Erhan KAN


KERAMETİ KENDİNDEN MENKUL

Kayseri futbolunun içinde bulunduğu durumu dilimiz döndüğünce, kalemimiz yettiğince anlatmaya çalışıyoruz.


 

 

Kayseri futbolunun içinde bulunduğu durumu dilimiz döndüğünce, kalemimiz yettiğince anlatmaya çalışıyoruz. Elbette sezonun daha başlamamış olması nedeniyle bu tür yazıları kaleme almak daha kolay. Nedeni ise, nispeten daha sakin bir dönemde olmamız. Bunları yazalım, gündeme getirelim ki bir çözüm yolu aransın. Belkide bu çözümün bir parçası olarak kendimize pay biçebiliriz. Zira, bu şehirde hepimiz aynı geminin içindeyiz. Spor camiası battığında hepimiz suların dibini görürüz. Ama bu gemi sağlıklı bir şekilde yol alırsa hep birlikte gideceğimiz hedefe varırız. Tek düşüncemiz bu. Kimseyi kırmak, dökmek veya yemek değil amacımız. Ama bu işin çözüme kavuşması için kimlerin elini taşın altına koyması gerekiyorsa koyması için uyarıda bulunmakta mesleğimizin gereği.

 

           ********************

   Geniş katılımlı, yelpazesi herkesi kapsayacak çalıştay veya toplantılar ile bunun masaya yatırılması herşeyden önce bir gereklilik. Yeni sezon öncesinde böylesine bir toplantı yapılırsa herkese büyük faydası olacaktır kanaatindeyim. Ama bu geniş katılımı nasıl sağlarız o muallakta. Zira, çatı kurumlarında bile bu büyük katılımı göremiyoruz. Son olarak Kayseri Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu  bir genel kurul gerçekleştirdi. Tek aday ile gidilen bu genel kurulda Musa Soykarcı yeniden görevi devraldı ve yoluna devam etti. Şimdi burada tüzükte ki o meşum maddeyi yazmayacağım. Kimlerin aday olup olmayacağını sorgulamayacağım. Zira o madde yeterince sorgulandı ve doğru olmadığı herkesin malumu.

 

           ********************

   Benim değinmek istediğim konu çok farklı. Yukarıda yazdım ya ´´Geniş bir katılım´´ diye. Biz bu katılımı ASKF yönetiminde bile göremiyoruz ki diğer çalıştay veya toplantılarda görelim. Tek aday olarak gittiğiniz bir seçimde yönetim yelpazesini nasıl belirler siniz? Elbette geniş ve mümkün olduğunca kulübün temsil edileceği bir şekilde degil mi? Zaten kaybetme gibi bir derdiniz olmadığına göre bunu yapmak Kayseri sporuna katkı sağlardı. Ne size nede Kayseri futboluna bir şey kaybettirmezdi. Ama temsil edilen kulüpler hep aynı.

 

           ********************

   Aynı kulüpten iki isim birden alınmasının ne faydası olabilir ki? En az 3-5 kulüpten ikişer kişi var. Hepsi birbirine yakın. Ama Kayseri´de temsil edilmeyi bekleyen külüplerden isimler yok! Nedir yani bu üst çatı kurumu her kulübe hitap etmiyor mu? Aynı kulüpten iki kişi yada üç kişi alınacağına farklı kulüplerden temsilciler alınmış olsa, daha renkli, daha problemlere hakim bir yönetim olmaz mıydı? Yönetimde yer alan hiçbir isim ile ilgili değil bu eleştiri. Hatta yönetim içinde abi olarak çok saygı duyduğum, kardeş olarak çok sevdiğim isimler var. Ama kişisel bir konu değil ki. Kayseri futbolu kuramında Kayseri sporunda yol almak istiyorsak önce katılımcı bir yönetimi benimsemiş olmamız şart. 20 Kiyilik yönetim kurulu varsa 20 kulüp temsil edilmeli. Yedek liste, denedim ve onur kurulu gibi yerler ile birlikte bu sayı 50 veya 60´ı bulur ki böylece neredeyse her kulüp temsil edilmiş olur. Böylece kulüplerde bir aidiyet duygusu gelişir.

 

           ********************

   Ama şimdi bakıyoruz, aynı kulüpten birden fazla üye. Kulüplerin büyük çoğunluğu temsil edilmiyor, sesi çıkmıyor. Tek aday ile gidilen böylesine bir seçimde tarihi bir fırsat kaçırılmıştır. Hatta, tarihi bir hata yapılmıştır bana sorarsanız. Kayseri futboluna birleştirmek yerine ayrıştırmak kimseye yarar getirmez. Son söz olarak hilkat garibesi gibi her daim gündemdeki yerini alacak o tüzük maddesi zaten işin özeti... O madde olduğu sürece zaten isteyen herkes aday olamıyor. Peki bu listede yer almayan kulüplerden ve yöneticilerinden neden korkuluyor da listeye alınmıyor. Veya kaale mi alınmıyor bu kadar yönetici? Kayseri´de o kadar kulüp varken, bazı kulüplerden birden fazla insanın listelere yazılması benim aklıma ´´En değerlileri ve iş yapabilecek kulüpler bunlar, Gerisi teferruat´´ gibi bir düşüncenin hüküm sürdüğünü anımsatıyor bana. Başka izahını bulamıyorum. Amatör branşlarda da durum aynı. Listediği isimler değişmiyor. Pırıl pırıl insanlar, amatör branşlara hizmet verirken liste dışı kaydığı yönetimde  kerameti kendinden menkul spor dallarının yöneticileri, geçmişlerinde derin izler taşıyan insanlar listede yer bulabiliyor.

 

           ********************

   Demokles´in kılıcı gibi amatörlerin üzerinde duran iradenin, yönetim bandını genişletmek yerine daraltarak, bir elitist grup oluşturma çabası ile alıp alabileceğimz yol, ulaşabiliceğimiz hedef bu kadar olur...