Yasemin KILIÇ


KIŞ AYLARINDA GÖRÜLEN; FAZLA KİLO ARTIŞI !

Soğuk havaların gelmesiyle artan kiloların en önemli sebebi, vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması ile birlikte beynimizin “acıktım” sinyali vermesi!


Soğuk havaların gelmesiyle artan kiloların en önemli sebebi, vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması ile birlikte beynimizin “acıktım” sinyali vermesi ! Ancak bu can sıkıcı kiloların başka nedenleri de var elbette; gelin bunlara birlikte bakalım…

HAREKETİN AZALMASI
Soğuk havalarda hareketimizin azalması nedeniyle harcadığımızdan daha fazla enerji alımı, kilo artışına sebep olmaktadır. Dışarıda geçirdiğimiz sürenin azalması ile daha az hareket etmemiz, spor yapmaya ara vermemiz ve televizyon karşısında daha fazla zaman geçirmemiz kilo almamızın ana sebeplerinden biridir. Bu mevsimde kilonuzu korumak için fiziksel aktivitenizi olabildiğince yüksek tutmaya çalışın. Asansör ve yürüyen merdiven kullanmayı bırakmak bile kışın azalan fiziksel aktiviteniz için yararlı olacaktır. Haftada en az 2-3 gün, 30-45’er dakika egzersiz/yürüyüş yapmaya özen gösterin. Eğer hafta sonu kısıtlamalarında olduğu gibi her zaman bunları yapma şansım olmuyor diyorsanız evde kalori yakmanız da mümkün; 15 dakika ev temizleyerek 80 kalori, 15 dakika bulaşık yıkayarak 30 kalori, yine evde bir saat yoga/pilates yaparak yaklaşık 240 kalori yakabilirsiniz.

MUTSUZLUK HALİ

Kış aylarında, evde geçirilen zaman uzayınca, güneş ışınları azalınca yaz aylarına göre kendimizi daha mutsuz, yorgun, depresif hissedebiliyoruz ve buna paralel olarak iştahımız da artış gösterebiliyor. Biz de kendimizi daha iyi hissedebilmenin çözümünü genellikle tatlı ve hamurlu gıdalarda buluyoruz, özellikle de akşam saatlerinde! Metabolizma hızının düştüğü akşam saatlerinde yediklerimiz vücutta depolandığı için de kilo artışı kaçınılmaz oluyor. Düşük kalorili sağlıklı ara öğünleri tercih etmek bu durumda en iyi çözümdür. Örneğin; uyumadan 2 saat önce tüketeceğiniz meyve, süt ürünleri ile birlikte kan şekerinizi dengeleyecektir. Ayrıca depresyonun en temel sebeplerinden biri olan omega-3 alabilmek için haftada 1-2 kez balık, ara öğünlerinizde fındık, badem, keten tohumu tüketebilirsiniz.

YETERSİZ SU TÜKETİMİ
Kış mevsiminde kilo almamızın bir diğer önemli nedeni ise yeterince su içmememizdir. Sağlığımız için en çok gereksinim duyulan su; metabolizmanın düzenli çalışmasına, vücudun fiziksel ve kimyasal aktivitelerini yerine getirmesine, beyin fonksiyonlarının sorunsuz işlemesine ve vücutta oluşan toksinlerin atılmasına katkı sağlıyor. Havaların soğuması ile birlikte terle vücuttan atılan suyun azalması susama hissini de azaltıyor. Dolayısıyla susama hissi açlıkla karışabiliyor ve aslında sadece susamışken bile yemek yememize sebep olabiliyor. Sonuç olarak susamayı beklemeden gün içerisinde en az 8-10 bardak su tüketimine dikkat etmeliyiz! Bu sayede su, metabolizmanın yavaşlamasını önler ve kilo alımını engellemeye de yardımcı olur.

ÖĞÜN ATLAMAK
Kış aylarında günlerin kısa olması nedeniyle genellikle kahvaltı veya öğle öğününü atlamak / ara öğün yapmamak sıkça yaptığımız hatalardan. Öğün atlandığında gün boyunca aç kalındığı için kan şekerinde aşırı düşüş yaşanıyor; bu durum akşam daha fazla yemek yemenize neden oluyor veya gece geç saatlerde tatlı tüketimine eğilimi artırıyor ve bu kısır döngü hızlı kilo artışını beraberinde getiriyor. Buna çözüm olarak ise öğün atlamayıp, öğünlerinizde sebze yemekleri, salatalar gibi liften zengin gıdalarla beslenerek kan şekeri dengesini sağlayabilir, daha uzun süre tok kalabilir ve kilo almaya karşı metabolizmanıza destek olabilirsiniz.

UYKU DÜZENSİZLİĞİ
Bu aylarda; karanlık uzun geceler uyku düzensizliğine, daha çok uyumaya veya sık uyanmaya neden olabiliyor. Bu da gece yemelerine ve daha fazla atıştırmalara yol açabilir, uyuşukluk yaratıp kilo almanıza sebebiyet verebilir. Dolayısıyla uyku saatlerini iyi planlamak kilo kontrolünde önemli bir faktördür. Günde 7-8 saat uyumaya özen gösterin, çok ya da az uyumak metabolizmayı kötü etkiler.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
D vitamininin vücudumuzda sentezlenmesini sağlayan temel etken; güneş ışığıdır. Kışın güneşten yararlanma durumunun azalması D vitamini eksikliğine yol açmaktadır. Bu aylarda D vitamininden zengin ton balığı, somon, uskumru, karaciğer, yumurta, peynir, süt ve süt ürünleri gibi gıdaları soframızdan eksik etmemeliyiz. Yapılan çalışmalar ile vücudunda yeterli D vitamini bulunmayan kişilerde kilo alımının daha fazla olduğu ve kilo vermenin zorlaştığı tespit edilmiştir. Bundan dolayı mutlaka D vitamininize baktırmalı ve eğer eksikliğiniz varsa doktor yönlendirmesi ile takviye almalısınız.

Unutmayın en değerli giysiniz vücudunuz, sağlıklı beslenerek ona iyi bakın !

Tekrar buluşmak dileğiyle…