YÜNE GERİ DÖNÜŞ

19.09.2016 09:28:00

Kayseri´de 45 yıldır yüncülük yapan Mustafa Hamurkaroğlu, doktorların da tavsiyesiyle, sağlıklı olan yünü insanların tekrar keşfetmeye başladığını söyledi.

Yaz başında kırkılan koyunlardan elde edilen yünler yıkanma işleminden sonra evlerimize yatak, yorgan ve yastık olarak giriyor. Eskiden sık kullanılan ve gelinlerin çeyizlerinde de yer alan yüne ilgi azaltmıştı. Son zamanlarda uzmanların yünün sağlıklı olduğuna değinmesiyle birlikte, yüne talep arttı.
45 yıldır Kayseri Pamukhanı´nda yüncülük yapan Mustafa Hamurkaroğlu, yünün elyafa oranla daha sağlıklı olduğunu belirterek, ?45 senedir bu mesleği yapıyorum. Yün bize Aksaray´dan geliyor. Hazır olarak alıp satıyoruz. Kayseri´de de satan yerler var ama çoğu yüncü kapanınca biz 3-4 kişi kaldık. Aksaray´dan hazır getirtiyoruz. Ben 45 yıldır bu işin içindeyim eskisi gibi çeyizlere filan yün alınmıyor artık. Ama 4-5 yıldır doktorların tavsiyesiyle insanlar yüne geri döndü. Elyafa göre sağlıklı olan yünler tekrar insanların ilgisini çekmeye başladı. Doktorlar da yünün sağlıklı olduğunu söylüyor. Bu yüzden insanlar eskiye dönmeye başladı. Bundan 5-6 yıl önce neredeyse hiç yün alan kalmamıştı. Şimdi insanlar sağlıklı olduğu için, sağlık sorunlarından dolayı almaya başladı. Yine de eskisi gibi alan yok ama bu da bize yetiyor? şeklinde konuştu. Mustafa Hamurkaroğlu, kiloyla sattıkları yünlere son yıllarda daha çok alıcı bulduklarını ifade ederek, ?Biz burada yünü kilosuyla da satıyoruz.
Yorgan, yatak veya yastık isteyene yapıp da veriyoruz. Eskisi gibi büyük yataklar kalmadı. Şimdi hazır yatakların üstüne ince şilte denen yatakları köpüyorlar. Biz pamuk, elyaf da satıyoruz ama tabii en çok tavsiye ettiğimiz, en sağlıklı olan her zaman yündür.
Belki temizliği işi çok ama elyaf gibi 2, 3 yıl sonra kaldırıp atılmıyor. Bir kez yün alan onu ömür boyu kullanıyor. İnsanlar elyaf hazır ve kolay olduğu için daha çok tercih ediyorlar. Ama sağlık açısından en iyisi yündür. Yünün fiyatı da kalitesine göre 5 ile 8 lira arasında değişiyor? dedi.
(Haber: Ayşenur Sarıkaya)



Anahtar Kelimeler: YÜNE GERİ DÖNÜŞ