Erhan KAN


BU İŞTE BİR TERSLİK VAR

Amatörde son dönemde yaşanan olaylar camianın için için kaynamasına neden oluyor. Yine baş rolde hakemler var.


 

 

   Amatörde son dönemde yaşanan olaylar camianın için için kaynamasına neden oluyor. Yine başrolde hakemler var. Yazık ama durum böyle! Geçtiğimiz haftalarda bir hakeme yapılan fiili saldırı ile ülke gündemine gelen Kayseri´de son iki haftada köprünün altından çok sular aktı. Şimdi tüm takımların hedefinde yine hakemlerin yaptığı inanılmaz hatalar var. Evet, bir hakeme fiili saldırıyı kimse tasvip etmez, etmedi de. Tüm kulüpler ortak bir sesle bu olaya tepkisini koydu. Bakın kulüpler diyorum. Oyuncusundan yöneticisine, hocasından taraftarına kadar hem de. Ama bu olaya amatör futbola yön verenler aynı sertlikte cevap verdi mi orası tartışılır.

 

           ********************

   Yaşanan bu olayın ardından neredeyse her maçın içinde hakem konuşulur oldu. Takımlar bu tepkiyi verirken, hakemlerin performansı maalesef içleri acıtıyor. Yetersiz, bir o kadarda art niyetli hakemler sahalarda kol geziyor. Mayın misali kime rastlayacağı belli değil. Bu hafta yine bir çok takım hakemlerden şikayetçi. İki hafta önce yapılan hakeme saldırı şimdi virüs gibi yayıldı. Ama bu saldırı olarak değil hakemlerin davranışları açısından. Bu hafta U-19 Ligi´nde bir maç yarıda kaldı. Yani hakem soyunma odasına giderek maçı tatil etti.

 

           ********************

   Maçın genelinde art niyetli yönetimi ile oyuncuları çileden çıkaran, sonrada bu kararlarının altından kalkamadığı için maçı tatil etmek zorunda kalan bir hakemden söz ediyoruz. Bu genç hakem hakkında vahim iddialar var. İddalara göre bu hakem aslında bu tür maçlarda görev alabilecek kapasitede değil. En önemli iddia ise ismi bende saklı hakem camiasının içinden. İddiaya göre ´Hafta sonu yaptığı inanılmaz hataları, oyunculara fatura ederek maçı yarıda bırakan bu hakem sırf hakem antrenman sorumlusunun yeğeni olduğu için torpilli maçlara atanıyor. Amaç ise bu yetersiz ve bir kadarda vicdandan uzak hakemi kapasitesinin üzerindeki maçlara veriyorlar ki sezon sonunda Bölgesel Amatör lig klasmanına önerilsin.´ İddia korkunç doğrusu. Zira, klasman terfilerinde orta hakemliğin puansal etkisi fazla olduğu için hangi takımın başını yaktığının bir önemi yok.

         

           ********************

   Şimdi böylesine bir hakem çıkıp bir kulübün, gencecik çocukların istikbali ile göz göre göre oynuyor. Kendiside aynı yaşlarda. Kendi istikbalini yaparken hak yemekten, hukuk çiğnemekten kaçınmıyor. Peki o hakkını yediğin çocuğun kul hakkını ne yapacaksın? Asıl korkunç olan ne biliyor musunuz? Bu hakemlere yol verenler. Onun yeğeni, bunun kardeşi diyenler yine bu haksız raporlara göre ceza verilmesine ses çıkarmayacak. Çıkaramayacak. Çünkü söyleyecekleri her söz kendi haksızlıklarını ortaya çıkaracak.

 

           ********************

   Bu tür atamalar ile amatörleri görmezden gelenler aynı zamanda kendi camialarını da görmezden geliyor. Zira dayısı, yeğeni olmayan yetenekli pırıl pırıl gençler hak ettikleri maçları alamıyor. Bu durumda olan Kayseri hakemliğine oluyor. Eh arada gariban amatörlede biraz yanıyor ama o kadar da olacak değil mi? Zira ayrıcılaklı zümre herkesten önce gelir.