Burak ÇELİKTAŞ


İŞLER İYİCE KIZIŞTI

30. haftada ligde ilk 4 sıradaki takım maçlarını kazandı ve matematiksel olarak da ligi ilk 4´te bitirmeyi garantilediler.


30. haftada ligde ilk 4 sıradaki takım maçlarını kazandı ve matematiksel olarak da ligi ilk 4´te bitirmeyi garantilediler. Türkiye kupasında Galatasaray´ın Akhisarspor´a elenmesiyle 5.´nin Avrupa kupalarına katılması riske girdi. Eğer kupayı Akhisarspor kazanırsa UEFA kupasına onlar gidecek, aksi durumda lig 5.si gidecek. Ligde 5. İle 8. Arasında da 2 puan var ve orda da yarış sürüyor. Düşme hattında da 12. Akhisarspor ile 16. Osmanlıspor arasında sadece 3 puan ve 11.Bursaspor ile 17. Gençlerbirliği arasında 6 puan var. Son 4 hafta çok heyecanlı geçecek. 40 puanlı lig 9.su Kasımpaşa´nın dahi hem Avrupa kupaları iddiası hem küme düşme ihtimali hala mevcut.

Lider Galatasaray, kritik küme düşmeme mücadelesi veren Alanyaspor´u deplasmanda 0-2´den 2-2´ye gelen maçta kritik anların golcüsü Sinan Gümüş´ün golüyle 3-2 yendi ve deplasman fobisini yenme yolunda kritik adımı atıp Beşiktaş derbisine lider çıkmayı sağladı. Ligin en çok gol atan, en iyi averajlı takımı Galatasaray lider girdiği son 4 hafta sonunda şampiyon da olabiir, dördüncü de. 2 maç üstüste kazanan Galatasaray, deplasmanda 2 maç aradan sonra kazanmış oldu. Kendi sahasında 3 maç aradan sonra ve Mesut Bakkal ile ilk kez kaybeden Alanyaspor, 32 puanlı 3 takımdan biri. İçeride kalan 2 maçı rakipleri Osmanlıspor ve Antalyaspor ile ve kaderi kendi ellerinde.

Galatasaray mağlubiyeti sonrası yeniden lige tutunan ve önümüzdeki hafta yeniden liderliği alma hesapları yapan Başakşehir, zorlandığı maçta Arda´nın yıldızlaşmasıyla Kayserispor´u 3-1 yendi. Bu hafta kazansa geçen haftaki Gençlerbirliği galibiyetini taçlandırıp 5.liğe yükselecek Kayserispor, bu fırsatı kaçırmış oldu. Kendi sahasında üstüste 4.kez kazanan ve 5 maçtır yenilmeyen Başakşehir, kalan 4 maçın en zoruna haftaya Osmanlıspor deplasmanında çıkacak. Avrupa kupaları hedefinin 2 puan gerisindeki Kayserispor´un kalan maçları oldukça zorlu.

Haftaiçi zorlu Fenerbahçe deplasmanı yarım kalan Beşiktaş, taraftarı önünde Yeni Malatyaspor´a karşı erken öne geçse de maçı bırakmayan rakibi karşısında 1-1 sonrası öne geçmek için 80´li dakikaları beklemek zorunda kaldı. Üstüste 4.maçını kazanan Beşiktaş, Galatasaray maçı ile başlayan içeride kazanma serisini 9 maça çıkardı. Haftaya kendi sahasında hiç yenilmeyen Galatasaray´ı yenip geçmek isteyen Beşiktaş, olası bir mağlubiyette yarışın en arkasında kalabilir. Ligde rahat gözüken Yeni Malatyaspor ile bu skorla ligde son 3maçta 0, son 6 maçta 1 galibiyet almış oldu. Ligde kalmayı garantilemek için hala puanlara ihtiyaçları var ve haftaya kendi sahalarında Yeni Malatyaspor´u yenip rahatlamak istiyorlar.

Fenerbahçe de Beşiktaş gibi ligde galibiyet serisini 4 maça çıkardı. Ligde şu ana kadarki en uzun kazanma serisi 5 maç ve her iki takımın da bu rekoru kırmak için 2şer galibiyete ihtiyacı var. 4-1lik Antalyaspor galibiyeti ile averajı da düzelten ve Galatasaray ile farkı 6 averaja düşüren Fenerbahçe, deplasmanlarından birinin Karabükspor olduğu da düşünülünce Galatasaray´ı geçmek için de güçlü geliyor. Bu sene kendi sahasında beklenmedik puanlar kaybeden Fenerbahçe´nin kalan 2 iç saha maçı küme düşmeme mücadelesi veren Bursaspor ve Konyaspor ile. Son 4 maçta 10 puan alıp Kadıköy´e gelen Antalyaspor, küme düşme hattının sadece 3 puan üzerinde ve içeride Trabzonspor ve Başakşehir gibi güçlü takımlarla, dışarıda ise Gençlerbirliği ve Alanyaspor gibi rakipleriyle oynayacak, çok zorlu 4 maç onları bekliyor.

Ligde hem genelde hem kendi sahasında 2 maç aradan sonra 0-2´lik skorla Sivasspor´a kaybeden Trabzonspor, 5.lik yarışında önemli bir fırsat kaybetti. Sivasspor da ligde ve deplasmanda 2 maç aradan sonra direk rakibine karşı kazandı ve Avrupa kupaları iddiasını sürdürdü. Trabzonspor´a karşı 2li averajı alan Sivasspor, Göztepe ve Kayserispor´a karşı ise geri durumda.

Haftaiçi kupa maçında deplasmanda Galatasaray´ı yenip finale kalan Akhisarspor, kendi sahasında Avrupa kupaları mücadelesi veren Göztepe ile 1-1 berabere kaldı. Akhisarspor´un formda golcüsü Seleznov´un Göztepe´nin penaltı canavarı Beto´yu geçemeyerek penaltı kaçırdığını hatırlatmak lazım. Akhisar, küme düşme hattının sadece 3 puan üzerinde 12. Sırada. Her iki ekip de Galatasaray´ı kendi sahasında ağırlayacak ve Göztepe´nin ilki Karabükspor ile olmak üzere 3 iç saha maçı var.

Konyaspor, kendi sahasında Kasımpaşa´yı devre arası transferleri Etoo ve Jahovic´in golleriyle 2-0 yendi ve içeride üstüste 3.galibiyetini aldı. Gol yememe serisini 5 maça çıkaran Konyaspor haftaya direkt rakibi Bursaspor deplasmanına gidecek. Son 4 maçının biri Karabükspor ve biri Fenerbahçe olmak üzere 3 ü deplasman. 3 maçlık galibiyet serisi sonlanan Kasımpaşa ise haftaya Fenerbahçe´yi konuk edecek.

Puanı unutan Karabükspor´un mağlubiyet serisinin 10.maçı içeride kaybettikleri 1-4´lük Bursaspor maçı oldu. Ligde 3 maçtır, deplasmanda 7 maçtır kaybeden Bursaspor´a bu galibiyet ilaç gibi gelirken fikstürünün de zorluğu nedeniyle son maça kadar rahatlayamayabilirler.

Haftanın derbisi ise Gençlerbirliği ile Osmanlıspor arasındaydı. Son iç saha maçında Galatasaray´ı yenen Gençlerbirliği, kendi sahasında Osmanlıspor´a 0-3 gibi net bir skorla yenilerek 17.sıraya geriledi. İçerideki son 2 maçları Antalyaspor ve Bursaspor ile ve ligde kalma iddialarını sürdürüyorlar. Kazanmasına rağmen küme düşme hattında kalan Osmanlıspor, son 8 maçta sadece 1 kez yenildi. Kalan 4 maçında ise içeride şampiyonluk kovalayan Başakşehir ve Beşiktaş ile dışarıda rakipleri Alanyaspor ve Akhisarspor ile oynayacaklar. 2 Ankara takımı da ligden düşmeye yakın gözükürken bir diğer Ankara takımı Ankaragücü ise 2 maç daha kazanırsa seneye Süper Lig´de olacak.