Burak ÇELİKTAŞ


FİNALE DOĞRU

FİNALE DOĞRU Perşembe akşamı kupa finaliyle başlayan 5 akşamlık maç serileri sonunda geçen hafta ligde iddiası bulunan 15 takımdan sadece 4´ünün önemli bir iddiası kaldı.


FİNALE DOĞRU

Perşembe akşamı kupa finaliyle başlayan 5 akşamlık maç serileri sonunda geçen hafta ligde iddiası bulunan 15 takımdan sadece 4ünün önemli bir iddiası kaldı. Galatasaray´ın kazanmasıyla Beşiktaş´ın şampiyonluk şansı kalmazken ilk 3 takımın şampiyonluk iddiası, Beşiktaş´ın da şampiyonluk iddiası devam ediyor. Akhisarpor´un kupayı almasıyla tüm Avrupa kupası biletleri belli oldu ve Avrupa kupaları kovalayan 5 takım da hedefsiz kaldı. Osmanlıspor ve Gençlerbirliği de yenilerek ligden düşen diğer 2 takım oldu.

Lider Galatasaray, kendi sahasında Malatyaspor´u 2-0 yenerek iç saha maçlarını 17´de 16 ile kapattı ve bu sezon Avrupa´da iç sahada en yüksek galibiyet serisine ulaşan takım oldu. 5 maç üstüste kazanarak bu seneki en uzun kazanma serisine ulaşan Galatasaray, kendi sahasında son 3 maçta kalesini gole kapattı. Son hafta 1 puan alırlarsa şampiyon oluyorlar. Kaybederlerse Başakşehir ya da Fenerbahçe´den en az 1´i kazanırsa şampiyonluğu kaybedip 2si de kazanırsa 3. Olacaklar. 3 maçtır gol atamayan 6 maçtır kazanamayan Yeni Malatyaspor, haftaya 1 üst sırasındaki Kayserispor´u yenip 10.luğu korumaya çalışacak.

2.sıradaki Fenerbahçe, Karabükspor´u 7-0 yenerek kendisinin en farklı galibiyetini aldı. Ligdeki en farklı galibiyette Galatasaray´a ortak oldu. Averajını da Galatasaray´a eşitleyerek muhtemel 2li averajı da eline geçirmiş oldu. Ligde son haftaya girilirken savunma oynattığı için eleştirilen Aykut Kocaman´ın takımı ligin en çok gol atan takımı oldu. Ancak Türkiye Kupası´nı kaybeden Fenerbahçe´nin 2.kupayı da kaybetmemesi için hem Galatasaray´ın yenilmesi hem Başakşehir´in puan kaybetmesine ihtiyacı var. Fenerbahçe puan kaybeder, Beşiktaş ya da Başakşehir kazanırsa şampiyonlar ligine de gidemeyebilirler. 13 maçtır yenilen Karabükspor ise 3 maçtır da gol atamıyor.

Antalyaspor deplasmanında 2-0´lık galibiyetle dönen Başakşehir, şampiyonluk iddiasını sürdürdü. Deplasmanda üstüste 2 maç kazanan 3.sıradaki Başakşehir, 3lü averaj sayesinde son hafta kazanır ve Galatasaray kaybederse şampiyon oluyor. Şampiyonlar ligi için ise Galatasaray puan alırsa Fenerbahçe´nin puan kaybına ihtiyacı var. Ligde kalmayı garantilemek için 1 puana ihtiyacı olan Antalyaspor, kendi sahasında istediği skoru alamasa da Osmanlıspor´un yenilmesiyle ligde kaldı.

Galatasaray´ın kazanmasıyla şampiyonluk iddiasını kaybeden Beşiktaş, düşme hattındaki tüm takımları rahatlattığı nefes kesen maçta Osmanlıspor´u 3-2 yendi. 2 maç üstüste kazanan Beşiktaş, son hafta Sivasspor´u yenip Başakşehir ve Fenerbahçe´nin puan kaybetmesini bekleyecek. Zorlu fikstüründen çıkamayan Osmanlıspor, Akhisarspor´un da kazanmasıyla lige veda etti.

Aldığı puanların yarısını deplasmanda alan Trabzonspor, Batalla´nın Bursa´ya veda ettiği maçta deplasmanda 3-1 kazandı. Son haftaya 5.giren Trabzonspor, son hafta kendi sahasında Karabükspor´dan puan alırsa ligi 5. Bitirecek. Ancak Avrupa kupalarına katılma şansı bulunmuyor. Geçen hafta ligde kalmayı garantileyen Bursaspor ise taraftarına yenilgiyle veda etmiş oldu.

Ligin en dirençli takımlarından Göztepe, ligde kalma mücadelesi veren ve kendi sahasında Sergen Yalçın ile yenilmeyen Konyaspor karşısında 10 kişi kaldığı maçta 1-1 berabere kaldı ve yenilmezlik serisini 5 maça çıkardı. Lige çıktığı sezonda son haftaya 6.sırada giren Göztepe, haftaya lider Galatasaray´ı ağırlıyor. Sarı kart cezalısı Halil Akbunar ile kırmızı kart gören Andre Poko, son maçta forma giyemeyecek. Son hafta Fenerbahçe deplasmanına çıkacak Konyaspor, ligde kalmak için çok kritik 1 puanı almış oldu ve Osmanlıspor´un yenilmesiyle ligde kalmış oldu.

Zor yenilen 2 takımdan Sivasspor ile Alanyaspor 2-2 berabere kaldılar ve Sivasspor yenilmezlik serisini 4 maça, Alanyaspor 3 maça çıkardı. Kritik puanla Alanyaspor ligde kalmayı garantiledi. Geçen sene alt ligde oynayan Sivasspor´un 5.lik iddiası sürüyor. Ligi kendi sahasında hiç yenilmeyen Beşiktaş deplasmanı ile bitirecekler.

Gençerbirliği´ni 3-1 yenerek 8.liğe yükselen Kasımpaşa, 2 maçtır kazanıyor. Rakibini alt lige yollayan Kasımpaşa, son 2maçta 8 gol attı ve haftaya Başakşehir´e konuk olacak. İkinci yarıda yakaladığı çıkış ligde kalmasına yetmeyen Gençlerbirliği, ligde düşen 2 Ankaralı takımdan 1i oldu. Lige veda ettikleri sezonda ilk 8 takımdan da puan aldılar, kendi sahalarında Galatasaray, Beşiktaş ve Başakşehir´i yenip deplasmanda Fenerbahçe ile berabere kaldılar. Ancak ligde kalmanın yolu rakiplerini yenmekten geçiyor ve yenemeyince İlhan Cavcav sezonunda küme düşmüş oldular.

Haftaiçinde Türkiye Kupası zaferini yaşayarak Uefa kupasına gruplardan başlamayı garantileyen Akhisarspor, ligde kalmak için en az 1 puana ihtiyacı olan maçta Kayserispor deplasmanından galibiyetle döndü ve ligde kaldı. 8 maç sonra kazanan Akhisarspor, 12.sıraya yükseldi. Son 4 maçtır kaybeden, 8 maçta 1 galibiyet alan Kayserispor, 9. Sıraya kadar düştü. Son hafta Yeni Malatya deplasmanında kazanıp Sumudica´nın ilk 8 iddiasını gerçekleştirmek isteyecekler.