SUİSTİMAL İSYANI!

23.01.2015 11:55:48

Otobüs şoförleri 65 yaş üstünün şehir içinde ücretsiz taşınmasına ateş püskürüyor. Yolcuların verilen hakkı suistimal ettiğini söyleyen otobüsçüler esnafı Başkanı Ahmet Erkan, Ramazanda vakit geçirmek için otobüsten hiç inmeden dolaşan insanlar var” dedi

65’likler çileden çıkardı

“50 bin tane 65 yaş üzeri ücretsiz paso var.

Kayseri’de 50 bin tane 65 yaş üzeri ücretsiz paso kullanan vatandaş olduğunu söyleyen Başkan Ahmet Erkan, “35 bin tane de özürlü ve refakatçi kartı kullanan insan var. Geçen yıl mart ile aralık ayları içerisinde ücretsiz biniş sayısı 5 milyon. Bu rakam günlük bazda değerlendirildiğinde 25 ile 30 bin arasında” diye konuştu.

“Nasılsa ücretsiz diye sohbet etmeye gidiyorlar”

İhtiyarların ücretsiz ulaşımı abarttığını söyleyen Başkanı Ahmet Erkan, “Devlet bu hakkı onlara vermiş, biz de getirip götürelim ama ihtiyarlarımız su işi fazlaca abarttılar. Günde 13 sefer binen vatandaşlar var. Oradan biniyor, buradan biniyor. Normalde şehre gelmeyecek vatandaşlar nasılsa bedava diyerek, ekmek almaya, namaz kılmaya, toplantıya, sohbete gidiyor. Bu gibi sıkıntılar çok fazla. Paso alan 50 bin kişi ama ihtiyarlar abartarak biniyorlar. Bu yıl 1950 doğumlular da alacaklar. Bu sayı sürekli artarak gidecek” şeklinde konuştu.  

“Otobüsten hiç inmeden dolaşan insanlar var”

Ahmet Erkan şoförlerin psikolojisinin bozulduğunu söyleyerek, “Yaşlılar Meydan’da binip Hunat’ta iniyorlar. Şoför arkadaşlar günde en az 6 yüz kişiyle muhatap oluyor. Bu taşıdığı yolcunun da yüzde 30’u bedava biniyor. Ekmek nerede ucuzsa, nasılsa bedava diye binip gidiyor. Bizim en yoğun olduğumuz zamanlarda da biniyorlar. Öyle olunca okuldan çıkan öğrenciye, işinden çıkan vatandaşa da sıkıntı oluyor. Ramazan döneminde vakit geçirmek amacıyla otobüse, tramvaya binip hiç inmeden dolaşan vatandaşlar var. Yaşlı insanlar inip binerken de büyük sıkıntı çıkarıyorlar, sefer saatlerimiz aksıyor” ifadelerinde bulundu.

“Bize büyük külfet oluyorlar”

Engellilere verilen serbest biniş kartlarının da şoförleri zor durumda bıraktığına değinen Erkan, “Özürlü kartlarını da devlet daha önce yüzde 60 engel durumuna göre veriyordu ama şimdi yüzde 40’a veriyor. Bu da bize büyük bir külfet veriyor. Şu an taşıdığımız yolcunun yüzde 30’u bedava biniyor. Devlet de bunun karşılığında bize hiçbir şey vermiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı geçen ay yaptığı açıklamaya göre bir çalışma yapacaklarını söyledi. Otobüsçü esnafına sübvansiyon yapılacağını duyurdu. Yalnız bize bir dönüş olmadı, bekliyoruz hâlâ” dedi.  

“Tüm Türkiye şikayetçi”

Yasal yollardan haklarını aradıklarını ifade eden Erkan,  Biz bu konunun yeniden düzenlenmesi için her yere müracaat ettik. Devlette gerekli yerlere başvurduk. Yasal olarak davalarımızı da açtık. Türkiye genelinde birçok vilayet bu konudan şikâyetçi, bir sürü de dava var bununla ilgili” dedi.

“Biletlerde indirim yok”

Akaryakıt fiyatlarında ki düşüşün bilet fiyatlarına yansımayacağını söyleyen Ahmet erkan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Kayserili dikkat ederse 4 yıl boyunca öğrenci kartlarına, 2 yıl boyunca da tam biletlere zam gelmedi. Türkiye’de seçim eksik olmuyor. Seçim olacak diye bu süre uzatıldı. Normalde bizim her yıl devletin açıkladığı oranda zam almamız gerekiyor. Ama biz bu zammı alamadığımız için, ücretlerde de indirim yapmamız söz konusu değil. Akaryakıt evet ucuzladı ama yedek parça daha da pahalandı. Bizim araçlarımızın yarısı doğalgazlı, yarısı mazotlu. Doğalgazda devlet indirime gidiyor ama bir vatandaşa yansımıyor. Dolayısıyla bu bize de yansımıyor. Akaryakıt fiyatı düşüyor ama doğalgazda bir değişiklik yok.”

Haber: Dilek Bolat

Özel Haber