?TALİMAT VERDİM?

28.01.2016 10:01:58

Ekonomi Bakanı Elitaş, Dedemin Fişi filminde, Kayserili pastırma-sucuk imalatçılarının at etinden sucuk yapıldığı imasını ciddi biçimde araştırdığını ve gereğini yapacağını bildirdi.

 

  Geçen hafta vizyona giren Dedemin Fişi filmindeki Kayseri´nin yer aldığı bölümlere tepkiler çığ gibi büyüyor. Film fragmanında yer alan sucuk satıcısının sakat at´tan sucuk yaptığını ifade etmesi şehrin imajını zedeleyerek Kayserili pastırma-sucuk imalatçılarını rencide etmesi, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş´ı harekete geçirdi.

  Bakan Elitaş konu ile ilgi TV1´e canlı yayında yaptığı açıklamada, filmde geçen sucuk satıcısı sahnesinin inceleneceğini belirterek, ?Bugün ne olduğunu tam kavrayamadığım bir şey duydum. Bir filmin fragmanıyla ilgiliydi. O fragmanı izleme imkânı bulamadım. Arkadaşlarımıza talimat verdim izlemeleri için. Eğer burada bir ilin hak etmediği bir şekilde kötü propagandası yapılıyorsa, dünya tarafından marka haline gelmiş ticari bir ürünün, Kayseri ile özdeşleşmiş bir ürünün böylesine kötü bir şekilde yapıldığı, olmayan bir şekilde rezil edecek şekilde yapıldığı bir şey varsa bu ticaret kurallarına da aykırı bir durumdur.  Çünkü Kayseri´nin en önemli ticari ürünlerinden birisi olan pastırma ve sucukla ilgili bir konu. O konuyu arkadaşlarım inceliyorlar. İnceledikten sonra eğer öyle bir yanlış varsa, farklı intiba uyandıracak bir durum varsa hem Kültür Bakanlığı nezdinde hem de Ekonomi Bakanlığı olarak gerekli girişimleri yapmak zorundayız. Hiçbir ile, hiçbir mahalleye, hiçbir eve, aileye hakaret etme hakkı yoktur? şeklinde konuştu.

Mustafa Elitaş, Dedemin Fişi adlı filmde Kayseri ile ilgi yanlış bir betimleme varsa gereğinin yapılacağını vurgulayarak, ?Bugün başarılarıyla, ticari ahlakıyla temayuz etmiş hakikaten başımızı dik tutan göğsümüzü kabartan Kayserililerle övünç duyduğumuz bir sürede bizimle ilgili yapılan ahlak dışı bir tanımlama, bir betimleme varsa bizim de yapmamız gereken işler vardır. Diliyorum ki söylendiği gibi değildir. Ama bir sanat faaliyetini etkilemek, engellemek adına değil, sadece bir ilin ticari ürününe, adına ve markasına kara leke çalındıysa buna dur dememiz gerek. Sanat muhakkak ki doğrudur. Her zaman desteklenmelidir. Kültür faaliyetleri desteklenmelidir ama kültür faaliyetleri ?küfür faaliyetleri´ne dönerse bu desteklenmez. Umuyorum ki arkadaşlarımızın yaptığı inceleme sonucunda öyle fragmanda ki gibi bir şey değildir. Bakacağız, inceleyeceğiz, gereği neyse yapacağız, yapmalarını söyleyeceğiz? ifadelerini kullandı.

   Elitaş, şubat ayı içinde Kayseri´de ekonomi zirvesi düzenleneceğini, bu zirveye yurt dışı katılılımının da sağlanacağını belirterek, ?Bu zirve sırasında hem ekonomi hem de Erciyes Dağı´nın tanıtımı bir kez daha yapılacaktır? dedi.

  Yurt dışından Kayseri´ye yatırım yapmak isteyen müteşebbisler bulunduğunu ancak, OSB´nde arsa fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu düşünceden vazgeçildiğini sözlerine ekledi.



Anahtar Kelimeler: TALİMAT VERDİM