"TAKAS ETTİK"

26.02.2015 10:56:25

Şah Fırat operasyonunu Kayseri'de değerlendiren 11. Cumhurbaşkanı Gül, 10 dönümlük bir toprak takas edilmiştir” ifadesini kullandı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  gece yarısı düzenlenen ve ‘Şah Fırat' operasyonu adını alan, Süleyman Şah Türbesi'nin yerinin değiştirilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Abdullah Gül, Bir toprak kaybı söz konusu değildir. 10 dönüm toprağa karşılık sınırımıza yakın 10 dönümlük bir toprak ile takas edilmiştir” diyerek kendisiyle çelişti. Geçen yıl 23 Mart tarihinde yaptığı açıklama da ise Anavatan nasıl korunuyorsa aynı şekilde korunur” demişti.

Özel bir hastanede tedavi gören babası Ahmet Hamdi Gül'ü ziyaret etmek için Kayseri'ye gelen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk ziyaretini Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören bir yakınına yaptı. Buradan babasının yattığı hastaneye geçen Gül, daha sonra Kocasinan Belediyesi'nin yeni başkanı Ahmet Çolakbayrakdar'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Burada gazetecilerin gündeme yönelik sorularını cevaplayan Gül, Süleyman Şah Türbesi'nin nakledilmesine ilişkin konuştu.

 

Geçen yıl ise IŞİD Suriye'deki ‘Türkiye toprağı' Süleyman Şah Türbesi'ne ilişkin açıklamalarda bulunmuş ve Türkiye'yi ‘türbeyi vurmakla'  tehdit etmişti. Bunun üzerine devletin en üst kademesinde bulunan Abdullah Gül cumhurbaşkanı iken şu sözleri söylemişti:

Anavatan dışındaki tek toprağımız burasıdır, Türkiye toprağıdır. Anavatan nasıl korunuyorsa aynı şekilde korunur.”

Yaklaşık 11 ay önce bu sözlerle IŞİD'i eleştirmiş, son haddeye kadar Süleyman Şah Türbesi'nin korunacağını söylemişti. Dün söylediği sözler ise 11 ayda ne değişti sorusunu akıllara getirdi?  Gül dün, Şah Fırat Operasyonu'nun doğru bir karar olduğunu savunarak, Süleyman Şah Türbesi'nin nakledilmesi doğru bir karar olmuştur. Suriye, uzun süredir kaosun içerisinde bir ülke. Oradaki türbenin korumamızın çok zor olacağını daha önce yaptığım açıklamada da söylemiştim. Bir toprak kaybı söz konusu değildir. 10 dönüm toprağa karşılık sınırımıza yakın 10 dönümlük bir toprak ile takas edilmiştir. Toprak kaybı yoktur. Suriye'de ki bu kaosun uzun süreceği kanaatindeyim. Aynı toprağı Türkiye sınırımızda oluşturarak yapıldı. Bu tip meselelerde daha ortak bir tavır ortaya serilebilir ama siyasi ortam böyle bir diyaloğu ortaya çıkarmıyor. Üzücü olan bu. Türkiye'nin aslına çok büyük önemli meseleleri var. İleride karşılaşabileceği çok büyük önemli meseleleri var. Bu meselelerde Türkiye'nin ortak hareket edebilmesi lazım. Bu yapılırsa inanıyorum ki böyle büyük meselelerde tek ses çıkar. Bunun için paylaşmak gerekir. Türkiye'de siyasi ortam bunu bir anda ortaya çıkartmıyor. Dolayısıyla yapılan şey doğruydu” diye konuştu. (Haber: Dilek Bolat-İHA)



Anahtar Kelimeler: "TAKAS ETTİK"