VAJİNİSMUS TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

11.08.2014 11:03:55

Vajinismus, ülkemizde çok sık karşılaşılmasına rağmen çok az konuşulan bir hastalık. Vajinal kasların yineleyici ve istemsiz kasılması sonucu cinsel ilişkinin olamaması şeklinde tanımlanıyor. Bu sorun ilerleyen dönemlerde eşlerin ilişkisinin bozulmasına v

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elif Çınar vajinismus hastalığıyla ilgili şunları söyledi: “Temel ihtiyaçlarımızdan biri olduğu halde, cinsellikle ilgili son derece bilgisiz yetiştiriliyoruz. Buna bağlı olarak  utanç, endişe, önyargı, suçluluk duyma gibi duygularımız nedeniyle cinsel fonksiyon bozuklukları Türkiye’de hem çok sık görülüyor hem de açıkça konuşulamıyor. Fakat son dönemlerde ailesel bütünlüğü bozan ve yatak odalarının en büyük sıkıntılarından biri olan vajinismus, daha fazla biliniyor ve bununla ilgili doktor başvurularında artış yaşanıyor.”

   Belirtileri neler?

Ülkemizde yüzde 10 oranında görülen vajinismus, cinsel terapiyle tedavi edilebiliyor. Bilinçaltına yerleşmiş bazı korkular, tabular, cinsel bilgisizlik nedeniyle ilişki denendiği zamanlarda vücut kendini koruma mekanizmasını devreye sokuyor, vajinal kaslarda ilişkiye izin vermeyecek şekilde kasılmalar oluşuyor. Vajinismusun derecesine bağlı olarak bu kasılmalar tüm vücutta hissedilebiliyor.İlişki birleşme boyutuna taşındığında, kadında aniden panik atak benzeri bir tablo oluşarak kalp atışında hızlanma, nefes nefese kalma gibi sıkıntılar gözleniyor. Kadın korku, acı içinde kendini sıkıp kasarak ilişkinin gerçekleşmesini engelliyor.Bu yineleyici sorun nedeniyle zaman içinde kadında utanç duyma, suçluluk, duygusal tatminde azalma, kendinden nefret etme, hayal kırıklığı, korku ve isteksizlik görülüyor. Erkekte ise cinsel fonksiyon bozuklukları ortaya çıkıyor. Bunların sonucu olarak çift, bir süre sonra ilişkiyi denemekten kaçınmaya başlıyor.

 

Tedavisini ertelemeyin

Çiftler vajinismus gibi sık görülen bir probleme sahipken, bu sorunun sadece kendilerinde olduğunu zannederek kimseyle paylaşmıyor, utanç nedeniyle doktora çok geç başvuruyorlar. Vajinismusun kendiliğinden iyileşeceğini düşünerek tedaviyi erteliyorlar. Bu erteleme ve evliliğin temel unsurlarından biri olan cinselliği paylaşamama, zaman içinde ailesel çatışmaları ve kopmaları beraberinde getiriyor. İsteyerek ve severek evlenmiş birçok çift bile ayrılık noktasına kadar gelebiliyor.

 Tedavide eşlere, duruma özel bir cinsel terapi uygulanıyor ve olumlu sonuçlar alınabiliyor. Çiftle hem beraber hem de ayrı ayrı görüşülüyor ve bir terapi planı hazırlanıyor. Bilgilendirme, yeniden yapılandırma ve bazı ev ödevleriyle yaklaşık 8-10 terapi seansı sonrasında sorun çözülebiliyor.  (Haber Merkezi)