güneş ışınlarının yeryüzüne çarptığı zaman ısınmaya sebep olmaktadır. Yeryüzündeki sıcağın artması doğanın dengesinin bozulmasına neden oluyor. Kutup bölgelerinde sıcaklıklıdan eriyen buzullar orada yaşayan canlıların yaşamını olumsuz etkilemektedir. Böylelikle eriyen buz kütlelerinin de deniz seviyesini yükselterek bazı yerlerin su altında kalmasına sebep oluyor. Yani önümüzdeki yüzyıllar içerisinde dünya haritası epey değişeceğe benziyor.

Peki, bunun sonuçları ne olacak?

Yangınlar artacak, birçok kalıcı hastalığa neden olacak, doğal afetler artacak bu da insan psikolojisini olumsuz etkileyecek, tarım bitkilerinde hastalıklar artacak, açlık ve sağlıksız beslenmeler artacak, mutasyonlar artacak, hayvan türleri azalacak ve en önemlisi insanlar susuz kalacak.

Peki, nasıl önlem almak gerekir?

Çevresel Etki Değerlendirilmesi yaparak, yerel ölçekte rüzgâr ve güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları kullanmak gerekir. Enerji dostu ampuller kullanabiliriz. Diş fırçalama, traş olma gibi etkinliklerde musluk açık kalmamalı. Daha az su tüketen klozetler kullanılmalı. Çamaşır suyu en aza indirgenmeli. Hortumla sulama ve yıkama yapılmamalı. Suyu kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanılmalı. Toplu taşıma araçları tercih edilmeli. Geri dönüşüm biriktirmeli. Plastik ürünlerden kaçınmalı. Elektrik tüketimi minimuma indirilmeli gibi bir çok tasarruflar yapılarak küresel ısınmaya karşı önlemler alabilir ve nesillerimize güzel bir dünya bırakmalıyız.