SÖZ DE VAR, ÖZDE YOK!

25.12.2014 10:45:11

Hunat Hatun Kültür Sanat Merkezi'nde Müftülüğe bağlı bir Aile Fetva Birimi sözde var ama özde yok… Kayserili vatandaşlar için bir fırsat olarak sunulan Aile Fetva Birimi görevlileri, ne yazık ki buraya pek uğramıyor. Müftülüğe birkaç kez bildirilen sıkınt

Hunat Hatun Kültür Sanat Merkezi’nde Müftülüğe bağlı bir Aile Fetva Birimi sözde var ama özde yok… Kayserili vatandaşlar için bir fırsat olarak sunulan Aile Fetva Birimi görevlileri, ne yazık ki buraya pek uğramıyor. Müftülüğe birkaç kez bildirilen sıkıntı için ise hiçbir yaptırım uygulanmadığı iddia ediliyor. Nedeni ise daha acı; çünkü vaiz, müftüden sonra en yetkili makam…

 

Yaklaşık 2 yıl önce açılan ve insanlara eğitim vermek amacı güdülen Hunat Hatun Kültür Sanat Merkezi’nde, tespihten halıya, kaligrafiden tezhibe, neyden ebru sanatına kadar birçok güzel sanatlar dalında gönüllük esas olmak şartıyla hizmet veriliyor. Bu birimlerin yanı sıra Kayseri Müftülüğü’ne ait Aile Fetva ve Hadis Odası gibi birimler de yer alıyor. Müftülüğe bağlı bu birimler ise diğerlerinin aksine gönüllülük esasına göre değil, maaş karşılığı görev yapıyorlar. Aile Fetva Odası, vatandaşların aileleriyle ilgili problemlerini İslam ahlakına göre çözmeye çalışan birim. Bu nedenle de Hunat Hatun Kültür Sanat Merkezi Aile Fetva birimi yoğun ilgi görüyor. Ancak bu ilgiyi karşılayacak görevli vaizi yerinde bulmak pek de mümkün değil.

 

“Müftülük yaptırım uygulayamıyor”

Hunat Hatun Kültür Sanat Merkezi’ne ait sıkıntı ise burada başlıyor. Devlet memurları oldukları için, belirli bir mesaiye uyması gereken Aile Fetva Odası’nda görev yapan vaizin, mesaisi saatlerine uymadığı iddia ediliyor. Bu durumun müftülüğe bildirildiği ancak, konuyla ilgili bir yaptırım uygulanmadığı da iddialar arasında. Nedeni ise, müftülük makamından sonra en yetkili olan kişinin vaizler olduğu, bu nedenle de bir yaptırım uygulanamadığı söyleniyor.

“Kimse olmadığı için telefonlar boş çalıyor”

 

Aile Fetva Odası birimine komşu olan diğer birimler ise içeride sürekli telefonların çaldığını, ancak bu telefonlara, kimse olmadığı için cevap verilemediğini söylüyorlar. Aile Fetva Odası görevlisi bayan da, çok nadir bulunduğu birimde mesai saatlerinde sürekli kendi özel görüşmelerini birimin telefonundan yaptığı için, o nadir zamanlarda da telefonun karşıdan arayanlara meşgul çaldığı iddia ediliyor. 

 

“Vaizi yerinde bulamayan, müdürden fetva istiyor”

Hunat Hatun Kültür Sanat Merkezi Aile Fetva Odası’na gelen vatandaşlar ise tam bir hezimet içine düşüyor. Vatandaşlar odayı boş bulduğunda, Sanat Merkezi Müdürü’ne başvuruyor. Diğer esnaflar gibi gönüllülük esasına göre görev yapan, Sanat Merkezi Müdürü de Aile Fetva ile ilgisinin olmadığını vatandaşlara anlatmakta zorluk çekiyor. Diğer birimler mekânı terk etmek zorunda kaldıklarında kapıya bir not asarken, Aile Fetva Birimi’nin kapısında her hangi bir açıklama bulunmaması ise dikkat çekiyor. Aile Fetva Odası’na komşu diğer sanatkârlar ise, mesai günleri haftanın belirli günleri ile kısıtlı ise bu bilginin ya kapıya yazılan bilgilendirme yazısı ile ya da sanat merkezi müdürüne sözlü veya yazılı bildirilmesi gerektiği yönünde birleşiyor.

 

“Öncelik mesai saatine uyum…”

 

Hunat Hatun Kültür Sanat Merkezi, ilk kurulduğunda oda sahiplerine sunulan sözleşmede ilk şart mesai saatlerine uyum. Hatta bu nedenle birçok sanatkârın da merkezden uzaklaştırıldığı ve atölyesinin kapatıldığı iddia ediliyor. Bu konu üzerine Kayseri Büyükşehir Belediyesi himayesinde bulunan sanat merkezinde, mesai saatlerine uymayan sanatkârlar gönderilirken, müftülüğe bağlı birimlere neden göz yumulduğu merak konusu.

 

“ İl Müftülüğü’nden açıklama bekleniyor”

Konuyla ilgili İl Müftülüğü’nden tüm bu iddialar hakkında açıklama yapması bekleniyor.  Aynı zamanda İl Müftülüğü’nden vaizin haftanın hangi gün ve saatleri arasında görev yeri olan Hunat Hatun Kültür Sanat Merkezi Aile Fetva Birimi’nde bulunması gerektiği sorularının da cevapları bekleniyor.

Haber: Dilek Bolat