SUÇLU AKARYAKIT SEKTÖRÜ DEĞİL”

21.02.2015 08:34:31

Petrol Ürünleri İş Verenler Sendikası (PÜİS), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nın akaryakıt ürünlerinde tavan fiyat uygulaması kararını değerlendirmek üzere, dün Radisson Blu Otel'de basın toplantısı düzenledi.

 

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yaptığı toplantıda, akaryakıt ürünlerinde tavan fiyat uygulamasına karar verdi.   Bu kararla dağıtıcı ve bayi paylarının toplamı, benzinde 34 kuruşa, motorinde ise 37 kuruşa indirilerek sınırlandırıldı. Bu kararın serbest piyasaya vurulmuş bir darbe olduğunu savunan PÜİS genel başkanı İmran Okumuş, EPDK, böylece 2009 ve 2014 yıllarında uygulamaya koyduğu acı reçeteyi, üçüncü kez sektörün önüne koymuş oldu. Bilindiği gibi, EPDK`nın daha önceki tavan fiyat kararlarından farklı olarak kar paylaşımında bayiler lehine bir düzenlemeye gidildi. Kararda benzin ve motorinde belirlenen kâr marjının en az yüzde 60`ının bayilere verilmesi öngörülüyor. Bu yönüyle söz konusu karar bayi kesimi açısından olumlu gibi gözükse de, serbest piyasaya vurulmuş bir darbedir” şeklinde konuştu.

    Yüksek fiyatların suçlusu akaryakıt sektörü değil”

Tüketicilerin yüksek fiyatla akaryakıt almasının bayinin suçu olmadığını savunan Okumuş, Yüksek akaryakıt fiyatlarının temel sebebi Türkiye'deki vergilendirme politikasıdır. Bu hususun kamuoyu kamuoyu tarafından bilinmesini özellikle istiyoruz” dedi.

   İmran Okumuş'un ardından konuşan PÜİS Kayseri şube başkanı Nuh Mehmet Delikan Kayseri'de akaryakıt istasyonlarının çok fazla olduğunu vurgulayarak, Kayseri büyük bir şehir. Çok sayıda akaryakıt istasyonu var. EPDK'nun tavan fiyat uygulamasından sonra kar oranları bizi dağıtıcının kucağına attı. Hepimiz zarar ediyoruz” açıklamalarını kullandı.

Haber: Ayşenur Sarıkaya