Muhammed AFACAN


KAYSERİ’MİZDE EMLAK SEKTÖRÜ VE SORUNLARI

 Kaçak & Ayakçı Emlakçı(!) lar




1.BÖLÜM:

 Kaçak & Ayakçı Emlakçı(!) lar


Emlakçıların yıllardır yolunu gözlediği Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 1 Eylül’de yürürlüğe girdi.

Peki yönetmelikle birlikte neler bekleniyordu?

Bundan böyle yetki belgesi olmayan hiç kimse internet portallarında ilan giremeyecek, tapu dairelerinde satış yapamayacak ve sosyal medya hesaplarından ilan yayınlayamayacak, komisyonculuk yapamayacaktı.

Yani artık öğretmen, gazeteci, bina görevlisi, bekçi, güvenlik görevlisi, işçi, memur, simitçi, kahveci, gazozcu vs. ek iş olarak konut satamayacak, arazi  pazarlayamayacak.

Yetki belgesi olmayanların konut veya arazi sattığı tespit edildi diyelim. Ki maalesef şehirimizde de halen bu durum devam etmektedir.
Tam 25 bin lira ceza yiyecekler.

Ülkemizde çok sağlam yasalar ve yönetmelikler çıkıyor çıkmasın. Ancak ‘uygulanıyor mu?,  bu büyük soru işareti.

Vergisini ödeyip yasal çalışan bir çok emlak ofisi sahipleri bu durumdan maalesef muzdarip. Peki Kayseri’mizde bununla alakalı neler yapılmalıdır?

İşte bu nedenle Emlak Ofislerimizi ve emlak danışmanlarını tek bir çatı altında toplayan EMLAK ODAMIZA ve tabi ki her bir üyesine büyük görevdüşmektedir., yönetmeliğin uygulanması için deyim yerindeyse şehrimizde tam bir seferberlik başlatılmalı.

Odaya kayıtlı üye, yönetmeliğe aykırı davrananları tespit etmek için, deyim yerindeyse gerekirse ‘ajan’ gibi çalışmalıdır.

Bunun için KAYSERİ EMLAKÇILAR ODASI WHATSAPP İHBAR HATTI açılmalıdır. Ayrıca farkettim ki ülkemizde ticaretin kalbi Kayserimizde emlak odamızın bir internet sitesi ve sosyal medya hesapları bile mevcut değil. KAYSERİ EMLAKÇILAR ODASINA  ait resmi bir internet sitesi acilen kurulmalıdır.  Ayrıca sosyal medya hesapları açılmalıdır. Kaçak emlakçılık yapanlarla ilgili tüm bilgi ve materyaller WhatsApp İhbar Hattı’na; sosyal medya hesapları veya internet sitesi üzerinden ulaştırılmalıdır.

Ayrıca havuz oluşturulup, kaçak emlakçıların listesi kaydedilmelidir.

Üyeler ise ‘ayakçılar var’ veya ‘kaçak emlakçıları oda kapatsın’vs gibi söylemler yerine  yetki belgesi olmadığı halde Facebook’tan ve İnstagram’dan ilan girenleri tespit etmede kendileride taşın altına elini koymalıdır.

Tüm internet portalları taranmalı ve yetki belgesi olmadan satış yapmaya çalışanların ekran görüntüleri kaydedilmeli.ilanportalları24 saat izlenecek ve yetkisiz bir şekilde  gayrimenkul satışı yapanlar tespit edilecek.Hatta şüpheli kişiler gerekirse takip edilip, ev veya arsa pazarlarken fotoğrafları çekilmeli.Materyaller toplandıktan sonra da yetkililere ulaştırılıp, cezai işlem uygulanması istenmelidir. Ki bu bir çok sorunun önüne geçilmesine zemin hazırlayacakır.

Tüm yasal emlak ofislerinin ve emlak danışmanlarının; ‘Vay efendim emlakçılara üç kağıtçı’ diyorlar, ‘dolandırıcı’ diyorlar diye söylenmek yerine,herkes bu kötü algıyı nasıl değiştirebiliriz diye düşünmelidir. Üyesi olduğumuz odamız ve yönetiminin çalışmalarına ek olarak neler yapabiliriz diye sorumluluk almak tüm üyelerin görevidir. Tüm bu yükü KAYSERİ EMLAKÇILAR ODASI VE YÖNETİMİNE yüklemek, sadece odadan birşeyler beklemek yanlış olur.


 

 

SEVDA YILMAZ
14.10.2020 23:01:42
ELİNİZE SAĞLIK