Erhan KAN


KOLTUK SEVDASI VE KAYSERİ´YE FATURASI

Geçtiğimiz günlerde Kayseri Bölgesi hakemleri hakkında bir haber serisi yayınlamıştık. Çıkış noktası, Kayseri Bölgesi´nin hakemlerinin klasmanlardaki düşüşü olmuştu.


 Geçtiğimiz günlerde Kayseri Bölgesi hakemleri hakkında bir haber serisi yayınlamıştık. Çıkış noktası, Kayseri Bölgesi´nin hakemlerinin klasmanlardaki düşüşü olmuştu. Evet, şimdi sıra çuvaldızı batırmaya geldi. Hakem camiasının yaşadığı sorunlardan, söz ettik eleştirdik. Şimdi sıra Kayseri futbolunun içinde bulunduğu duruma geldi. Hakemlerimiz beklentilerin altında peki ya futbolumuz ne durumda? Bunun için size bugün iki veri sunacağım. Değerlendirmeyi herkes elbetti kendi özelinde yapacaktır. Ama, ben bu konuda bazı tespitleri yapıp, durum hakkında bir kaç kelam edeceğim. Öncelikle şunu söyleyerek ilk paragrafa nokta koyalım. Kayseri futbolu yıllardır aynı isimler tarafından yönetiliyor. Şu anda durum hiç iç açıcı değil. Kayseri futbolunun durumunun iyiye gittiğini söylemek ise kesinlikle doğru bir tabir olmaz!

 

           ********************

   Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) geçtiğimiz günlerde iki değerlendirme yayınladı. Bunlardan ilki gençler kategorilerinde en başarılı takımların belirlendiği açıklama. Sitede duruyor dileyen girip bakabilir. Açıklamanın girişi şu şekilde: ´´Türkiye Futbol Federasyonu´nun 2016-2017 sezonunda U19, U17, U16, U15, U14 ve U13 kategorilerinde takımların katılımıyla düzenlediği Türkiye Şampiyonalarında en başarılı amatör kulüpler belirlendi.´´ Şimdi bilin bakalım bu değerlendirmede Kayseri´den kaç takım var. Acı ama gerçek şu ki tek bir Kayseri takımı bile yok. U-19 ile U-13 takımları arasında 6 kategoride yapılan değerlendirme Türkiye şampiyonalarına katılan 694 takım baz alınarak hazırlanmış. Böylesine bir değerlendirmede tek bir Kayseri takımı yok iyi mi? Futbolumuzu öve öve bitiremiyoruz ya. Orta Anadolu´nun en etkin futbol şehri biziz ya. Değerlendirmenin hangi unsurlar ele alınarak yapıldığı sitede açık şekilde var, detayı oradan alabilirsiniz ama ilk 10 takım arasında Samsun´dan var, Konya´dan var, Adana´dan var, hatta ve hatta Diyarbakır´dan var ama Kayseri´den yok. Yani gençler kategorisinde Kayseri´nin esamesi bile okunmuyor.

 

           ********************

   Yine TFF´nin sitesinde yayınlanan bir haber Kayseri futbolunu değerlendirme açısından oldukça aydınlatıcı. Haber, BAL Ligi´nde bu sezon 80 ilden 160 takımın mücadele edeceği ile ilgili. Şehir ve takım sayıları tek tek paylaşılmış. BAL Ligi´nde illeri temsil edecek olan takımların sayıları o ildeki amatör takımların sayıları ile orantılı. 160 Takımın katılımı ile oynanacak olan BAL´da Kayseri sadece ama sadece iki takım ile temsil ediliyor. Hem de yıllardır... Kütahya´nın futboldaki etkinliğini bilen var mıdır? Hadi onu geçtim ilimizde 10 kişiyi çevirin kaç kişi haritada ki yerini gösterebilir. Nüfusu kaç peki biliyor musunuz? Ben söyleyeyim. 2016 verilerine göre 573 Bin 642 kişi. Peki kaç takım ile BAL´da temsil ediliyor derseniz, tam 4 takımı var BAL´da, evet yanlış okumadınız 4 tane. Yani bizim tam 2 katımız bir sayı. 2016 Verilerine göre 1 Milyon 358 Bin 980 kişi nüfusa sahip Kayseri ili Kütahya´nın gerisinde. Süper Lig takımları yok, bir alt lig olan TFF 1. Lig´de ekipleri yok. Ama takım sayıları değerlendirmesinde üst sırada. Daha buraya yazsam sütunların yetmeyeceği sayıda il bizden daha çok temsilci bulunduruyor BAL Ligi´nde. Ama biz övünmeye devam ediyoruz.

 

           ********************

   Daha bu örnekleri sıralayıp çoğaltabiliriz elbette. Ama bu iki örnek bile Kayseri futbolunun durumunu gözler önüne sermeye yetiyor sanırım. Yazık değil midir? Günah değil midir bu şehire? Büyüklerimiz anlatır dinleriz.Kayseri´de amatör futbol dendiğinde kulüp sayısının fazlalığını, Türkiye şampiyonluklarını, dolu tribünleri. Peki ne oldu da bu duruma gelindi. Ekonomi, siyaset, ticaret ve sanayi de üst sıralarda yer alan ilimizin futbolda içine düştüğü ve neredeyse 20 yıldır süren bu kısır döngünün artık kırılması şart.

 

           ********************

   Bunun için ne yapılması gerek derseniz ilk önce yönetim anlayışının değişmesi şart. Daha genç, daha dinamik, hedefleri olan idealleri olan insanlara koltukların devir edilmesi gerek. Koltuklarını kullanarak bir yerlere gelmiş, yine oraları hedefleyen doymuş insanların ivedilikle bu camiadan ellerini çekmesi bu durumda oldukça önemli. Zira, kendi şahsi emellerini gerçekleştirmekten Kayseri futboluna gereken ilgiyi alakayı göstermeyen yöneticelerden bu şehir gerektiği kadar çekti. Bırakın da bundan sonra çekmesin.?Yazıktır!