Mehmet Tarık ÇAY


Çocuk Gelişimde Anne-Baba

Çocuk gelişiminde önemli en önemli tutum hiç şüphesiz birincil ihtiyaçyarını karşılayan ebeveynlere düşmektedir.


Çocuk gelişiminde önemli en önemli tutum hiç şüphesiz birincil ihtiyaçyarını karşılayan ebeveynlere düşmektedir. Anne babaların çocuğun gelişimindeki önemini şöyle anlatalım. Çoğu kişi bebeklerin kişiliğinin anne karnında gelişmeye başladığını söylemektedir. Bu düşünce doğru mu? Evet doğru, anne karnındaki bebeklerin algıları hassas bir şekilde açıktır ama biz bu yazıda bir daha ileriye giderek şunu söyleyelim. Bir bebeğin kişilik gelişimi anne-baba çocuk yapmaya karar verdiği andan itibaren oluşur. Evet anne babanın etkisi biyolojik, genetik, sosyolojik ve psikolojiktir. Anne-baba çocuk yapmaya karar verdiğinde; şu renk oda takımı alalım, bebeğimizi şurada doğuralım, şu okula gitsin, şu takımı tutsun, en çok şunu sevesin bunu sevmesin vb? şeklinde uzayıp giden listelerden bir şablon çıkarır ve doğmamış çocuğu bunun için yerleştirir. En güzel anlatan atasözü hiç kuşkusuz ?doğmamış çocuğa don biçmek? olur. Daha bebek doğmadan kalıplara sokuluyorken bir de gelişimsel dönemlerinde o çocuğun hayatını etkileyecek bazı yanlışlarda bulunuyoruz. Evet anne-baba içgüdüsü bunu tamamen yıkamayabilir fakat en aza indirebilir.

*****

Bana göre en büyük yanlış çocuğun her isteğini yerine girmeye çalışmaktır. Emin olun çocuğunuzun tembel birisi olmaya zorlarsınız. Benim olmadı onun olsun, ben giymedim o giysin mantığı son derece yanlış bir tutumdur. Maddi imkanlarınızı zorlayarak aldığınız istekler sizin o çocuk için beklentiye girmenize de neden olur. Her dediğini yapıyorz o başarılı olsun, en iyisini alıyoruz en iyisi olsun, ben çok değer veriyorum en çok beni sevsin düşüncelerine girebilirsiniz ve bu durumum sizi de çocuğu da rahatsız eder.

Çocuğunuzu dışarıdan kısıtlamayın. En çok duyduğumuz sözlerden birisi ?ortam kötü? veya ? sana değil ortama güvenmiyoruz.? Çocuğunuza dışarıyı kötüymüş, orada çok kötü şeyler oluyormuş havası vermeyin. Anne-baba çocuğunu koruyup kollamak ister fakat bunun da aşırısı çocuğunuzu ailesine bağımlı birisine dönüştürür. Asosyal diye tabir edilen kişiye dönüşmasine yol açabilirsiniz.

Çocuklarınızla arkadaş olmayın. Siz onun arkadaşı değil anne-babasısınız. Çocuğunuz ona yol gösterecek bir rehbere, akıl danışacak bir bireye ve bir otoriteye ihtiyaç duyarlar. Hem arkadaş hem anne-baba olunmaz mı diye sorarsanız? Olunmaz? Bu kez çocuk karmaşa yaşar size bu şimdi kim diyerek bakar.

*****

Çocuğunuzun gelişimini etkileyen ve en sık rastlanılan davranışlara değinmeye çalıştık. Bu liste uzayıp gider . Fakat yapacağınız bir hatanın çocuğun bir ömür sürdüreceği kişiliğine veya davranışına yansıyacağını unutmayın.