İsmail ŞAMLI


KIRMIZI DÜĞMEYE KİM BASTI?

2020 senesine girdiğimiz günden itibaren birisi düğmeye basmışcasına dur durak bilmeyen felaketler Dünya’yı ve Türkiye’yi esir aldı. Başımıza neler gelmedi ki;  deprem, çığ , hayvan istilaları (maymun , yarasa , karınca , çekirge) , orman yangını , defalarca olmaya başlayan uçak kazaları ve salgın bir virüs. Sizce bunlar normal mi?


Hiç normal değil ve anormal şekilde ilerlemeye de devam ediyor. Artık insanların pazartesi sendromu kalmadı çünkü insanlar tüm hafta tedirgin tüm hafta mutsuz. Doğa her yerden açıklarımızı bularak bizi oradan vuruyor gibi. Depremler insanları evleri ne kadar sağlamsa da onları dışarı çıkmaya zorlar ama keşke bununla çözülse. Dışarı çıkan insanları dışarda bekleyen tehlike daha büyük halde tüm dünyayı esareti altına almış bir virüs. Ne yaptığını bilmeden evinde oturan insanların tek beklentileri yeniden dışarı çıktıklarında hayatlarına kaldıkları yerden devam etmek. Peki her şey geçtiğinde yeniden hayata başlayınca ne olacak? Her şey eve ilk gün girdiğimiz de bıraktığımız gibi mi olacak?

Öyle olmayacak ve asla öyle kalmayacak. Doğa her zaman ondan çaldığını senden zorla da olsa alır. Dünya’da görülen çekirge ve karınca istilaları belki de bu yüzden Tayland sokakları artık maymunların olmuş durumda. Tayland’da korona virüsü sebebinden dışarı çıkamayan insanlar dışarı çıktıkları zaman pek bir şey bulamayacaklar. Şehrin sokaklarını aç maymunlar basmış durumda ve bu maymunlar yenebilecek her şeyi bitirmeden durmayacaklar. Çekirgeler bunlara ne demeli. Sürü halinde ilerliyorlar sürü halinde yiyip sürü halinde gidiyorlar. Önlerine geçmek neredeyse imkansız. Karşılarına çıkar her yere verebilecekleri en büyük tahribatı vererek yollarına dev am eden çekirgeler geçtikleri yerlerde ki tarım alanlarını kullanılmaz hale getiriyorlar.

Ne demiştim doğa her zaman ondan çaldıklarımızı bir şekilde bizden geri alır, bunu bazen bize hiç zarar vermeden yaparken bazen de bize hiç unutmayacağımız dersler verir. Dünya tarihi boyunca bu böyle gelmiş böyle gidecek. Hiçbir teknoloji ya da hiçbir askeri güç doğayı yenmeyi başaramadı. Peki, insanoğlu doğa ile ne zaman barışacak? Ne zaman doğanın ondan istediklerini yapacak?

Dünya’ya hükmetmek yerine Dünya’nın bize sunduğu alanda yaşamayı öğrendiğimiz gün doğa le barışmış olacağız. Dünya ve doğayla barış içinde yaşamamız dileğiyle.