Yasemin KILIÇ


CORONAVİRÜSE KARŞI BESLENME

Covid-19'dan korunmada maske, mesafe ve hijyen kurallarının yanı sıra güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenme tarzı da çok önemlidir.


Covid-19'dan korunmada maske, mesafe ve hijyen kurallarının yanı sıra güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenme tarzı da çok önemlidir. Yayınlanan çalışmalar virüsün bulaşmasını etkileyen veya tedavi eden herhangi bir besin olmadığını vurgulasa da yeterli ve dengeli beslenmek, fiziksel aktivite ve düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.  Bu nedenle günlük beslenmemizde protein, lif, vitamin(A,B6, C ve E vitaminleri), mineral(çinko, selenyum, demir)  ve antioksidanlardan zengin kaynaklara mutlaka yer vermeliyiz.

Bu dönemde güçlü bir bağışıklık sistemi için;


*Yeterli ve dengeli beslenin;  Ana öğünlerinizde tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan (kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) gelmesi önerilmektedir.

 


*Fiziksel aktivitenizi artırın; Günlük 30/45 dk egzersiz/yürüyüş yapmaya özen gösterin.
*Bitkisel protein ve lif yönünden zengin, oldukça dayanıklı olan kuru baklagilleri (mercimek, fasulye, nohut vb) haftada 2 kez tercih edin.

*Öğün atlamayın;  Özellikle kahvaltı öğününe iyi kalite protein olan yumurtayı mutlaka ekleyin. Gün içerisindeki bir öğününüze et, tavuk, balık(haftada 2 gün) veya etli sebze yemekleri ekleyin.

*Vitamin kaybına karşı yemekleri mümkün olduğu kadar az pişirin.
*Bal, propolis gibi arı ürünlerini kullanmak bağışıklığı güçlendirir. Günde 1 tatlı kaşığı ile sınırlandırın.

*Ayrıca çörek otu tohumunun günlük 30 mg/kg oral kullanımının bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerinin olduğu yönünde de çalışmalar mevcuttur. 

*Su tüketimini artırın; Günlük su tüketiminizi ortalama 2 lt’nin (Kilogram başına 30 ml) altında olmayacak şekilde tüketin. İçmekte zorlanıyorsanız, bir sürahi suyun içine sevdiğiniz meyvelerden ekleyip, aroma katın.
*Çinko ve magnezyum gibi minerallerin ana kaynaklarından olan kuruyemişleri günde 1 avuç çiğ olarak tüketmeye özen gösterin.

*Probiyotikler, güçlü bir bağışıklık sistemi uyarıcısıdır. Günlük beslenmenize doğal probiyotik kaynaklardan olan ev yapımı yoğurt, kefir, turşu, ev yapımı sirke ekleyin.

*Bu süreçte kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dâhil hamur işleri, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren hazır soslar, cips, patlamış mısır ve tuzlu kurabiyeler gibi besinlerin tüketimini sınırlandırınız.

*Güçlü bir bağışıklık sistemi için uyku saatlerinizi düzenleyerek (ne eksik ne fazla) günlük 7-8 saat uyumaya çalışın.

*İdeal kilonuzu koruyun; Düşük kalorili kısıtlayıcı diyetler ve detoks programları yerine bir beslenme uzmanından doğru desteği alarak ilerleyin…

Sağlıkla kalın…