YAHYALI SÜTYÜZÜYLE ÖZDEŞLEŞMEK İSTİYOR

16.02.2016 09:47:17

Yahyalı Belediyesi, ilçede yıllardır üretimi yapılan, ilçenin yöresel ürünü olan Sütyüzü´ nün coğrafi işaretini almak için çalışmalara başladı. Konu ile ilgili YÜCİTA ( Yöresel Ürünler Ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı) Üyesi, Kafkas Üniversit


Prof. Dr. Mitat Şahin ve Türk Patent Enstitüsü Temsilcisi Birsen Koca ile birlikte İncelemelerde bulunan Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, Yahyalı Sütyüzüsü ve başlatılan Coğrafi İşaret alma çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Öztürk ? Yahyalı Belediyesi olarak Sütyüzü ?müzün Coğrafi İşaretini almak için çalışmalarımıza başladık. Kaskaf Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Mitat Şahin hocamla birlikte bu konuda çalışlarımıza başladık. Hocamın kendileri de Karslı olduğu için, Kaşar Peynirinin serüvenini çok iyi bilirler. Hocamız Coğrafi İşaretler konusunda uzman birisi. İnşallah nasıl ki Kars Kaşar Peynirinin coğrafi olarak işaretledilerse, bizde sütyüzü diye bilinen bir değerimizin Coğrafi İşaretini almak istiyoruz. Pastırma, Sucuk nasıl Kayseri ile özdeşleştiyse, Kaşar Peyniri nasıl Kars´la özdeşleştiyse, kaymak nasıl Afyon´la özdeşleştiyse, Yahyalı´nın da Sütsüzüyle özdeşleşmesini istiyoruz. Bunun içinde sütyüzünün Coğrafi İşareti Yahyalı´ya almak istiyoruz. Sütyüzünün yöremizde bir tarihi geçmişi, serüveni var. Sütyüzü, burada botanik kütüphanesi dediğimiz yaylalarımızda, hayvanlarımızın beslenmesi sonucu elde edilen sütten elde edilen bir yöresel ürünümüz. Annelerimizin, Babalarımızın yaylalarda bin bir emekle elde ettiği bu ürüne sahip çıkmak bizim görevimiz.? diye konuştu.
Kaskaf Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mitat Şahin´ de Coğrafi İşaretlemeler ve yapılan incelemeler hakkında bilgiler verdi. Mitat Şahin ? Ben aslında Kayseri´ye Coğrafi İşaretli ürünlerin nasıl kullandığı görmek için gelmiştim. Çünkü Kayseri en fazla Coğrafi İşaret alan şehir. Bunun kullanımı ile bir araştırma yapmak için Kayseri´ye geldim. Bu modelleri bizde Kars Kaşarında uygulamak istiyoruz. Burada Yahyalı´nın Sütyüzü ´nü duyunca bununla ilgilenmek istedik. Çünkü Anadolu´da binlerce yöresel ürün ve el sanatları vardır. Bu ürünler atalarımızdan ve dedelerimizden aldığımız miraslardır. Ama ne yazık ki bu miraslar gelecek nesillere aktarılamama tehlikesi altındadır. Coğrafi İşaret, belli bir bölgede ya da coğrafyada üretilen ve o yöreye özgü olan ürünlerdir. Sütyüzü ´nün de bu bölgeye özgün bir ürün olduğunu düşünüyorum. Özellikle, göçerlerin yaylaya çıkmasıyla yüksek alanlarda ve çiçeklenmenin bol olduğu bitkilerden beslenen hayvanlardan elde edilen sütten yapıldığı için, sütyüzünün bir özgünlüğünün olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sütyüzünün yöre halkı tarafından tadı, yapımı benimsenmiş. Özellikle yapımında başta kadınlar daha sonra usta marifeti işin içine girmiştir. İnşaallah başarılı bir çalışma yapacağız.? diye konuştu.
Araştırmalarda, sütyüzü yapımında kullanılan süt çeşitleri , sütü alınan hayvanların beslenme şekilleri, sütyüzünün tarihi seyri, kadınların sütyüzü yapımındaki rolü ve sütyüzünün yapım aşamaları incelendi.