Burak ÇELİKTAŞ


2017-2018 19.Hafta

Bu haftaki yazıma fikstür ve bu seneki etkileri ile başlamak istiyorum. Her sene takımlar biri hariç hep aynı sıra ile rakipleriyle oynuyorlar


 

Bu haftaki yazıma fikstür ve bu seneki etkileri ile başlamak istiyorum. Her sene takımlar biri hariç hep aynı sıra ile rakipleriyle oynuyorlar. Örnek vermek gerekirse Fenerbahçe ile oynayan ekip ertesi hafta Trabzonspor ile oynuyor. Bu sırada kendisi ile oynaması gereken takım o hafta Göztepe ile oynuyor. Yani aynı sıra ile oynamayan tek takım da bu sene Göztepe. Mesela haftaya Trabzonspor Göztepe ile oynayacak. Bu seneki fikstürde Osmanlıspor ile başlayıp Konyaspor ile biten 7 haftalık seri dört büyükler, Başakşehir, Kayserispor gibi iddialı takımları içermiyor. Genelde de bu haftalar olumlu serilerle geçiyor. En zorlu seri ise Fenerbahçe ile başlayıp Beşiktaş ile biten 6 maçlık seri. Galatasaray´ın ligin 8.haftasında takipçilerine 6, Beşiktaş ve Fenerbahçe´ye 8 puan fark atması ve Aykut Kocaman´ın puan farkını suni bulması bu yüzdendi.

Bu bilgi ile maçlara baktığımızda haftanın ilk maçında Gençlerbirliği Konyaspor ile karşılaştı ve geriye düştüğü maçta önce beraberliği, sonra 10 kişi kalmasına rağmen galibiyeti yakaladı. Bahsettiğim 7 maçlık kolay seriye 8 puanla lig sonuncusu olarak giren ve serinin ilk maçını kaybeden Gençlerbirliği 6 maçtır yenilmiyor ve 2 maçtır kazanıyor. 19.haftayı 20 puanla 14.kapatan  Gençlerbirliği şimdi bahsettiğim en zorlu seriye başlayacak. Konyaspor futbol olarak yükselişte ve kupada çeyrek finalde ancak ligde zor günler onları bekliyor.

Son 2 senenin şampiyonu, şampiyonlar ligindeki temsilcimiz Beşiktaş ise ligde iyi geçmeyen ilk yarının ardından ikinci yarıya Kasımpaşa galibiyetini de ekleyerek 2´de 2 yaptı. Fenerbahçe ile puan farkını 1 e indiren Beşiktaş şampiyonlar ligi fikstürü başlayana kadar kolay seride gözüken 3 maçını da kazanıp içeride de Fenerbahçe maçı ile başlayacak olan ve kendi kaderini çizecek seriye en uygun şekilde çıkmak isteyecek. Trabzonspor, Başakşehir ve Galatasaray ile dışarıda oynayacaklarını da hatırlatmak lazım. Bu mağlubiyet sonrası teknik direktörü Kemal Özdeş´i de kaybeden Kasımpaşa sene sonuna kadar zorlu bir küme düşmeme mücadelesi verecek gibi duruyor.

Geçen sene küme düşmekten son hafta kurtulan 5.şampiyon Bursapsor da zorlu seriye girdiğinden beri 5 maçta sadece 1 puan alabildi. 14.hafta sonunda üst grupta yer alan Bursaspor, o hafta 2 puan gerisinde olduğu Beşiktaş ile haftaya 11 puan geride olarak karşılaşacak. Bursaspor´un bu sene de hedefi küme düşme hattından uzak kalmak olacak gibi duruyor. Yenik duruma düştüğü maçta aldığı galibiyetle 6 maç aradan sonra galibiyet alan ve bu 6 maçta sadece 1 beraberlik alabilen Alanyaspor çok kritik bir galibiyet aldı. Geçen senenin gol kralı oyuncusu Vagner Love´ı da Beşiktaş´a kaptıracak gibi gözüken Alanyaspor´un da ligde kalmak için Şilili golcüsü Fernandes´e ihtiyacı çok olacak.

Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe ve Galatasaray´a yenilerek üst gruptan uzaklaşan Göztepe ve Kayserispor bu hafta da 1-1 berabere kalarak üst gruptan biraz daha uzaklaşmış oldular. Yine de her iki takımın da bu seneki hedefi lig 5.liği ve Avrupa kupaları olmalı. Kayserispor kupada da devam ettiği için biraz daha şanslı. Kayserispor bu seneki iyi oyunu ve başarısını sezon sonunda en iyi şekilde taçlandıracaktır.

Kendi sahasında sadece 1 beraberlik alan Galatasaray ile deplasmanda sadece 1 beraberlik alan Osmanlıspor karşılaştı ve Galatasaray beklenilen baskılı oyunu oynayamasa da maçtan 2-0 galibiyetle ayrılmasını bildi. Galatasaray galibiyet serisini 3 maça çıkarırken Osmanlıspor ikinci yarıda gol atamamış oldu. Fenerbahçe ile puan farkını 4´e çıkaran Galatasaray 6 hafta sonraki Fenerbahçe deplasmanına kadar bu farkı korumalı ya da açmalı.

Yeni Malatyaspor- Sivasspor maçı da her iki takımın sezon hedeflerini belirleme açısından kritikti. Yeni Malatyaspor 1-0 kazanarak alt sıralardan koptu ve Sivasspor´un da üst sıralar umutlarını suya düşürdü. Yeni Malatyaspor 4 maçtır yenilmiyor. İçeride Beşiktaş ve Başakşehir´i yenmiş Sivasspor ise Robinho´lu kadrosuyla haftaya Galatasaray´ı ağırlamaya hazırlanıyor.

 

Trabzonspor galibiyetinden beri kazanamama serisi 11 maça çıkan Akhisarspor, Antalyaspor karşısında 1 puanı son anda kurtardı. Kazansa rakibini yakalayıp ikili averaj ile de geçecek olan Antalyaspor ise fırsat tepmiş oldu. Akhisarpor önümüzdeki 4 hafta rakipleriyle oynayıp sonra Fenerbahçe ile başlayan seriye geçecek. İşleri çok zor. Antalyaspor ise yıldızlarını kaybedecek gibi duruyor. Transfer sezonu kapandıktan sonra takımlarla ilgili daha iyi yorumlar yapılabilir.

Ligin ilk yarısında Fenerbahçe, Başakşehir, Beşiktaş ve Galatasaray´a kaybetmeyen Trabzonspor, yeni stadında ilk kez ağırladığı Fenerbahçe´ye karşı gol kralı oyuncusu Burak Yılmaz´ın golüyle 1-0 öne geçse de attığı 1 kornere karşılık rakibinin 10. Kornerinde yediği gole engel olamadı. Trabzonspor´un 36 golünün 17sini Burak Yılmaz atarken Fenerbahçe´nin yine en büyük silahı duran toplar oldu. Rakiplerin kazandığı haftada 2 takım da 2 puan kaybederek zirveden uzaklaşmış oldular.

Haftanın son maçında ise lider ile lig sonuncusu karşılaşıyordu. Başakşehir ilk yarıda yenildiği Karabükspor´a bu kez daha ilk yarıda 5-0 ı yakalayarak liderliğini perçinledi. Ligin en iyi averajlı takımı haline gelen Başakşehir 4 maçtır kazanıyor. Küme düşmenin en büyük adayı Karabükspor ise dışarıda üstüste 8.mağlubiyetini aldı.