Yasemin KILIÇ


ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISI İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Sabahları alelacele yapılan veya geçiştirilen kahvaltılar, kantinlerde satılan paketli ürünler özellikle okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıklarını bozalabiliyor.


Sabahları alelacele yapılan veya geçiştirilen kahvaltılar, kantinlerde satılan paketli ürünler özellikle okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıklarını bozalabiliyor. Yapılan çalışmalar yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların; öğrenmede güçlük çektiğini, davranış bozuklukları yaşadığını, dikkat sürelerinin kısaldığını, sık hastalanmaları nedeniyle okuldaki devamsızlık sürelerinin uzadığını ve tüm bunlar sonucunda da okul başarılarının düştüğünü belirlemiştir. Üstelik sağlıksız beslenen çocukların; ileriki yaşlarda obezite, kroner kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi birçok hastalığa yakalanma riski de artıyor.

Peki çocukların hem sağlıkları hem okul başarıları için dikkat etmeleri gereken beslenme alışkanlıkları neler ? Gelin birlikte bakalım…

Kahvaltı Şart !

Okul çağındaki çocuklarda en önemli öğün kahvaltıdır. Yapılan çalışmalar, uzun süren gece açlığından sonra kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısına bağlı olarak zihinsel faaliyetlerde azalma ve dikkat eksikliği gibi sorunların geliştiğini ortaya koyuyor. Düzenli ve dengeli bir kahvaltı ise, büyümeyi destekleyen yeterli kalorinin ve hastalıkları önleyen çeşitli vitamin ile minerallerin alımını sağlıyor.

Her öğünde 4 temel besin grubu !

Çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenebilmesi için gün içinde protein, karbonhidrat, yağlar ve vitamin-minerallerden oluşan bir beslenme programı oluşturun. Bunun için de beslenme listenizde süt ve ürünleri, et ve et ürünleri (kırmızı et, tavuk, balık), sebze ve meyveler, kuru baklagiller ile tahıl grubuna mutlaka yer verin.

Boş enerjilere dikkat !

Kahvaltıda veya ara öğünlerde mısır gevreklerinden (şeker ilaveli), ekmek üzerine sürülen çikolatalardan, poğaça, simit, börek, hamur işleri gibi karbonhidrat ve yağdan yüksek besinlerden uzak durun. Bu tarz besinler sonraki öğünlerde daha hızlı acıkma ve daha fazla yeme isteği ve dikkat dağınıklığına yol açarak derste uyuklamaya da neden olabiliyor.

Her gün 1 adet yumurta !

Özellikle büyüme ve gelişmede çok önemli rol oynayan protein alımına dikkat edin. Önemli bir protein kaynağı olan yumurta; çocuğun zihnini açarak derslerinde daha başarılı olmasını sağlıyor, aynı zamanda büyüme ve gelişmede oldukça etkin olan demir açısından da çok zengin bir besin. Bu nedenle, alerjisi yoksa çocuğunuzun her gün veya gün aşırı 1 adet yumurta yemesini sağlayın.

Süt ve süt ürünleri şart !

Kalsiyum; kemik ve dişlerin yeterince güçlü olması, kemiklerin uzaması, kas ve sinir sisteminin gelişmesi ve güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun her gün kalsiyumdan zengin olan süt ve süt ürünlerini tüketmesi çok önemlidir.

Kuruyemiş tüketimi !

Ceviz ve fındık gibi yemişler içerdikleri elzem yağ asitleri sayesinde çocuğunuzun okul hayatındaki başarısını ve enerjisini artırmaya yardımcı olur. Bu besinler çocuğunuzun beden ve zihin gelişimine katkıda bulunur. Ancak kalori değerleri yüksek olduğu için porsiyon kontrolü yapmanız ve yanında bir süt ürünü ile birlikte tüketmesi (kan şekerinin dengelenmesi için) çok önemli.

Ekmek seçimine dikkat !

Çocuğunuza beyaz ekmek yedirmemeye dikkat edin. Çünkü glisemik indeksi yüksek olan beyaz ekmek kan şekerinin hızla yükselmesine, bunun sonucunda da çocuğun derste uyumasına sebep olabilir. Hızla yükselen kan şekeri daha sonrasında hızla düşerek tekrar acıkmayı da tetikler. Tam buğday veya bol tahıllı ekmekler posa (lif) yönünden de zengin oldukları için midede daha fazla hacim kaplayarak tok tutar ve bağırsak hareketlerinin düzenli çalışmasına da yardımcı olur.

Sağlıklı ara öğünler hazırlayın !

Çocuğunuzun gereğinden fazla yemek yemesini, abur cuburlara yönelerek sağlıksız kilo almasını önlemek için sağlıklı, pratik ara öğünler hazırlayın. Örneğin kuruyemiş, kuru meyve, hurma ya da pekmezden hazırladığınız kek, kurabiye, kuru veya yaş meyve, yoğurt, kefir, ayran, taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı küçük sandviçler veya sebzelerden hazırlayacağınız cips gibi. Atıştırmalık olan paketli market ürünleri, kola gibi kafeinli içecekler ya da hazır meyve suları hiçbir besin değeri taşımadıkları gibi, içerisinde birçok katkı maddesi bulunduruyor. Bu da uzun vadede obezite, kalp damar, diyabet, mide bağırsak hastalıklarına ve alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor.

Fast food tarzı besinleri sınırlandırın !

Fast food tarzı yiyecekleri çocukların hayatından tümüyle çıkartmak maalesef mümkün değil. Ancak 15 günde veya ayda bir öğün olarak sınırlanmaya özen gösterebilirsiniz. Bu gıdaların içinde fazlaca bulunan trans ve doymuş yağın aşırı tüketimi öğrenme ve hafızaya yardımcı olan çok sayıdaki moleküle zarar vererek, beyin hücrelerinde olumsuz etki yaratıyor ve maalesef ileriki yaşlarda birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.