Necmettin ÇUHADAROĞLU


AHHHHH-İ

Resme bakıyorum maşallah hepsi tosun paşa gibi. Kimi ararsanız orada. Kısacası sen, ben, bizim oğlan. Aralarına kimsecikleri de almıyorlar.


 

Resme bakıyorum maşallah hepsi tosun paşa gibi. Kimi ararsanız orada. Kısacası sen, ben, bizim oğlan.  Aralarına kimsecikleri de almıyorlar.

Ne de olsa AHİ onlar.

AH´ı anladıkta İ´´si ne oluyor diyenlerde yok değil.

Hepsi nazar boncuğu gibi dizilmiş, maşallah. Ellerinde birer paye.

Bazıları bu işi o kadar çok abartmış ki, nerede ise torunlarının çocukları olmuş ama onlar hal o koltuktalar.

Bırakmıyorlar.

Yapıştırmışlar elbiselerini koltuklarına. Dile kolay kaç dönemdir oradalar. Ömürlerini bu odalara borçlu olanlar bile var.

Yatıyorlar, kalkıyorlar birde bakmışlar başkan olmuşlar.

Hep sen ben bizim oğlan.

Gitmeye de niyetleri yok.

Niye gitsinler ki?

Ballı maaş.

Sosyal haklar.

Gittikleri yerde ağırlanma var, giderken hediyeli uğurlanma var, top var, tüfek var.

Niye başka yere gitsinler ki?

Adı, AHİ lik olan bu kuruluşların başkanlarına bir bakın.

Yüz bin kere maşallah.

Ahilik Nasihatini nasılda uyguluyorlar.

Ahilik nasihatinde diyorki;

1-Harama bakma, haram yeme, haram içme.

2-Doğru, sabırlı, dayanıklı ol.

3-Yalan söyleme.

4-Kimseyi kandırma.

5-Kanaatkar ol.

6-Dünya malına tamah etme.

7-Kuvvetli ve üstün durumda iken af edici, hiddetli iken yumuşak ol.

8-Kendin muhtaç iken bile başkanlarına verecek kadar çömert ol.

Evet yukarıda bahsettiğim bizim modern AHİ ler için geçerlimi bilinmez ama eğer ki AHİ Evran dirilse bunların alayını değnekle kovalar.

Birinci madde ahilikte, haram yeme diyor. Hepimiz kazancımızı kontrol edelim. Sizde sayın AHİ ciler. Esnaflar. Sanatkârlar diyor değil mi? Yoksa ben mi yanlış anlıyorum.

İkincisinde doğru ol diyor. Sağın solun oynamasın ahi kardeş. Yalan söyleme, üstünden tüfek atma işinizi bırakın, kimseyi kandırmayın diyor. Sen, ben bizim oğlan arsayı pay edelim  demiyor.

En can alıcı nasihat ise kanaatkar olun. Kurduğunuz kooperatiften tüfek atıp mülk sahibi olup, sonradan kendi kurduğunuz kooperatif ile de milleti soyun soğana çevirin demiyor. Kanaatkar olun, bir başkanlıkla evler, arabalar, dükkanlar alın demiyor. Milletin malından, kamu arazilerini kitabına uydurup haksız kazanç sağlamayın. Bu işin yerin üstü olduğu gibi yerin altınında olduğunu unutmayın diyor. Demesine diyor bizimkilerin gözünü toprak doyursun. Mal biriktirmekten iyilik biriktirmeye ahi yetiştirmeye fırsat kalmıyor her halde.

Bu memleketten göçüp gittiğinizde çok ama çok arkanızdan söven olacak gibi. Birde geline damata mal bırakın. Mal, mal derken gerçekten mal olmuşunuz anlaşılan.

Son maddede  ise kuvvetli ve üstün durumda iken vay benim elin kolun uzun sana söyle yaparım böyle yaparım diyorsunuz ya, size de kalmaz hacıııııı derler adama. Aldanma makamına bir top bez bir paket pamuğa bakar her şey derler.

Siz siz olun artık bırakın çekilinde bu memleket bir nefes alsın.

Ne gitmeye ne de ölmeye niyetiniz var.

Gidin tüfekler sonucu aldığınız bağlarınızda hacı annelerimiz size gave yapsın. Kooperatif gelirleri ile aldığınız arabalarınızı da torunlar kullansın. Çocuklar gün görsün. Hacca gidin kul hakkınız varsa bilmem rabbim kul hakkı ile karşıma gelmeyin diyor. Sizi oralar temizlemez. Siz Kozaklıya gidin. Oranın faturasını da bir yere yıkarsınız. Kiriniz pasınız silinir.

Boş vaktiniz olursa da dua edin.

Edin ki, yaptığınız haksızlıklar, yalanlar, dolanlar, adam kayırmalar, haram yemeler, dünya malına tamah etmeler kolay kolay af edilmez her halde.

Bir hikaye ile bitirelim.

Adamın birisinin babası Perşembe vefat etmiş.  Gömmüşler. Hoca ya gitmişler. Hocam babam bu gün öldü. Perşembe günü ölene sorgu sual olmaz dediler, babanım durumu nasıl demiş. Hoca çok sorulduğundan dayanamamış. Demiş ki, muhterem babanız namaz kılar mı idi? Yok. İçki içer mi idi? Evet. Yalan söyler mi idi? Evet. Adam kayırır mı idi? Evet..

Hoca düşünmüş; Perşembe günü bir şey yapmazlar babanıza da Cuma günü ağzına ??..lar demiş.

Sonunuzu bir kez daha düşünebilmek ümidi ile.

Kalın Sağlıcakla.