Burak ÇELİKTAŞ


Düğüm çözülüyor mu?

Geçen haftanın aksine bu hafta yarış içindeki takımlardan kayıp yaşayıp geride kalanlar oldu ve süre kısalırken işler biraz daha netleşti.


 

Geçen haftanın aksine bu hafta yarış içindeki takımlardan kayıp yaşayıp geride kalanlar oldu ve süre kısalırken işler biraz daha netleşti. Şampiyonluk yarışında Galatasaray´ın Beşiktaş´ı yenmesiyle Beşiktaş´ın şampiyonluk ve şampiyonlar ligi iddiası zora girdi. Uefa kupası yarışında kazanamayan tek takım Kayserispor´un iddiası azaldı. Küme düşme hattında ise haftayı puansız kaybeden Osmanlıspor, Gençlerbirliği ve Konyaspor kendilerini ateşe attı.

Yılın maçında ve ligin son derbisinde Galatasaray, uzun zamandır yenemediği ve gol dahi atamadığı Beşiktaş´ı 11 yabancı ve başlarında 6 şampiyonluklu hocası Fatih Terim ile 2-0 ile geçti. Bu skorla son 2 senenin şampiyonu ve bu sene şampiyonlar liginde gruptan namağlup çıkan Beşiktaş, son 3 haftaya 4.sırada girdi. Lider Galatasaray ile ikili averajda üstün olsa da 4 puan gerisinde, Başakşehir´in 3 puan gerisinde ve ikili averajda geride. Her iki rakibinin 2 şer maç ve 3. Fenerbahçe´nin 1 maç puan kaybetmesi ve Beşiktaş´ın tüm maçlarını kazanması gerekecek. Beşiktaş´ın 4 maçlık galibiyet serisi Galatasaray maçıyla son bulmuş oldu.

Zorlu Osmanlıspor deplasmanında ilk yarıyı mağlup kapasa da ikinci yarıda bulduğu gollerle maçı 1-4 kazandı ve şampiyonluk yarışını sürdürdü. 4 maç aradan sonra kendi sahasında yenilen Osmanlıspor, son 3 maçının 2 sini deplasmanda rakiplerine karşı ve birini içeride Beşiktaş ile oynayacak. Ankaragücü´nün yükseldiği Süper Lig´den Ankara takımlarını gönderebiliriz gibi duruyor.

Antalyaspor´dan sonra Kasımpaşa´yı da 4-1 ile geçen Fenerbahçe son 5 maçtır kazanıyor ve bu 5 maçta 17 gol atıp 14 averaj geliştirdi. Beşiktaş´ın puan kaybetmesiyle 3.lük e yükselen Fenerbahçe, ilk 2 sıra için iddiasını sürdürüyor. Fenerbahçe haftaya Bursaspor´u da yenerse bu sezon kimsenin yapamadığını yapıp 6 maç üstüste kazanmış olacak. Galatasaray´ı geçmek için 3 puan fark ve 6 averajı kapatması gereken Fenerbahçe´nin Başakşehir´i geçmek için Başakşehir´in beraberliği yetecek. Ancak 3 takımın 3 lü averaja kalması durumunda şampiyon Başakşehir oluyor. Ligin en hedefsiz gözüken takımı Kasımpaşa, matematiksel olarak sürdürdüğü 5.lik iddiası için haftaya deplasmanda ilk maçta 3-0 yenildiği Trabzonspor´u yenmek zorunda. Yenerlerse ligde kalmayı da garantilemiş olacaklar.

Trabzonspor ligde ve deplasmanda 2 maç aradan sonra kritik maçı 2-1 kazandı ve 5.liğini sürdürdü, rakibi Antalyaspor´un durumunu ise tehlikeye atti. Kalan maçlara bakıldığında 5.liğin favorisi Trabzonspor gözüküyor, 5.liğin anlamlı olması için de Akhisarspor´un kupayı almamasını bekleyecekler. 35 puandaki Antalyaspor zorlu fikstür serisinde ve 2 maçtır kaybedip 3 maçtır kazanamıyor. Kalan 3 maçlarının 2si deplasmanda rakiplerine karşı, 1i ise içeride Başakşehir ile. Osmanlıspor gibi onları da zorlu bir 3maçlık seri bekliyor.

Göztepe, lig sonuncusu Karabükspor´u 5-0 ile geçerek Avrupa kupaları iddiasını sürdürdü. Hem Trabzonspor hem Sivasspor´a karşı ikili averajda üstün olan Göztepe´nin kalan 3 maçını kazanması durumunda Trabzonspor´un beraberliği 5. Olmasına yetecek. Karabükspor ise rakiplerin 3 puanı cepte gördüğü bir takım haline geldi.

5.lik yarışını bırakmayan bir diğer takım Sivasspor ise 17.sıradaki Gençlerbirliği´ni tek golle geçti. Başakşehir ve Beşiktaş deplasmanlarına çıkacak Sivasspor´un fikstürü rakiplerine göre daha zor. Sivasspor bu skorla üstüste 2.galibiyetini alırken Gençlerbirliği üstüste 3.mağlubiyetini aldı. Gençlerbirliği kalan 3 maçında içeride rakipleri Antalyaspor ve Bursaspor ile ve dışarıda o haftaya iddiasız gelebilecek Kasımpaşa ile oynayacak. Yani ümitler tükenmiş değil.

Kayserispor ise kendi sahasında küme düşmeme mücadelesi veren Alanyaspor´a 1-2 yenilerek kendini 8.sırada buldu ve Avrupa kupaları yarışından uzaklaştı. Haftaya diğer bir yaralı takım Beşiktaş´ın konuğu olacak Kayserispor Sumudica´nın söz verdiği gibi ligi 8.bitirebilir. Alanyaspor ise çok kritik bir deplasman galibiyeti almış oldu. Mesut Bakkal geldiğinden beri sadece Galatasaray ve Beşiktaş´a yenilen Alanyaspor, haftaya Osmanlıspor´u kendi sahasında yenerse oldukça rahatlayacak.

Alt sıraların en önemli maçında Bursaspor, kendi sahasında çok iyi başlayıp ilk yarıyı 2-0 önde bitirdiği maçta son dakikalarda zorlansa da 2-1 kazanarak hem derin bir nefes aldı hem de direkt rakibini yenerek avantaj elde etti. Matematiksel olarak garantilemek için haftaya Osmanlıspor´un yenilmesi, Gençlerbirliği´nin kazanamaması ya da Fenerbahçe deplasmanından 3 puanla dönmeleri gerekiyor. 5 maç sonra gol yiyen ve kaybeden Sergen Yalçın´lı Konyaspor ise haftaya Karabükspor deplasmanından 3 puan alıp avantaj elde etmek isteyecek.

Kendi sahasında Akhisarspor ile golsüz berabere kalarak kazanamama serisini 4 maça çıkaran Yeni Malatyaspor´un Avrupa kupaları şansı kalmazken ligde kalmak için halen bir galibiyete daha ihtiyacı olabilir. Ligde 7 maçtır kazanamayan Akhisarspor ise haftaya kupada elediği lider Galatasaray´ı ağırlayıp bir sonraki hafta içi de kupa finalinde Diyarbakır´da olacak. Küme düşme hattının sadece 4 puan üzerinde ve stresli durumdalar.