Erhan KAN


AMÖTERLERDE İSTİŞARE TOPLANTISI ŞART OLDU

O yüzden diyorum ki gelin testi kırılmadan, iş işten geçmeden biran önce istaşere toplantılarını başlatalım. Herkese söz hakkı verilsin ve istekler ile öneriler bir metinde toplansın. Sezon içinde kimsenin, ´´Bu iş neden böyle oldu´´ demeye hakkı olmasın.


2018-2019 Sezonu Amatör Futbol Ligleri Uygulama Esasları yayınlandı. 2018-2019 sezonunda amatör futbol müsabaka, tescil ve disiplin uygulamaları, amatör lisans işlemi bedelleri, amatör liglerde yaş, statü, liglerin başlangıcı ve bitiş tarihlerinin yer aldığı uygulama esasları, 1 Ağustos 2018 tarihli TFF Yönetim Kurulu toplantısında kabul edilerek TFF internet sitesinde yayınlandı. Yani amatör kümede hareketlilik başlayacak. Ama Kayseri´de her geçen yıl geriye giden ve birlik yerine kavgalara ve ayrılıklara sahne olan amatör küme için yine çile başlıyor.

********************
Her yıl büyük umutlarla başlayan ancak, sezonun ortasına gelindiğinde hakemler ile antrenörlerin karşı karşıya gelmesi, kulüp yöneticilerinin birbirleri ile olumsuz dialogları, maç gün, saat ve stadına itirazlar ile iyice karmaşık bir hal alan Kayseri amatöründe bu durumlar yaşanınca belirli toplantılar ile buna çare aramalar. Yani testi kırıldıktan sonra atılan adımlar... Peki bu adımları testi kırılmadan yani sezon başlamadan atılması mümkün değil mi? Elbette mümkün. Ama elbette bunun için futbolu yönetenlerin ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Tıpkı Adana´da olduğu gibi.

********************
Bakın dün haber ajanslarının Adana´dan geçtiği bir haberden küçük detaylar aktarayım. Haber, ´´Adana Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) yeni sezon planlamaları ile ilgili ASKF Ali Gülleri Spor Merkezi´nde kulüp başkanları ve temsilcileriyle bir araya gelerek istişare toplantıları düzenlemeye başladı´´ diyerek başlıyor. Yani Adana bu işi testi kırılmadan yapıyor. Sezon öncesinde çağırıyor tüm kulüp yetkililerini sorun ve sıkıntıları soruyor. Nasıl bir lig istediklerini anlatmalarını istiyor. ´´Ben yaptım oldu´´ mantığı ile hareket etmiyor. Durum böyle olunca sezon içinde de kimsenin söylecek fazla sözü olmuyor. Çünkü planlama kulüpler ile birlikte yapılıyor. Ne kadar güzel, ne kadar anlamlı. Bizde ise her sezon aynı terane. Küçük bir grubun ´´Ben yaptım oldu´´ tarzı sezon içinde fazlasıyla eleşitriliyor. Bu durumda kırgınlıkları, küslükleri hatta kavgaları beraberinde getiriyor. Bizim neyimiz eksik? diyesi geliyor insanın doğrusu.

********************
Haberin içinde yine ilginç detaylar var. Mesela; Toplantıda konuşan ASKF Başkan Dr. Ahmet Bozan, kulüplerin görüşlerinin ve düşüncelerinin çok önemli olduğunu belirterek, diyor ki ?Birlik ve beraberlik spor ailesinin vazgeçilmez unsurudur. 2018-2019 Sezonunda daha iyi daha doğru planlamalar yapmak istiyoruz. Sporun ruhuna uygun hareket etmek istiyoruz. Amatör spora yeni heyecanlar ve hedefler koymak istiyoruz. Kısacası doğruyu bulmaya çalışıyoruz.?
Peki bizim amatör kulüp temsilcilerinin hiç söz hakkı olmayacak mı? Kayseri´de amatör kulüp yöneticisi yada antrenörüysen kaderine razı olmak mı zorundasın. Ligler planlanırken, kimse senin sorununu sıkıntını sormayacak mı?
********************
Bugüne kadar açıksaçı pek soran olmadı. Bu nedenlede Kayseri´de amatör kümede yeni hedefler koymak bir yana mevcudu korumak bile günden güne zorlaşıyor. Bakın aynı haberde Adana Futbol İl Temsilcisi Bülent Oymacı ne diyor: Futbol kulüplerinin imkanları ve tesislerin durumuna göre planlamalar yapıyoruz. Tüm imkanları zorlayarak, kulüpleri daha mutlu edebilecek çalışmalar içindeyiz.´´
Vay ki ne vay!
İki il arasında düşünce ve icraat açısından dağlar kadar fark var. Kayseri bunu yapacak kapasitede değil mi? Elbette o kapasite var ama yapacak, icra mercileri ne hikmetse yapmıyor. Bizde iş kavga çıktıktan sonra, hakem dayak yedikten sonra, takım ligden ihraç olduktan sonra, antrenör haksız yere sahadan atıldıktan sonra bir kaç hamasi laf o kadar.
Bu işe gerçekten önem veriliyorsa Kayseri´de bu istişare toplantıları biran önce tertip edilmeli. Herkesin önerileri alınmalı. Kulüp yöneticileri, antrenörler, hakemler, saha komiserleri ve Kayseri futbolunu geliştirmek için çaba harcayan, bir avuç basın mensubu bu toplantıda yer almalı. Zira, kar-kış demeden sahalarda bulunan basın mensubu bir elin 5 parmağını geçmez. Şimdi dediğimiz de yanlış anlaşılmasın. Basın mensupları derken göstermelik yada bir yerlere yaranmak adına değil, gerçekten amatör futbola gönül veren, çilesini çeken bir kaç tanesi ki bunları herkes çok iyi biliyor.

********************
O yüzden diyorum ki gelin testi kırılmadan, iş işten geçmeden biran önce istaşere toplantılarını başlatalım. Herkese söz hakkı verilsin ve istekler ile öneriler bir metinde toplansın. Sezon içinde kimsenin, ´´Bu iş neden böyle oldu´´ demeye hakkı olmasın. Sonra okey masalarında ´Kayserispor, Mersin amatör kümeden neden 6 oyuncu tranfser etti de Kayserili amatörleri görmüyor´ diye muhabbet dönmesin, amatör ruhu yeniden yaşatılsın.