Burak ÇELİKTAŞ


Derbi haftası

Milli maç arası öncesi oynanan maçlarla bu hafta küme düşme hattında puan barajı arttı. 5.lik yarışında 4 takım iddiasını devam ettiriyor ve şampiyonluk yarışında da barajın düştüğünü söylemek lazım.


 

Milli maç arası öncesi oynanan maçlarla bu hafta küme düşme hattında puan barajı arttı. 5.lik yarışında 4 takım iddiasını devam ettiriyor ve şampiyonluk yarışında da barajın düştüğünü söylemek lazım.

26. hafta alt sıralardaki iki takımın deplasman galibiyeti ile başladı ve ligin alt sıraları karıştı. Geçen hafta kazanan Osmanlıspor, deplasmanda ligin dibindeki Karabükspor´u 4-0 gibi net bir skorla geçti, rakibini küme düşmek için gün saymaya bırakırken, kendisi 27 puanla küme düşme hattından çıktı. 4 maçtır kaybetmeyen Osmanlıspor, haftaya evinde Konyaspor´u ağırlayacak.

Cumanın diğer maçında Antalyaspor, deplasmanda Kasımpaşa karşısında kritik ve heyecanlı maçta 3 puanı aldı. Kasımpaşa, kötü başladığı maçta 10 kişi ile 2-0´dan 2-2´yi yakalasa da 3-2 yenilmekten kurtulamadı.  Rakibinin 6 puan önünde iç saha maçını kazansa ligde kalma konusunda rahatlayacak gibi gözüken Kasımpaşa bu mağlubiyetle direkt potaya girmiş oldu. Antalyaspor ise alt sıraların kızıştığı hafta hayati bir galibiyet almış oldu. Antalyaspor, rakibini ikili averajda da alt etmiş oldu, haftaya da bir diğer rakibi Bursaspor´u ağırlayacak. Bu galibiyet, 3 maç aradan sonra kazana Antalyaspor´un deplasmandaki ilk galibiyetiydi.

Gençlerbirliği, Akhisarspor maçı yine Akhisarspor için puan farkını açıp rahatlama maçıydı. Uzun süre 1-0 önde götürdüğü maçta Gençlerbirliği´nin son dakika golü, hem Gençlerbirliği´ne moral verdi, hem Akhisarpor´un düşme yarışından kurtulmasına izin vermedi.

İkinci yarının kötü takımı Bursaspor, ikinci yarının iyi takımı Sivasspor´u iyi oynayamasa da, ?Yönetim istifa? tezahüratları altında son dakikalarda attığı golle 1-0 yendi ve bir nebze olsun rahatladı. Bursaspor, iç sahada üstüste 2.kez kazanmış oldu ve içeride 4 maçtır yenilmiyor. Kalan 8 maçının biri Karabükspor olmak üzere 5´i deplasman olacak. Sivasspor bu skorla Avrupa kupaları yarışında darbe almış oldu.

Haftanın maçında ise 4.sırada ve lider Galatasaray´ın 6 puan gerisindeki Fenerbahçe, 19 senedir içeride kaybetmediği Galatasaray karşısına Başakşehir ve Beşiktaş´ın oynadığı maçta kazanıp fikstür avantajı ile şampiyonluk yarışına ortak olmak için çıktı. Lider Galatasaray ise kötü deplasman ve derbi karnesi ile Kadıköy fobisini düzeltmek için çıktı. Aykut Kocaman Soldado ve Mehmet Ekici tercihleriyle, Fatih Terim ise ideal 11 çıktı. Galatasaray´ın 19 yıllık kazanamama serisinde berabere kalınan maçlarda Aykut Kocaman ve Bülent Yıldırım istatistikleri göze çarpıyordu. Maç genel olarak Galatasaray´ın istediği gibi geçti. Uzun dönemdir bu tip derbileri ilk golü atan kazanıyor. Maçın ilk bölümünde gol yemeyip ikinci yarıda bulacağı kontrataklarla gol arayan Galatasaray, Fenerbahçe son dakikalarda risk alınca galibiyet fırsatlarını buldu. İki tarafa da gidip gelen maç 0-0 bitti ve bu skor Fenerbahçe hariç herkesi memnun etti. Ligde şampiyonluk puan barajını düşüren maç sonrası aralarındaki ilk maç da 0-0 bittiği için ikili averajda genel averaja bakılacak. Galatasaray´ın 14 gollük ekstra averaj avantajı düşünüldüğünde Fenerbahçe´nin şampiyonluk şansı zora girdi diyebiliriz. Galatasaray bu skorla bu sene Fenerbahçe ve Beşiktaş ile oynadığı 3 maçta gol atamamış oldu.

Alt sıralarda kazanan bir diğer takım da Kayserispor´u 2-0 yenen Konyaspor oldu. Sergen Yalçın, takımıyla çıktığı ilk iç saha maçında eski takımı Kayserispor´u yenmiş oldu. 3 maçtır kaybeden, 4 maçtır kazanamayan Konyaspor, bu galibiyetle lige tutunmuş oldu. Haftaya Osmanlıspor ile hayati bir maça çıkacaklar. Kayserispor ise bu mağlubiyetle Trabzonspor´a geçilerek 6 hafta sonra 6.sıraya düşmüş oldu ve haftaya Fenerbahçe maçı ile bir üst aşamaya geçme şansını kaybetmiş oldu. Kayserispor, deplasmanda 3 maç üstüste yenilmiş oldu.

Alanyaspor, Mesut Bakkal yönetiminde yakaladığı 2 haftalık galibiyet serisini 3 maça çıkarmak için 1-0 öne geçerek şans bulsa da Demba Ba´nın golüne engel olamayınca fırsat tepmiş oldu. Küme düşme hattının sadece 1 puan üzerindeler ve haftaya Beşiktaş´a konuk olacaklar. Göztepe ise Avrupa kupaları yarışındaki takımların pek puan alamadığı dönemde 1 deplasman puanını hanesine yazdırmış oldu. Göztepe deplasmanda 6 maçtır kazanamıyor.

Trabzonspor ise geçen haftaki 3 gollü Akhisarpor galibiyeti sonrası içeride ligin iyi takımlarından Malatyaspor´u da 4-1 yenerek 5.sıraya yeniden yükseldi. Malatyaspor ise zorlu fikstürde 2de 0 yapmış oldu ve küme düşme hattı ile 7 puan fark kaldı. Haftaya Gençlerbirliği maçı ile rahatlayabilirler ya da son haftalar direkt ateş hattında geçebilir.

Haftanın 2.derbisinde ise Beşiktaş favori olarak çıktığı maçta belalısı Başakşehir´e ikinci yarının büyük çoğunluğunu 1 kişi fazla oynamasına rağmen 1-0 yenildi ve şampiyonluk yarışında lider Galatasaray´ın 4 puan gerisinde kaldı. Başakşehir ise Beşiktaş´ı ikili averajda da geçerek aradaki farkı 1 maçın üstüne çıkarmış oldu. Her iki takımın kalan 8 maçta oynayacağı 6 takımın ortak olduğu düşünüldüğünde Beşiktaş´ın Başakşehir´i geçmek için Başakşehir´in ekstra hatalarına ihtiyacı var. İki takımın da lider Galatasaray´a konuk olacağını da hatırlatmak lazım.