Muhammed AFACAN


EMLAKÇILAR VE EMLAK OFİSİ AÇMAK İSTEYENLERE STAJYERLİK VE ZORUNLU EĞİTİM ŞARTI!

14 Ekim 2020 tarihinden itibaren ise emlakçılık yapmak isteyen kişilerde 18 yaşını doldurmuş olmak ve en az lise mezunu olma şartları aranacak. Bu kişiler zorunlu eğitime tabi tutulacak.


Emlakçılık sektörüne çeki düzen verilmesini sağlamak amacı ile Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında emlakçılara bazı zorunluluklar getirilmişti. Emlak danışmanı olmak isteyenler için zorunlu staj nedir, emlakçılık yapmak isteyen kişilerde aranılan şartlar nelerdir?

14 Ekim 2020 tarihinden itibaren ise emlakçılık yapmak isteyen kişilerde 18 yaşını doldurmuş olmak ve en az lise mezunu olma şartları aranacak. Bu kişiler zorunlu eğitime tabi tutulacak.

 

EMLAKÇI OLMAK İSTEYENLER EN AZ 6 AY STAJ YAPACAK! 

Yeni yönetmelik kapsamında 14 Ekim 2020 tarihi itibari ile emlakçılık yapmak isteyen en az lise mezunu kişiler seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi alacak ve 100 saatlik eğitim programı alacak.Bu kriterleri taşıyan lise mezunları en az 12 ay zorunlu emlakçılık stajı yaparken, lisans, ön lisans ve yüksek lisans mezunu olan kişiler için ise 6 ay zorunlu staj mecburiyeti uygulanacak. İnsanların hayatında aldığı en önemli satın alma kararlarında, yatırımlar yapılırken sürecin doğru yönetilebilmesi için mesleğimizle ilgili eğitim ve staj gerçekten çok önemlidir. Bunun aksini düşünmek son derece yanlıştır.

Kısaca;

Emlakçılık mesleğini 14 Ekim 2020 tarihinden sonra yapacak olanların en az lise mezunu olma zorunluluğu var. Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesini alma zorunluluğu var, 100 saatlik eğitim programına katılmış olması gerekiyor. Lise mezunu olanların 12 ay, ön lisans, lisans ve yüksek lisans olanların 6 ayık staj yapma zorunluluğu var. Bu belgeyi almayanlar zaman zaman görüyoruz ki internet satış sayfalarında ilan veremeyecekler. Emlak ofisinde çalışan pazarlama, kiralama bölümünde çalışan emlakçılarında seviye 4 belgesi, sigortalı olması ve İl Ticaret Müdürlüğünde emlakçının yanında çalıştığına dair bilgi verilmesi gerekiyor. Buradaki amaç ayakçı olarak tabir ettiğimiz kayıt dışı emlakçıların piyasada faaliyet göstermesini engellemek amacıyla yapılmış bir düzenlemedir.