Su uyuyor dolandırıcılar uyumuyor

4.07.2016 18:04:14

Türkiye´deki dolandırıcılık yöntemleri hakkında bilgi veren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, en yaygın yöntemin telefonla yapılan dolandırıcılık olduğunu söyledi.

 Türkiye´deki dolandırıcılık yöntemleri hakkında bilgi veren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, en yaygın yöntemin telefonla yapılan dolandırıcılık olduğunu söyledi.
Türkiye´de telefon aracılığıyla yapılan dolandırıcılığın çok meşhur ve diğerlerine göre daha kolay olduğunu belirten Mahmut Şahin, bu tür dolandırıcılıkta vatandaşın hediyeye olan zaafının kullanıldığını ifade etti.
Vatandaşın Hediyeye Olan Zaafı Kullanılıyor
Mahmut Şahin, ?Bir çağrı merkezi kuruluyor ve oraya oturtulan birkaç kişi Türkiye´nin her tarafından vatandaşları arıyor. Sadece dolandırılan argümanlar farklı. Eğitim, sağlık konuların dolandırıcılık oluyor. En çok da ?hediye kazandınız´ şeklindeki dolandırıcılık vakaları görülüyor. ?Şu hediyeyi kazandınız, bunun için şu kadar ödemeniz yeterli.´ şeklinde insanlar kandırılıyor. İnsanlarımızdaki hediyeye karşı zaafı çok iyi kullanıyorlar. Hediye lafını duyduğumuz zaman, olayın mantıki yönünü araştırmıyoruz, istenen ücretin gelecek hediyeye göre daha düşük olduğunu düşünerek hareket ediyoruz.? diye konuştu.
Sağlık Konusunu da Kullanıyorlar
Sağlıkla ilgili verilerin elde edilmesi ile sahte sağlık personellerinin eve gelerek vatandaşı dolandırdığını da kaydeden Mahmut Şahin, bu tür dolandırıcılığın son zamanlarda polis operasyonları ile azalmış olsa da, telefonla dolandırıcılıktan sonra ikinci sırada geldiğine dikkat çekti. Mahmut Şahin,sağlıkla ilgili dolandırıcılığa dair şu bilgileri verdi:
?Bu tür dolandırıcılık yapanlar, bir önceki yıl adınıza ücretsiz sağlık sigortası yapıldığını, bu yıl yenilendiğini, bu yenilemede ücret ödenmediği için kişiye icra gönderileceğini, belirtilen parayı ödedikleri takdirde icra takibinin başlatılmayacağını söylüyorlar. Ben ne zaman sigorta yaptırmıştım, bu imzaları ne zaman atmıştım denmiyor. Bu zaaflarımızı dolandırıcılar çok güzel kullanıyor ve o paraları da alıyorlar. Sağlıkla ilgili bir başka dolandırıcılık yönteminde de, beyaz önlük giyinmiş kişiler kapıya geliyor ve direk hastalığınızı söylüyor. Hasta olan kişi de, hastalığı bilindiği, söyleyen kişi de beyaz önlüklü olduğu için, onun sağlık müdürlüğünden ya da herhangi bir sağlık kuruluşundan geldiğine inanıyor. ?Sağlık Bakanlığının uygulamasına göre şu ilacı kullanmanız gerekir, bununla ilgili de şurayı imzalamanız gerekir.´ deniyor ve oluşan borç sözleşmesi daha sonra kişiye icralık olarak geri dönüyor.?
Eğitimle İlgili Dolandırıcılık da Revaçta
Eğitimle ilgili dolandırıcılığın da bir başka yöntem olduğunu dile getiren Mahmut Şahin, ?Diyelim ki sınava hazırlanan bir çocuğunuz var. Kapınıza gelen kravatlı kişiler Milli Eğitim´den geldiklerini ve çocuğunuzun sınava hazırlanmasında bir takım önerileri olduğunu söyleyerek bir kâğıt imzalatıyorlar ve yine vatandaşı borçlandırıyorlar.? dedi.
Millet Kurtarıcılardan Çekmeye Devam Ediyor
Bankalara borçlu olan kişiler dolandırma üzerine kurulu bir başka yöntemin de giderek yaygınlaştığını vurgulayan Mahmut Şahin, ?Şu bankadan kredi çekmişsiniz, şu kadar paranız kesilmiş, biz bunu geri iade edeceğiz, yapmanız gerekenler şunlar denip bir kâğıt imzalattırılıyor ya da bir hesaba para yatırması isteniyor. Bu millet en çok kurtarıcılardan çekti, çekmeye de devam ediyor.? ifadelerini kullandı.