İsmail ŞAMLI


Amatöre profesyonel tarife uygulanmaz

Kayseri’de Hes Kablo Kayserispor’dan sonra futbolun kalbinin attığı tek yer amatör küme maçları.


Kayseri’de Hes Kablo Kayserispor’dan sonra futbolun kalbinin attığı tek yer amatör küme maçları. Korona virüsün konuşulduğu bu günlerde bu konuda Kayseri’de amatör spor müsabakaları ile ilgili alınan tedbirler eksik ve yetersiz kalıyor.

 

    TFF’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gerçekleştirip aldığı kararlar neticesinde 13 Mart ile 30 Nisan arasında oynanacak karşılaşmaların seyircisiz oynanma kararı alınmıştı. Bu kararın ardından 7 madde ile bu kararı detaylı şekilde uygulamaya koyan TFF; müsabaka öncesinde tokalaşma olmayacağı, refakatçi çocuk olmayacağı ve seyircilerin dışında ev sahibi ve misafir takımların en fazla 25 kişilik protokol tribününde bulunacağını açıkladı. Bu açıklamaların üzerine ASKF’den de açıklama gecikmedi; U17,U16,U15,U14,U13,U12,U11 kategorilerinde ki maçları iptal eden ASKF geriye kalan U19, 2. Amatör ve Süper Amatör maçlarında ise TFF’nin aldığı karar ile neredeyse bire bir örtüşen tedbirlerini yayınladı. Tribünlerde seyirci bulunmayacağına ve tribüne ev sahibi ve misafir takımdan en fazla 15 yönetici ile ilk 18’e yazılmayan 5 yedek futbolcusunun alınacağını bildirdi. Bildirgenin yayınlandığı andan itibaren tepkilere yol açan bu önlemler hafta sonu oynanan amatör maçlarda uygulanmaya çalışıldı. Ne yazık ki uygulandı diyemiyoruz çünkü tam anlamıyla uygulanamadı çünkü; amatör maçların açık sahalarda oynanması amatör maçların oynandığı sahaların arka tarafında bulunan binalarda diğer amatör kulüplerin odalarının olması ve halkın tedbirsiz tavırları bu maddelerin uygulanmasını zorlaştırdı.

    Sahalarda görevli çevik kuvvet polis memurlarının müdahalesi sonucunda tribünden indirilen seyirciler maçları saha kenarında ki tellerden izledi. Maçları seyretmeye gelen seyirciler virüs için alınan önlemleri uygulamadı. Sahadan ve sahadaki takımları destekleyenlerden de ASKf’nin tedbirlerine eleştiriler yağdı , seremoni sırasında tokalaşmayan oyuncular maç içerisinde ve soyunma odalarında birbirleri ile çok daha yakın temas halinde olduklarını ve ülkemizde virüs tehdidi var korunmamız ve kaçınmamız gerekiyor bu maçların oynanmasını ve amatör sporların içerisinde mücadele eden oyuncuların sağlığını riske atmaya ne gerek var dendi.

    Profesyonel takımların uyguladığı yöntemlerin amatörde uygulanmayacağı uygulansa bile istenilen sonucu alamayacaklarını ASKF bilmiyor mu? Amatör sporlarda önce sporcu sağlığı derken neden sporcu sağlığını tehlikeye atıyorlar?

Profesyonel spor müsabakalarında sporcu sağlığının önde geldiğini ve bunun için gerekli imkânların hepsinin kullanıldığını biliyoruz fakat amatör spor müsabakalarında imkânlarında ne kadar kısıtlı olduğunu da biliyoruz. Kayseri’de amatör maçların oynandığı Argıncık, Vali Muammer Güler, Erkilet, Organize ve Mimarsinan Serkent Tesisi ile ilçelerimizde bulunan tesislerin imkânlar ortada. Bu tesislerde seyircisiz müsabakaları oynatma kararı alınırken sporcuların ve yöneticilerin sağlığı için soyunma odaları hakem odaları ne kadar temizlendi, seyircisiz oynanma kararı sadece tribünde oturan seyirciler için mi geçerliydi zira polisin tribünden indirdiği seyirciler yakın temas halinde saha kenarında maçı izlemeye devam ettiler.

    Sporcu sağlığının her zaman müsabakalardan dahi önde gelmesi gerektiğini savunurum. Bazı spor kulüplerimiz sporcularının sağlığını bir nebze de olsun koruyabilmek ve hastalık riskini azaltabilmek için yaptıkları idmanları iptal ederken olumsuz hava koşulları yüzünden iki hafta üst üste iptal edilen amatör spor müsabakaları nasıl oluyor da ülkemiz de böyle bir virüs görülmüş ve yayılma riski varken iptal edilmiyor?