Furya DERNEĞİ


“Eğitim şart!”

Eğitim, insanlığın varoluşundan beri formal ya da informal bir şekilde hayatımızın içindedir.


Eğitim, insanlığın varoluşundan beri formal ya da informal bir şekilde hayatımızın içindedir. Uzmanlara göre en genel tanımıyla eğitim: bireylerin toplumun standartlarını,inançlarını ve yaşama yollarını kazanmasında etkili olan tüm sosyal süreçlerdir. Kısaca “istenilen davranışı geliştirme süreci” de denilebilir. 
bu tanımlamalar bizi eğitimin içeriği canlı bir olgu olduğuna hem toplumdan etkilenen hem de toplumu etkileyen bir kavram olduğu çıkarımına vardırır. İnsanlar hem bireysel gelişimlerini sağlamak hem de toplum içerisinde bir yer edinebilmek için eğitimden faydalanırlar. Bu doğrultuda eğitimin çok işlevli bir yapı olduğu söylenebilir . Eğitimin işlevlerini  ; toplumsal, ekonomik, siyasal, bireysel ve gizli işlevler gibi başlıklar altında detaylandırabilmek mümkündür.
Toplumsal işlevleri: bireyi toplumsallaştırma, sosyal değişimlere uyum sağlama, kültürel mirası aktarma, kültürün devamını ve gelişimini sağlama,  toplumsal düzenin sağlanmasına yardımcı olmaktır. 
Ekonomik işlevi: bilinçli üretici ve tüketici bireyler yetiştirmek,nitelikli insan gücü yetiştirme, ürettiği bilgi ve teknolojiyi tüm insanlığın kullanımına sunma.
Siyasal işlevler: anayasa ile belirlenen siyasal ekonomik ve toplumsal yapıya uyan ve bu yapıyı geliştirmeyi amaçlayan iyi yurttaş iyi insan yetiştirmek, girişimci öncü ve lider bireyler yetiştirmek. Siyasal tercihlerinde bilinçli, demokratik bireyler yetiştirmek. 
Bilişsel işlevler: bireyin kendini gerçekleştirmesine yardımcı olma, meslek kazandırma, bireylerin ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verme, yeteneklerin gelişmesine yardımcı olma, bireyi bütün yönleriyle geliştirmektir.
Gizli işlevler: eş seçme, tanıdık sağlama, geniş bir çevre oluşturmaya katkıda bulunmakatır.

    Yukarıda da görüldüğü gibi sosyal bir insan olan birey için eğitim,hayatının birçok alanına etki etmektedir. Bu etkinin kazandırılmasından amaç ise kişileri yaşadıkları topluma ve toplumun bağlı olduğu çağdaş dünyanın uyumlu bir üyesi haline getirerek bireyleri çağın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatmaktır. Yani meşhur bir reklam filmi repliğinde de söylendiği gibi tüm insanlar için: