Mehmet Tarık ÇAY


Depresyon ve Mutluluk

Her geçen gün gelişen ve değişen toplumumuzda mutluluk ve tahammül seviyemizde git gide azalıyor.


Her geçen gün gelişen ve değişen toplumumuzda mutluluk ve tahammül seviyemizde git gide azalıyor. Yeni yeni hastalıklar yeni yeni durumlarla karşılaşıyoruz. Yeni hastalıklarda  da rekor psikolojide diye düşünüyorum. Geçmiş zamanlarda insan yok muydu? Vardı. İnsanların psikolojik durumu veya ruh hali yok muydu? Vardı. Gelişen! ve değişen toplumda maalesef ruh hali olarak olumlu bir gelişmeden bahsetmek mümkün değil.

Çağımızın en büyük psikolojik rahatsızlığı ise bayrak depresyondadır. Sürekli işittiğimiz; ?depresyona girdim, depresyondan çıkamıyorum.? Hatta Nil Karaibrahim´in şarkısına taşıdığı depresyonu da katarsak toplum olarak depresyondayız. Neyse bu kadar yeter. Şimdi asıl konumuza gelelim.

Depresyon nedir? Depresyon kalıcı mıdır? Depresyon duygusal, zihinsel ve bedensel bazı belirtilerle kendisini gösteren ciddi ama tedavi edilebilir bir psikolojik durumdur desek yanlış olmaz. En sık görünen belirtileri ise mutsuzluk, hayattan zevk almama, yaşam enerjisinde düşüş, üzünlü veya boşluk hissi, aşırı ilgi kaybı, aşırı yeme veya hiç yemek istememe durumu, uyuyamamak, ya da fazla uyuyamamak, aşırı yorgun hissetme, umutsuz, sinirli, endişeli veya suçlu hissetmek, ağrılar, baş ağrısı, kramp veya sindirim sorunları ile birlikte ölüm veya intihar düşüncesi bulunur. Bu belirtilerin hepsinin sizde olması gerekmez bir kaçı sizde ise bir uzmana başvurmanızda yarar var.  Depresyon aynı zamanda  neden olmaksızın aniden ortaya çıkabilir, stresli bir yaşam sonrası ortaya çıkabilir, şiddetli olması halinde hasta iş yapamaz hale gelebilir. Depresyondaki kişilere naçizane tavsiyelerim iyileşme konusunda sabırlı olmalısınız. Bu durum genellikle yavaş gelişir ve tedavisi de zaman alabilir. Kullandığınız ilaçları muhakkak  doktor önerisine göre alın ve belirtilen şekilde kullanın. Doktorunuzla veya psikoloğunuzla temas halinde olun. Endişe ve korkularınızı mutlaka onlarla paylaşın. Kendinizi iyi hissettiğinizde, iyi olduğunuzu düşündüğünüzde ilaçların verilen süreye kadar bitirin. Yarı da bırakmayın. Tedavinin nasıl bitirileceğine doktorunuzla veya psikoloğunuzla birlikte karar vermeniz gerekir. Gündelik hayatınızda küçük ve gerçekleştirilebilen hedefler koyun. Bu hedefleri gerçekleştirmek sizi mutlu edecektir. Ve Fiziksel olarak aktif olun.

Belki depresyon hakkında çok şey söyledik ama bence mutlu olun. Hayattan zevk alın. Aldığınız nefesin, attığınız adımın değerini bilin. Beklentinizi bir tık düşürün ve devam edin.

Mutlu olun.