YAZ AYLARINDA SOĞUK İÇECEKLERE DİKKAT!

15.08.2014 11:20:11

Özel Dünyam Hastanesi Diş Hekimi Zahide Genç, "Soğuk ve asitli içecekler dişlerin yüzeyinde çatlaklara ve bu çatlaklarda çürümelere sebep olabiliyor" dedi.

Özel Dünyam Hastanesi Diş Hekimi Zahide Genç, "Yaz aylarında özellikle vücudu serinletmek amacıyla içtiğimiz soğuk ve asitli içecekler ve dondurma gibi masum yiyecekler dişlere oldukça zarar verebilmektedirler" diye konuştu.
"Bunlar genelde diş yüzeyinin seramine dokusuna zarar veren, çatlatan ve çürümesine neden olabilmektedir" diyen Genç şu şekilde konuştu:
"Tüketilen çok soğuk ya da asitli içecekler diş yüzeyinde çatlaklara neden olmakta aynı zamanda ağzınızda bir asit ortamı oluşturarak minenin çürümesine veya çürüğün başlamasına sebep olur. Yaz aylarında hastalarımız genellikle bu şikayetler ile bizlere gelmekte. Ani tüketilen çok soğuk içecekler çok yoğun yenilen dondurma yada vücudu serinletmek amacıyla içtiğimiz asitli içecekler dişlere gerçekten ciddi zararlar verebilmektedir. Bunlardan korunmak için ne yapmamız gerekir. Öncelikle düzenli diş fırçalama alışkanlığına sahip olmalıyız. Dişleri fırçalarken mutlaka sabah kahvaltı sonrası, öğlen yemekten sonra ve gece yatmadan önce mutlaka dişleri fırçalamak gerekir. 3 İle 6 ayda bir düzenli olarak Diş muayenesi yaptırdığımız zaman bu zararlı etkenlerden bir nebze uzaklaşmış oluruz. Genelde tüketilen çok soğuk içecekler mine yüzeyinde çatlaklara neden olur. Bu çatlakların belirtisi dişlerde sızlama hassasiyet ağızda ağrılar, bu ağrılar zaman içerisinde süresinin uzaması, yemek yerken rahatsızlık hissetme gibi şikayetlerle gelmektedirler. Bunun için bu tür yiyeceklerden özellikle yaz dönemlerinde sıcak ortamlarda çok soğuk, çok asitli içecekleri ya da çok yoğun bir şekilde dondurma gibi yiyecekleri az tüketmeliyiz. Oda sıcaklığında yiyecek ve içecek tüketmek çok daha faydalı olur."