VİZYON ŞEHİR KAYSERİ

23.01.2015 11:47:04

Kayseri'de halkı içine alan kültürel ve sosyal etkinliklerden yola çıktık; sizler İçin merak ettik, araştırdık. Kültürel ve sosyal etkinlikler, turizm için yapılan yenilikler Hakkında merak ettiğimiz her şeyi sorduk. İl Kültür Turizm Müdürü İsmet Taymuş

İsmet Taymuş kimdir?

Erciyes üniversitesi mezunuyum, uzun yıllar üniversitede idari kadroda çalıştım. Daha sonra Kültür Turizm Bakanlığına naklen geçtim. Sırasıyla Adana, Sinop, uzun yıllardır da Kayseri İl Kültür Turizm Müdürlüğünü görevini yürütmekteyim.

Kaç yıldır görevinizin başındasınız?

17 yıldır.

Çalışmalarınız hakkında bizlere biraz bilgi verir misiniz?

Kayseri’de göreve başladığım günden bugüne kısaca bir değerlendirme yaparsak eğer, Kayseri geçmişte iki üç tane olan yıldızlı konaklama otelli olan, belgeli seyahat acentesi, restoranı olmayan, sanayi ve ticarette yoğunlaşmış bir şehirdi. Dışarıdan bakıldığında Kayseri denilince ilk akla gelen pastırma ve sucuktu. Bu imaj hızla değişti, Kayseri denilince artık vizyon bir şehir akla geliyor. Türk siyasetinde turizmde, büyük sosyal projelerde akla gelebiliyor. Tabi ki sanayi ve ticaretin yanında turizm sektörünün gelişmesi yatırıma dönüşmesi, uzun zaman aldı. Yatırımcılar tercihlerini turizmde göstermek için, turizme sunmak için uzun zaman beklediler. Bu arz ve talep çerçevesinde bakıldı olaya. Ama sonradan turizmde karar kılındı.

Ne tür gelişmeler yaşadınız bu süreçte?

Şimdi dönüp baktığımızda turizmde çok önemli gelişmelerin olduğunu görüyoruz. Kayseri’de yerel yönetimler, başta Bakanlığımız, Kayseri Valimiz Orhan Düzgün olmak üzere yerel yönetimler bunun yanında sivil toplum kuruluşları, odalar ve sektör temsilcileri, katkı sağlamak ve Kayserinin turizm sektöründen daha fazla pay alması için el birliği ile çalışmalar yapıp mücadele ediliyorlar. Bunların başında ne var denilirse, iki üç tane turistik oteli olan bir şehir bugün 22 tane vasıflı otele sahip. Bunun içinde zincir otellerde mevcut. Seyahat acentesi olmayan bir şehirde bugün 80’e yakın acente oluştu. Büyük restoranlar, kültür merkezleri, kültür sanat açısından sosyal hayatın gelişmesi açısından oldukça önemli. Üniversiteler yapıldı, eskiden bir üniversitemiz vardı şimdi 4 üniversiteye çıktı. Üniversitesi çok olan şehirler bir nevi turistik şehirdir. Biliyorsunuz ki öğrenci kesimi para harcayan bir kesim, ailelerinin ve yakınlarının şehrimize gelip gitmeleri turizm ve iç turizm hareketliliğine neden oluyor. Sanayimiz çok güçlendi, sanayimizin getirdiği bir turizm potansiyeli de var. Büyük şehir belediyemizce yapılan çok büyük spor kompleksleri var. Spor da turizme hareketlilik getirdi. Milli maçlarımızın burada olması, bu maçlar için taraftarların Kayseri’ye gelmesi, yemek yemesi, otelde konaklaması birer turizm hareketliliği meydana getiriyor.

Kış turizmi hakkında neler söylersiniz?

Büyük Şehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki tarafından başlatılan bugün sona doğru gitmekte olan proje tamamlanmakta. Bu proje sayesinde, Erciyes dağının o güzel gizli potansiyelinin yüzünü bütün dünyaya, insanlığa duyurduk. Bu yatırımlar sonucu cazibe ortaya çıkacak, bu cazibenin de ister istemez albenisi olacak, turistleri buraya çekecek. Şimdi den başladı, yerli ve yabancı turistlerde Erciyes’e bir talep artışını şuanda gözlemekteyiz. İstatistik rakamlara yavaş yavaş yansıyor.

Tarihi dokularla ilgili ne tür çalışmalar yaptınız?

Tarihi dokuları restore ettik. Turizm ürünü dediğimiz, tarihi kervan saraylarımız, camilerimiz, çeşmelerimiz, medreselerimiz, Roma ve Bizans’tan kalma tarihi taşınmazların restorasyonları sağlandı. Örnek göstere bileceğim Talas’ta ki Ali Saip Paşa Sokak, eski bir sokaktı, orada yaşayanlar, mülk sahipleri bile girmiyorlardı o sokağa, ama bugün yeni bir destinasyon olarak ortaya çıktı. Gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir sokak haline geldi. Neden böyle oldu derseniz, o sokakta ki bütün evleri elden geçirdik. Sağlıklaşma denen bir proje uygulandı, Kültür Bakanlığımız tarafından. 60’a yakın evi restore edip, ışıklandırıp sokağı elden geçirdik. Şimdi çok güzel bir turizm destinasyonu. Bunların hepsi Kayseri turizmine yenilik getirdi. Kayseri turizminin gelişmesini sağlayan çalışmalar. Ürünleri bir yerde pazarlana bilir bir hale getirdik.

Tarihi dokuyu doğal mekânları pazarlana bilir bir hale getirdiniz doğrumu?

Elbette, yenileme çalışmaları yapılmamış olsaydı, o ürünleri turizme sunamazdık.

Doğal alanlarla ilgili nasıl çalışmalarınız oldu?

Kapuzbaşı şelalemiz vardı, dünyada belirli bir sıralamada olan doğal bir doku. Şelalenin etrafında küçük ev tipi pansiyonlar, apartlar yaptık. Ulaşımın kolaylaştırılması, yiyecek içecek birimlerinin oluşması burayı da turizme kazandırdı, talep ortaya çıkarttı. Oraya, bizde yeni destinasyon gözüyle bakıyoruz.

İlçe yönetimleri nasıl karşılıyorlar bu çalışmaları?

Turizm potansiyeli olan ilçelerimizin yerel yönetimleri, şimdi çok daha ciddi bakmaya başladılar turizme. Yahyalı, İncesu, Yeşilhisar, Develi, Bünyan gibi ilçelerimizde önemli turizm potansiyeli var. Bu ilçelerimizin yerel yönetimleri, Kaymakamları da çok ciddi şekilde ilgileniyorlar. Bunların hepsi turizmde ürün olarak var olan yerler. Azalabilir özelliği olmayan, restorasyonu yapılmamış, çevre düzenleri yapılmamıştı. Pazarlana bilir ürün halinde değillerdi. Ama vardı. Erciyes dünyalar oldukça vardı. Ama hizmet yapılınca ortaya farklı farklı özellikleri çıktı. Albenisi arttı, konaklaması, yiyecek içecek hizmeti olsun, bunların hepsi kazandırılınca turizmde düşük olan payımız hızla artışa geçti.

Destek alıyor musunuz peki?

Başta valimizin desteği, ilgisi alakası ve talimatlarıyla tanıtım programları hızlı bir şekilde ilerliyor. Doğrusu da buydu zaten. Önce restorasyonu, çevre düzenlemesi, ulaşımı, konaklama, yeme içme, hizmet veren personel olacak ki turistler gelsin. Biz bu süreçlerin tümünü tamamladık, şimdi tanıtım aşamasındayız. Uluslararası boyutta tanıtım programları yapıyoruz, televizyon kanallarıyla, broşürlerle, tanıtım cd leri ile. Düşünün ki 2014 yılında 40’a yakın gazete, dergi, televizyon kanalları vasıtasıyla yaptık reklam ki bunlar hep il dışından gelen medya kuruluşları idi. Hepsi birer sayfa Kayseri’yi anlatsa, tanıtım olarak büyük pay kazanırız. Kurumumuz da bu çalışmalara, yılsonunda rehberlik hizmetleri demişiz.

Kültürümüz yok olmasın geçmişimiz unutulmasın kapsamında etkinlikleriniz sürüyor bundan da bahseder misiniz bizlere?

Bizim görevlerimiz arasında ilk sırada ilimizdeki turizm sektörünün önemini ortaya çıkartmak.  Gelişmesine, kamu açısından öncülük etmek, yardımcı olmak, rehberlik etmek. Mevzuat açısından yardımcı olmak, ama bir yerde de ilimizin kültürel değerlerini, unutulanları, unutulmaya yüz tutanları unutturmamak, ortaya çıkarmak. Tekrar yaşamasını, gelecek kuşaklara işti rakını sağlamak. Kültürümüz yok olmasın geçmişimiz unutulmasın kapsamında da, yine halk ozanlarımızı, ağıtlarımızı yaşatmak adına etkinlikler düzenliyoruz. Ayrıca ilimiz edebiyatına emeği geçmiş, katkı sağlamış, hayatta olan vatandaşlarımızı onure etmek için, vefa geceleri düzenliyoruz. Daha önce değerli büyüğümüz, lale şairi olarak bilinen Abdullah Satoğlu için bir vefa gecesi yaptık. Birçok değerli büyüğümüze, bu tür vefa geceleri düzenledik. Bu faaliyetleri elimizden geldiğince devam ettirmek istiyoruz. Edebiyatçılarımıza ve yazarlarımıza gerekli özeni göstermeye çalışıyoruz. Diğer yandan da yaşayan kültürümüzü daha canlı tutup koruyarak sürdürmek amacımız.

Bu konuyla ilgili neler yapıyorsunuz?

Çeşitli kurslarımız var, geleneksel, güncel sanatlarımızla ilgili değişik aktivitelerimiz var. Bunların başında Osmanlı döneminin en önemli sanatlarından birisi olan çini kurslarımız var. 2-3 yıldır düzenliyoruz bu kursları. Vatandaşlarımızda katılıyorlar. Tiyatro, halk müziği, ahşap boyama, keçe süsleme kurslarımız mevcut. Amacımız yaşatmak, ortaya çıkartmak, gelecek kuşaklara aktarmak. Ayrıca da vatandaşlarımızın boş zamanlarını değerlendirmesini sağlamak. Kültür faaliyetleri ile vakit geçirmelerini sağlamak.

Belirli bir ücrete tabi mi bu kurslar?

Kurslarımızın hepsi ücretsiz. Kurslarımız sonucunda alacakları milli eğitim onaylı sertifikalarla, kendilerine iş istihdamı oluştura bilirler. Ev hanımları içinde, resim kurslarımız var, 12 ay süreli devam ediyor. Evde boş oturan emekli ablalarımız, ev işlerinden arta kalan zamanlarını, bir sanat faaliyeti içerisinde geçirmeyi düşünen kardeşlerimiz içinde uygun faaliyetlerimiz var. Kurslarımızın sonucunda ortaya çıkan kültür sanat faaliyetleri ile hemşerilerimizi buluşturuyoruz. Kurs bitimlerinde de sergi açıyoruz. Tiyatro ve folklor kurslarımızın sonunda da çeşitli gösteriler düzenleyip yine halkla buluşturuyoruz.

Son olarak demek istediğiniz bir şey var mı?

Basına çok teşekkür ediyoruz. Biz yatırımcı bir kuruluş değiliz, kültürün, sanatın değerini yaşatarak ortaya çıkartarak, onları koruyarak, nesillerimize aktarma misyonunu üstlenen bir kamu kuruluşuyuz. Sanat adına, sanatçılar adına yaptığımız sanat gecelerinde, etkinliklerinde halkımızı aramızda görmek istiyoruz. Özellikle kış aylarında etkinliklerimize katılsınlar. Kültürel sanata yerel halk ne kadar ilgi duyarsa, kültür sanat icra eden sanatçılarımız o kadar mutlu ve onure olmuş olur. Basınımızın da kültür sanat etkinliklerine biraz daha ilgi göstermesini, daha fazla sahiplik etmesini arzu ediyorum. Sizlere de teşekkür sunuyorum.