Necmettin ÇUHADAROĞLU


ÇİN HEYETİ

Çin heyeti Kayseri de fink atıyor.


 

Çin heyeti Kayseri de fink atıyor. İkili görüşmelerde bulunmak ve serbest bölgede yatırım yapmak adına burada olduklarını söyleyen yetkililer ticaretin daha da verimli hale getirilebilmesi için burada olduklarını dile getirdiler.

Biz yıllardır bunu söylüyoruz. Dinleyen yok. Askeri, Ekonomik, Siyasi ve uluslar arası ilişkilerimizin tamamında Türk- Çin ilişkileri Türkiye´nin aleyhine. Sadece ekonomik alanda resmî rakamlara göre Türkiye Çin´den 25 milyar dolar ithalat 2 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirmekte. Gayrı resmi rakamlarda ithalatımız 40 milyar dolar civarında. Cari açığımızın neredeyse büyük bir kısmını tek başına Çin oluşturmakta. Hala ısrarla Doğu Türkistan nedeniyle Çin´le ilşkilerin bozulmasından korkuyoruz. Maalesef bu sebeple kardeşimiz olan Doğu Türkistan meselesinde Çin´e karşı sessiz kalıyoruz. İlişkilerin bozulmasından dolayı asıl endişe duyması ve korkması gereken Çin´dir. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçinin açıklamaları bunu doğrulamakta.

Başkent Ankara´da "10 İl, 10 Ülke" hedef pazar çalışması kapsamında gerçekleştirilen Çin tanıtım toplantısının açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, ihracat ile ithalat arasında 10 kat fark olduğunu vurguladı.

´BİZİM DE İHRACAT YAPABİLMEMİZ LAZIM´

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "25 milyar dolar ithalattan rahatsız değilim ama bizim de ihracat yapabilmemiz lazım. Çin´le mevcut dış ticaret ilişkimiz sürdürülebilir değildir, ihracat ithalat arasında 10 kat fark var" dedi. Çin´in Türkiye´ye uyguladığı politikaları da eleştiren Zeybekci, "Çin´in Türkiye´ye tarım ürünleri ile ilgili kabul edilemez engeller sunması, vizeyle ilgili sıkıştırmalar, bunlar ticari ilişkilerimizi zedeler" diye konuştu.

Bu açıklamaların olduğu dönemde Çin yöneticilerinin İpek yolunu bahane ederek Türkiyeye ve özellikle Doğutürkistan dan muhacir olarak gelenlerin yaşadığı en büyük il olan Kayseri seçmeleri bence düşündürücüdür. Gelenlerin Çin ajanı olmadığını da kimse iddia edemez.

Bir taraftan Çin yönetimi Türk ve İslam ile ilişkilendirecek isimleri yeni yasak olarak ortaya koyacak hem de burada yani Kayseri de bu kadar Doğutürkistanlı muhacirin olduğu ilde Ahmet ile Mehmet ile Mahmut ile ticaret yapacak.

Güldürmeyin insanı.

Biraz bilgi aktarmış olalım müsaadenizle; Doğu Türkistan ´da İşgalci Çin  Tarafından  Müslüman Uygur   Türklerine  uygulanan   aşırı baskıcı ve kısıtlayıcı politikası  her  geçen gün artarak kendini  göstermekte. Çinin  bu  hukuksuzca yürütülen zalim politikası, Doğu Türkistan daki Uygur  Türklerinin   dini inancı, örf  adetleri, yaşam kültürü  dil ve  düşünce  özgürlüğüne  kadar genişlemekte. Yakın zaman da  İşgalci Çin tarafından  dağıtılan   bildiride  ise  İslami anlam taşıdığı  gerekçesiyle bir çok  ismin yasaklandığı  bildirildi. Daha önce de   buna benzer isim yasağı  getiren  zalim Çin  bu  sefer Uygurlara  yasaklanan  isimlerin çerçevesini dağa da genişletmiştir.

Bildiriye  göre yasaklanan isim listesi  aşağıdaki gibidir.

Yasaklanan isimler   : 

Mücahit, Cihat , Cundullah , Talip , Muhiddin , Muhammed , Müslime , İmam   , Mücahiddin , Vahab , Seda  ,Usame , Zikrullah , Nesrullah  , Muslim , Bağdad  ,Suriye , Kahire  ,Sümeyye ,Zikriye  ,Saddam , Türkzaat ,Türknaz , Ezher ,Hacı ,İslam , Arafat ,Medine , gibi  29  ismin kullanılması  ve  yeni  doğmuş  bebeklere  verilmesi  yasaklanmış olup , kullananlara  ağır para  cezası vermek  veya hapse atmakla tehdit  etmektedir Bu  isimlerin arasında  Muhammed ,Seda ,Türkızad ,Muslime ,İslam   gibi isimlerin  oluşu ,işgalci  Çin´in yürütmekte  olduğu  zalim ,baskıcı ,kısıtlamacı  siyasetinden vazgeçmeden ,daha da hızlandırdığının göstergesidir .

 Zalim Çinin   dünyanın  gözü  önünde   Doğu Türkistan´da  ,dini ibadetleri , kültürel  etkinlikleri ,düşünce özgürlüğünü , namazı ,orucu , dili ,ismi yasaklamasına dünyanın ve  İslam aleminin sessiz  kalması ,zalim Çin´i cesaretlendirmektedir.

Kalın Sağlıcakla.